OD SEDME NOĆI DO TOLJE

Jesu li ovo najzabavnije emisije HTV-a?

12.02.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Nakon što se na novu zabavnu emisiju HTV-a 'Hit show Matka Tolje' sasulo drvlje i kamenje te nakon što je istu HTV ukinuo poslije samo jednog emitiranja, odlučili smo se prisjetiti zabavnih emisija koje smo imali prilike gledati u posljednjih 20-ak godina

Iako je HTV humor davao na kapaljku, prisjetili smo se nekih značajnijih emisija koje su nas zabavljale.

Najskuplje emisije Zabavnog programa HTV-a za mandata danas umirovljene 'čelične lady' Ksenije Urličić su blještava 'Sedma noć' s Ljudevitem Grgurićem Grgom, Mirkom Fodorom i Vlatkom Pokos 1994, pa i 'Bravo show', rađen za širok puk koji je uživao nedjeljom navečer u domaćoj glazbi, razgovorima s izvođačima, natjecateljskim igrama i humanitarnim akcijama.

Sedma noć

2002. godine HTV je ponudio red glazbe, red sporta, red razgovora, red humora u emisiji 'Živi zid' koju su vodili Bojana Gregorić i Mirko Fodor i koja je bila svojevrstan nastavak Nogometne televizije, a djelomice je pokušala oponašati i susjede Talijane i njihovu zabavnu emisiju 'Domenica in'. 'Tražimo li više od jedne zabavne emisije HRT-a naletjet ćemo na voditeljicu prirodnu kao i perika koju nosi, smetat će nas previše glupog sporta, ali ne ćemo moći poreći da je riječ o dinamičnoj cjelini u kojoj ni jedan prilog nije predugačak i, sve u svemu, jednoj od mnogih novih stvari koju je nova urednička momčad solidno izvela', napisao je tv kritičar Ivan Starčević svojedobno.

Pod vodstvom iskusne skupine inozemnih suradnika predvođenih Ljerkom Milčić, po uzoru na francuski šou nastao je subotnji šou 'Studio 10' koji su začinili glazbeni gosti s kojima se ponešto i popričalo. Voditeljske palice bile su u rukama Roberta Ferlina i duhovite Nine Badrić koji su se sasvim solidno snašli u neobaveznim razgovorima. Mnogima je smetalo što je  navodno jedna emisija 'Studija 10' stajala nevjerojatnih 600,000 kuna prikupljenih iz pretplate i državnog proračuna, a istraživanjem gledanosti TV programa people metrom, pokazalo se kako je gledanost bila oko 16 posto i to u udarnom terminu. Urednik emisije Ljudevit Grgurević izjavio je pak kako je to najglamurozniji šou koji je HTV ikada radio.

Studio 10

Još se svi sjećamo Lokasovog razgovora sa Severinom u emisiji 'Večeras s Joškom Lokasom' kada je pun suosjećanja govorio o njezinom filmiću pa je Sevka njega morala tješiti uz komentar: 'Joško, nitko nije umro!' Ipak, bio je to sasvim solidan format emisije, sličan današnjem 'Hit showu', gdje se uz pokoji humoristični skeč 'Gitak TV-a' moglo i nasmijati. No misija nije prošla bez kritika. Slobodna Dalmacija tada je napisala: 'Lokas se sa svojom ekipom približio jezičavom Connanu O’Brienu, ali ova zvijezda s američkog NBC-ja ipak ima bolje gegove i - što je jako važno - puno je jači performer (da ne kažem - glumac) od Lokasa. Ovaj je, naime, ostao na standardnom veselom dovikivanju i preširokoj tjelesnoj gesti koja nije uvijek funkcionalna'.

Večeras s Joškom Lokasom

Od 2006. redovito svake sezone HTV pušta 'Ples sa zvijezdama' i 'Zvijezde pjevaju', natjecanje slavnih faca i profesionalaca koji potom budu ocijenjeni od strane publike i žirija. Što zbog ugodnog para Barbare Kolar i Duška Čurlića, što zbog seksi opravica na plesačicama, a što zbog zanimljivih vokala poput Meštra ili Katje Kušec, emisije imaju zadovoljavajuću gledanost.

2010. godine HTV je izbacio šou 'Evergreen' koji je uređivala Lejdi Oreb a vodili su je Robert Ferlin i Daniela Trbović koju je kasnije zamijenila Zlata Muck. Što reći o zabavnoj emisiji u kojoj su naši glazbenici pjevali evergreene i u kojoj je pored svih, pobijedila upravo Thompsonova pjesma 'Zaustavi se vjetre'? 'Čitavo me vrijeme pratio dojam da sve to sumanuto spajanje pjesama s izvođačima/aranžmanom nastaje zbog potrebe nekog HTV-ovog uredničića da se očituje kao rocker, iako je očito da uživa u kukuruzištu domaće estradne ljige', napisala je tada Zrinka Pavlić za Nacional.

Zaustavi se vjetre-Vanna


Od početka jesenske sheme u rujnu 2012. HTV prikazuje i 'Volim Hrvatsku' u kojoj se natječu dva tima poznatih osoba u kojima glumci, pjevači, sportaši i voditelji odgovaraju na pitanja o Hrvatskoj i tako testiraju svoja znanja. Osim toga, i Škorina 'zabavna' emisija 'Pjevaj moju pjesmu', koja nudi mješavinu amaterskih pjevačkih natjecanja i voditeljskih šala, dobro prolazi tek kod populacije 70+, baš kao i njezina prethodnica 'Država, selo, grad'.

Iako mu je dana prilika da zabavlja naciju za lijep honorar, Škori kritike nikako ne idu na ruku. 'Škorine su dosjetke za seosku birtiju, a ne za TV. Tako je urnebesan, zabavan i pametan da bi pred njegovom pojavom na ekranu svi živi trebali naglo pobjeći kroz prozor na svjež zrak, a udruge za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti trebale bi mu dodijeliti orden Hrabroga Srca S Tri Ukrasne Premosnice. Takav je da ćemo svi pokrepat od užasa i prije nego što nas dostignu dijabetesi, infarkti i ine kuge modernog doba', napisala je tv kritičarka tportala Zrinka Pavlić. Za emisiju 'Država, selo, grad' prokomentirala je kako bi se televizija morala ispričati gledateljima što ih izlaže prizorima takvog umnog masakra.

Iako je HTV vrlo pompozno mjesecima najavljivao 'Hit show Marka Tolje' skinuo ga je s programa i prije nego mu je dao drugu šansu. Kritike nisu išle na ruku neiskusnom Marku Tolji koji je, iako nije ni voditelj ni komičar, morao biti kompletan zabavljač, međutim HTV-ovce je zasvrbio provokativan sadržaj zbog kojega su se, kako kažu, posramili. Emisija je ukinuta, a što ćemo gledati u tom terminu, još se ne zna. Možda nas počaste još jednom 'zabavnom' emisijom sa Škorom ili Fodorom, u kojoj će uživati svekoliko nam pučanstvo.

Hit show