NEVOLJA ZA NEVOLJOM

Jesu li oni najskandaloznija kraljevska obitelj? Španjolski dvor tresu afere i skandali, od preljuba do pronevjera, a Letizia i Felipe pokušavaju popeglati imidž

16.11.2022 u 20:03

Bionic
Reading

Skandali i podjele pogađali su španjolsku kraljevsku obitelj daleko prije abdikacije tada popularnog kralja Juana Carlosa 2014. godine, a sada suočenog s ozbiljnim optužbama za pranje novca. Njegovom sinu, kralju Felipeu VI, nije nimalo lako jer afere ne prestaju potresati kraljevsku palaču, uz sve glasnija šaputanja da je monarhiji odzvonilo

Najnoviji potres u španjolskoj kraljevskoj palači izazivaju audiosnimke princeze Corinne zu Sayn-Wittgenstein, njemačke aristokratkinje s prebivalištem u Monte Carlu. Ona je godinama bila romantično vezana uz bivšeg 80-godišnjeg kralja Juana Carlosa, a sada ga optužuje da je iskoristio njezino ime za kupovinu nekretnine u Maroku, da potajno gomila bogatstvo skriveno na nekoliko računa u švicarskim bankama pod imenom svog rođaka Alvara d'Orleansa Bourbona, koristi se lažnim izrescima za počinjenje poreznih prijevara i uzima milijunske provizije od državnih ugovora.

Njemačka aristokratkinja tvrdi da je Juan Carlos spremio u džep više od 80 milijuna eura iz ugovora sa Saudijskom Arabijom za brzi vlak između Rijada i Medine, čije je prometovanje, nakon godina odgađanja i probijanja troškova od 210 milijuna eura, planirano za rujan.

Sasvim je dovoljno materijala za blaćenje već napaćene španjolske monarhije, a nakon ljetnog zatišja presušena kaljuža opet se osvježava i širi. Španjolski istraživački mediji Okdiario i El Espanol objavili su snimke koje navodno sadrže razgovor 53-godišnje Corinne Larsen s umirovljenim policijskim komesarom Joseom Manuelom Villarejom, koji je već godinu dana u zatvoru i pod istragom za pranje novca. Gospođa Larsen poznatija je po prezimenu Zu Sayn-Wittgenstein, koje je dobila u braku s 12 godina mlađim bogatim plemićem, kao i po navodnom ljubavnom odnosu s bivšim španjolskim kraljem.

Kako otkriva španjolski tisak, audiosnimke su nastale 2015. u Londonu zahvaljujući mikrofonu koji je na svom reveru nosio Villarejo, a koji je navodno špijunirao i snimao desetke utjecajnih ljudi zbog unosnog posla iznuđivanja. Svoje je aktivnosti, vođene pod eufemizmom 'projekti upravljanja krizama', započeo 1992. godine, a samo između 2013. i 2017. godine na taj način iznudio je 30 milijuna eura.

Istražitelji sumnjaju da Villarejove snimke upućuju na to da je bivši kralj pregovarao s tužiteljima o oslobađanju ili manjoj kazni.

Od abdikacije 2014. godine bivši kralj se drži po strani, a njegov 50-godišnji sin Felipe VI bori se s obuzdavanjem secesionizma koji prijeti jedinstvu zemlje i antirojalističkim snagama koje zazivaju kraj monarhije.

Iako su se ovi pokreti već rasplamsali drugim nedavnim skandalima, dobri poznavatelji situacije najnoviji slučaj klasificiraju kao još eksplozivniji i noćnu moru ne samo za kraljevsku obitelj, nego i za novog čelnika socijalističke vlade Pedra Sancheza.

Francuski Le Point piše da izgleda da je najgore tek pred kraljevskom obitelji. Kako navode, španjolska vlada i javnost općenito su mislili da dobro poznaju put bivšeg kralja, cijenili su njegove kvalitete i tolerirali mu mane. Prijateljski raspoložen i dobronamjeran, Juan Carlos bio je hedonistički sportaš (jedrenje i skijanje), ženskar, prijatelj svjetskih velikana i beskrupulozni lovac koji je 2000-ih podgrijan votkom pucao na sibirske medvjede iz neposredne blizine. No ugled bivšeg kralja ozbiljno je potkopan tek upletenošću u financijski kriminal i utaju poreza na štetu svoje zemlje, čime je uništen mit o dobrici na prijestolju.

Razne osobe iz politike i medija nakon novih otkrića zahtijevaju prekid 'pakta šutnje', prešutnog dogovora o nekritiziranju monarhije. Službenu istragu zatražilo je čak šest parlamentarnih komisija, uključujući Podemos te baskijske i katalonske nacionaliste. 'U demokraciji ne može biti mjesta nekažnjivosti. Nitko ne može biti iznad zakona, kako god se zvao', kaže glasnogovornik Podemosa, stranke koja je 2014. izniknula iz pokreta i prosvjeda protiv korupcije, poznate po borbi protiv establišmenta i zahtijevanju temeljitih reformi sustava.

Prema sadašnjem zakonu, protiv Juana Carlosa postupak je mogao voditi samo Vrhovni sud, i to samo za događaje nakon njegove abdikacije.

Skandali su poljuljali i odnose unutar španjolske kraljevske obitelji. Prema pisanju najvećih dnevnih novina u zemlji El Paisa, nastojanje Felipea da se distancira od vladavine svog oca opterećene skandalima narušilo je privid obiteljskog jedinstva.

  • +5
Bivši španjolski kralj Juan Carlos Izvor: Profimedia / Autor: Sailingshots By MaríA Muiñ / Zuma Press / Profimedia

Kralj Juan Carlos razbjesnio je 2012. sunarodnjake svojim tajnim putovanjem u Bocvanu, gdje je lovio slonove. Putovanje je organizirala Corinna zu Sayn-Wittgenstein u vrijeme vrhunca teške recesije u Španjolskoj. Za njegovu je ludoriju javnost doznala tek kad je u lovu slomio kuk, zbog čega je morao biti prevezen u bolnicu.

Ugled monarhije dodatno je ukaljan 2016. godine, kad su njegova najmlađa kći, infantkinja Cristina i njezin suprug optuženi za korupciju. Istraga o tome izazvala je bujicu prosvjeda. Najnovija otkrića su potaknula sumnju da je u taj skandal, poznat kao afera Noos, upleten i sam Juan Carlos.

Zaklada Noos, kojom predsjeda zet bivšeg kralja Inaki Urdangarin, izvukla je u porezne oaze najmanje šest milijuna eura javnog novca. Urdangarin je naknadno proglašen krivim i u lipnju ove godine počeo je služiti 6-godišnju kaznu zatvora. Iako je u tom slučaju oslobođena, infantkinja Cristina je izopćena iz svoje obitelji i s njihovo četvero djece živi u Ženevi.

Ekscesi bivšeg kralja prije 2012. uglavnom su tolerirani jer su se mnogi sa zahvalnošću sjećali kako je reagirao na pokušaj vojnog udara 1981. godine, kad su se Španjolci pribojavali povratka vojnih sljedbenika diktatora Francisca Franca na vlast.

  • +20
Kralj Felipe VI i kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

List Politico piše kako je čak i to nedavno dovedeno u pitanje te da neki promatrači iznose teoriju da su kralj, određeni političari i vojska inscenirali cijelu aferu kako bi prestrašili Španjolce da bi tako lakše prihvatili pažljivo osmišljenu, umjerenu parlamentarnu monarhiju. Budući da Španjolska nema učinkovite zakone o javnom pristupu, vladini dokumenti koji se odnose na pokušaj državnog udara 1981. još uvijek nisu dostupni novinarima i povjesničarima.

Mediji se hrane i tračevima o razdoru između kraljice Letizije i njezine svekrve, bivše kraljice Sofije.

'Monarhija je primila smrtonosan udarac. Kralj možda još uvijek ima iluzije, ali instituciji nije preostalo još puno vremena', prenosi Forbes riječi Jaimea de Penafiela, promatrača kraljevskih prilika.