KRŠI VAŽAN DOGOVOR

Jaz između princa Harryja i brata Williama sve je dublji i ugrožava svečanost odavanja počasti princezi Diani

19.05.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Jaz između princa Williama i Harryja zbog načina na koji se mlađi brat odlučio javno obračunati s ocem postaje sve teže premostiv i ugrožava svečani trenutak u kojem su zajedno trebali otkriti kip princeze Diane

Iako princ William privatno dijeli mnoga stajališta svog brata o roditeljskim sposobnostima svog oca, pomisao na objavljivanje privatnih obiteljskih stvari, onako kako je to njegov mlađi brat nedavno učinio na američkom podcastu, jednostavno ga užasava.

Vojvoda od Cambridgea, drugi po redu za tron, posljednje tri godine pokušava privatno raščistiti neka pitanja koja je imao oko oca i svog problematičnog djetinjstva, kako bi s njim izgladio odnose prije nego što postane kralj.

'Princ William je, naravno, tužan zbog načina na koji princ Harry unosi tako osobnu bol u javnu domenu, narušavajući svu obiteljsku privatnost. Treba reći da čak i sada William privatno razgovara o odnosu s ocem koji je u prošlosti bio zamršen. Puno je boli ostavila majčina smrt obojici braće je ponekad bilo teško shvatiti očevu predanost poslu', kaže za Daily Mail kraljevski izvor i dodaje da je i William, baš kao i Harry, naučio neke lekcije iz svog odgoja i trudi se vrijeme za obitelj staviti na prvo mjesto, iznad bilo koje druge obveze.

'Ali William također vjeruje da je kontinuirani razvoj i rast odnosa s ocem presudan za budućnost monarhije. Među njima je sad puno uzajamnog poštovanja i nikad neće razumjeti potrebu da se u bilo kojem trenutku javno govori onako kako je to Harry učinio u proteklih tjedan dana', objašnjava izvor.

Harryjevi javni nastupi potaknuli su neke na razmišljanje da se vojvodama od Sussexa oduzmu sve kraljevske titule, ali princu Charlesu je draži drugačiji pristup.

Princ Harry, Meghan Markle i Archie u dokumentarcu o mentalnom zdravlju Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Princ od Walesa priznaje da su napetosti s Harryjem trenutno visoke, ali budući kralj želi pornaći način da svoga svojeglavog sina i njegovu suprugu Amerikanku dočeka natrag u kraljevsko okrilje, čak i ako će to ponovno zbližavanje potrajati godinama.

Usprkos pristupu princa Charlesa, veza dvojice braće na velikoj je kušnji, a za manje od mjesec i pol dana trebali bi se opet sastati i u Londonu zajedno javno otkriti dugo očekivani kip princeze Diane 1. srpnja kad bi bio njen 60. rođendan.

Upravo bi Harryjeovo javo obraćanje o njihovoj majci taj aranžman moglo učiniti sve teže izvedivim, jer je među njima postojao dogovor da više javno neće govoriti o gubitku majke.

U dokumentarcu ITV-a o princezi Diani, snimljenom 2017. u povodu 20. godišnjice njene smrti, sudjelovala su obojica braće, ali je William vjerovao da su se tada obvezali da više neće govoriti javno o svojoj majci.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Nećemo to više ponoviti, nećemo više otvoreno ili javno govoriti o njoj, jer se nadamo da će ovaj film pružiti drugu stranu priče, od uže obitelji i prijatelja, koju prije možda niste čuli, priču onih koji su je najbolje poznavali i onih koji žele zaštiti sjećanje na nju i podsjetiti ljude na osobu kakva je zaista bila', rekao je u dokumentarcu, govcoreći u svoje i bratovo ime, princ William.

Otkako je prošle godine napustio kraljevsku obitelj i preselio se u SAD, princ Harry je u više navrata jasno dao do znanja da više ne namjerava poštovati taj zavjet.

Jasno je da u kontekstu Harryjeve bitke za mentalno zdravlje vrlo važna priča o njegovoj majci i tragičnoj smrti, ali izlazak s time u javnosto potkopava njegov dogovro s bratom i narušava već ionako klimav odnos.

'Naravno da je ovo priča princa Harryja i ima puno pravo podijeliti je, ali morate shvatiti da se itekeko protivi strategiji koju je dogovorio s Williamom povodom 20. godišnjice Dianine smrti', kaže drugi kraljevski izvor i dodaje da će to povećati napetost između Williama i Harryja, koja je nažalost već vrlo visoka.