700 KM OD ZAGREBA

Znate li za obitelj Borromeo? Obilježili su povijest, a i danas posjeduju otoke

29.07.2023 u 07:29

Bionic
Reading

Nedaleko od Milana nalazi se Isola Bella, otok u vlasništvu milanske aristokratske obitelji Borromeo. Osim Isole Belle, u njihovom su vlasništvu otoci Madre, Pescatori i San Giovanni, a sva četiri otoka dio su Boromejskih otoka smještenih na jezeru Maggiore, uz koje živi oko 200 stanovnika. No tko je zapravo ta talijanska obitelj čija je nasljednica postala dio čuvene monegaške dinastije

Mnogi turisti tijekom posjeta Milanu ne propuštaju odlazak do obližnjeg jezera Maggiore te uživaju u nevjerojatnim ljepotama, a dobro upućeni rado se otisnu brodom do obližnjih Boromejskih otoka, jer svojim posjetiteljima nude nevjerojatan pogled u prošlost i malo tko ostaje ravnodušan kada vidi živopisne vrtove kojima se slobodno šeću paunovi.

Jedan od njih, Isola Bella, prije 400 godina bio je tek goli otok. Na njemu su bile smještene dvije crkvice, uz nekoliko kuća u kojima su živjeli ribari, a danas je popularna turistička atrakcija do koje se može doći privatnim brodom, ali i redovitom trajektnom linijom iz Strese, Lavene, Pallanze i Intre.

Isola Bella duga je tek 320 i široka 400 metara te je omiljena vikend meka brojnih Talijana koji traže odmor od stresa i gradskih gužvi. Otokom dominira palača Borromeo, nazvana po istoimenoj obitelji, a koja sadrži više od 20 soba, kao i galeriju s remek-djelima Rafaela i Tiziana.

Sam otok nekada je bila tek jezerska stijena, no zahvaljujući obitelji Borromeo, ali i stotinama arhitekata i ostalih stručnjaka te umjetnika, koji su naporno radili gotovo 400 godina, Isola Bella danas je pravi mali hedonistički raj.

  • +2
Beatrice Borromeo Izvor: Profimedia / Autor: Cyril Pecquenard / KCS Presse / Profimedia

A kažu da je sve to započeo vladar Vitalian VI, smatran osnivačem Isole Belle. Sve do 1632. otok je bio dom ribara, a onda je Carlo III iz kuće Borromeo odlučio u čast svoje supruge Isabelle D’Adde izgraditi palaču.

Obitelj je dobila prezime kada je njihov predak Lazzaro otputovao 1300. godine u Rim kako bi povodom Svete godine završio svoje hodočašće. Po povratku kući nazvali su ga Bon Romeo, što je značilo ‘dobar hodočasnik koji je bio u Rimu’, a navodno je upravo iz tog nadimka izvedeno ime Borromeo.

Iako potječu iz San Miniata al Tedesca, 1370. godine napustili su ga u znak protesta, nakon čega se obitelj raspršila po okolnim gradovima. Braća i sestre Andrea, Borromeo, Alessandro, Giovanni i Margherita otišli su za Padovu te se Margherita udala za moćnog Giacoma Vitalinija, a Borromeo Borromei bio je prvi koji se odselio u Milano. Tijekom 15. stoljeća obiteljsko bogatstvo nastavilo se gomilati, da bi 1439. Vitalino I naslijedio Aronu te je stekao ogromna imanja oko jezera Maggiore.

100. ROĐENDAN

Prizor za pamćenje: Monegaška kraljevska obitelj na okupu zbog važne obljetnice

Pogledaj galeriju

Sva njegova djeca stupila su u brakove s članovima najmoćnijih milanskih plemićkih obitelji, ostvarivši time potpunu integraciju u lombardijsku političku scenu tog doba.

Koliko su bili važni i ugledni, govori i to da su postali jedna od najvažnijih aristokratskih obitelji u Milanu, a nije im odmoglo ni to što su Carlo i Federico Borromeo bili kardinali Milana. Carlo Borromeo proglašen je svetim nakon smrti, a danas njegov kip, veličine američkog Kipa slobode, stoji u Aroni, odakle ‘nadgleda’ jezero Maggiore.

Tijekom godina izgubili su vlasništvo nad otocima, a onda ih je 1583. ‘pod okrilje obitelji’ vratio stariji brat kardinala Federica Borromea, Renato I, i na najvećem od njih, nazvanom Isola Renata, dao sagraditi palaču s prekrasnim vrtovima. Otok je promijenio ime u 18. stoljeću u Madre i njega je kao miraz dobio njegov sin Carlo III. On je drugi otok nazvao Bella u čast svoje supruge Isabelle.

  • +4
Beatrice Borromeo Izvor: EPA / Autor: Ballesteros

Danas je vjerojatno najpoznatija članica obitelji Borromeo vojvotkinja Beatrice, udana za vojvodu Pierrea Casiraghija, nećaka monegaškog vladara, princa Alberta II. Njih dvoje odlučili su se na dvostruko vjenčanje - prvo je održano u Monaku, a zbog drugog mladenci i uzvanici otputovali su do jezera Maggiore i 'sudbonosno da' izrekli na jedinom još uvijek privatnom otoku obitelji Borromeo - otočiću San Giovanni.

Kći don Carla Ferdinanda Borromea, grofa od Arone i sina drugog princa od Angere, i vojvotkinje donne Paole Marzotto živi sasvim drugačiji život od onoga što joj je namijenila njezina obitelj. Nakon što je diplomirala pravo na prestižnom Sveučilištu Bocconi u Milanu 2010. te magistrirala novinarstvo na Columbia University Journalism School, Borromeo je postala radijska i televizijska voditeljica i novinarka, a sa suprugom Pierreom Casiraghijem i njihovo dvoje djece, sinovima Stefanom i Francescom, tijekom lockdowna živjela je na njihovoj farmi na jugu Francuske.

Ondje je savladala sve tajne života na selu te uzgaja povrće, pravi sir, brine se o kravama, kozama i ovcama… Uz to piše knjige, a nedavno je režirala novi Netflixov dokumentarac o sinu posljednjeg talijanskog kralja, princu Viktoru Emanuelu.

Ako ste mislili da je to sve, prevarili ste se. U svom zgusnutom rasporedu lijepa Beatrice uvijek nađe dovoljno vremena za sve angažmane koje ona i suprug moraju odraditi za monegašku palaču, kao i za odlaske na modne revije, osobito Diora, čije je zaštitno lice.