otkrivaju stari intervjui

Nije lako odrastati na kraljevskom dvoru: I princ Charles imao je poprilično samotno i teško djetinjstvo

18.05.2021 u 06:24

Bionic
Reading

Princ Harry našao se na udaru kritika nakon što je prije nekoliko dana javno progovorio i prozvao svog oca Charlesa zbog loših roditeljskih vještina. Međutim i sam Charles jasno je dao do znanja da odrastanje u kraljevskoj palači nije ni njemu bilo lako

Princ Harry iznenadio je javnost u nedavnom intervjuu izjavivši kako je njegovo odrastanje kao člana kraljevske obitelji bilo 'ciklus boli i patnje'. Nakon Harryjevog podugog intervjua s Daxom Shepardom u njegovom podcastu 'Armchair Expert', izvor iz kraljevske palače za Page Six je izjavo: 'To je tako zamorno – prestani kukati kako je užasno bilo tvoje privilegirano odrastanje… i prestani koristiti svoju kraljevsku titulu ako si toliko nesretan jer si pripadnik kraljevske obitelji.' Drugi izvor se našalio i rekao: 'Zaista bismo ga trebali početi zvati Henry Wales.'

Kako god, kada se Charles, prvi u redu za kraljevski tron, 1992. godine razveo od princeze Diane, razgovarao je s Jonathanom Dimblebyjem povodom autorizirane biografije. Knjiga je prikazivala usamljenog dječačića koji je jedva viđao roditelje te bio vrlo nesretan jer bio prisiljen pohađati isti strogi škotski internat kao i njegov otac, princ Phillip.

Dimbleby je tvrdio da su i kraljica i suprug Philip bili emocionalno udaljeni roditelji. Dimbleby je tad napisao kako je Charlesa kao dijete 'jako plašila snažna osobnost njegovog oca' te da su ga očevi prijekori 'zbog lošeg ponašanja ili nedovoljno jakog stava vrlo često tjerali u plač'.

Charlesovi prijatelji koji su, uz njegovo dopuštenje, bili intervjuirani za potrebe knjige također su vojvodu od Edinburgha, koji je umro prošlog mjeseca u dobi od 99 godina, opisali kao osobu koja je 'omalovažavala', pa čak i 'maltretirala' svog sina, a tom se temom pozabavila i popularna serija 'Kruna' (The Crown). Charles je bio nešto manje oštar prema svojoj majci, koju je nazvao 'ne toliko ravnodušnom koliko nezavisnom'.

  • +6
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Richard Pohle/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada je imao 20 godina, Charlesa su pitali je li njegov otac bio krut po pitanju discipline te je li odgajan na način da 'sjedi i šuti', a Charles je tada odgovorio: 'Cijelo vrijeme, da.'

Charlesa su zamolili kada mu se približio 21. rođendan da opiše trenutak u kojem je shvatio da je prijestolonasljednik, a tom prilikom je jasno dao to znanja da se oduvijek borio sa svojom životnom sudbinom, baš kao što će to kasnije učiniti i njegov najmlađi sin. 'Mislim da je to nešto što se nadvija nad vas s najstrašnijim neumoljivim osjećajem i polako shvaćate kako imate određenu dužnost i odgovornost', rekao je.

Kraljičin prvorođeni sin Charles Philip Arthur George rođen je 14. studenog 1948. Iako rođen s privilegiranim statusom, budući kralj roditelje je kao dijete jedva viđao. Njegova je majka imala 22 godine kada se rodio, a kao princeza, Elizabeta je često putovala u inozemstvo na službena putovanja ili provodila vrijeme s Philipom, tada časnikom Kraljevske mornarice stacioniranim na Malti. Kraljicom je postala sa svega 25 godina, naslijedivši krunu nakon smrti svoga oca, kralja Georgea.

  • +7
Kraljica Elizabeta II, princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Fiona Hanson / PA Images / Profimedia

Kako je kasnije ispričala spisateljica Sally Bedell Smith, nijedan od roditelja nije bio fizički prisutan u svakodnevnom životu princa Charlesa. Za Vanity Fair je napisala: 'Taj nedostatak povezanosti s roditeljima bio je bolno očit u svibnju 1954. godine, kada su kraljica i princ Philip rukovanjem dočekali petogodišnjeg Charlesa i trogodišnju Anne nakon gotovo šest mjeseci odsutnosti i razdvojenosti povodom obilaska država Commonwealtha. Martin Charteris, nekadašnja Elizabethina privatna tajnica, tada je izjavila kako je Charlesa 'sigurno zbunjivao takav odnos majke i sina'.

Među brojnim tvrdnjama, Dimbleby je u svojoj knjizi 'Princ od Walesa: Biografija' napisao kako je Charlesa u brak bez ljubavi s princezom Dianom natjerao upravo otac, princ Philip. No u to vrijeme princ Philip te je navode komentirao rekavši za Daily Telegraph: 'Nikada nisam razgovarao o privatnim stvarima, a mislim da ni kraljica nije. Vrlo malo članova obitelji to čini.'

  • +54
10. godišnjica braka Kate Middleton i princa Williama Izvor: Profimedia / Autor: Pool/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Charles se za sve pokušao iskupiti u TV dokumentarcu u čast kraljice na njezinom dijamantnom jubileju 2012. godine. Obiteljske videosnimke prikazivale su idilično djetinjstvo na obiteljskim imanjima u Sandringham u Norfolku i Balmoralu u Škotskoj.

Razgovarajući sa Shepardom, Harry je osudio način odgoja koji se prenosio kroz kraljevsku obitelj te je tim povodom izjavio: 'Mislim da ne bismo trebali upirati prstom ili bilo koga optuživati, ali svakako, što se tiče roditeljstva, ako jesam doživio neki oblik boli ili patnje zbog boli ili patnje koju su možda pretrpjeli moj otac ili moji roditelji, pobrinut ću se da prekinem taj ciklus i da ga ne prenesem.'

  • +9
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Jacob King/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uoči rođenja njegovog drugog djeteta s Meghan Markle Harry je dodao: 'Mnogo je genetske boli i patnje koja se ionako prenosi pa bismo se kao roditelji trebali potruditi najviše što možemo i reći - znaš što, to mi se dogodilo, ali pobrinut ću se da se to isto ne dogodi i tebi. Nikada to nisam vidio, nisam ni znao za to, a onda sam odjednom počeo slagati djeliće i shvatio: u redu, ovdje je išao u školu, to se dogodilo, znam to o njegovom životu, znam i da je to povezano s njegovim roditeljima, pa to znači da se prema meni ponašao onako kako su se oni ponašali prema njemu – kako to mogu promijeniti za vlastitu djecu?' rekao je Harry u intervjuu.

  • +4
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Dominic Lipinski/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

U intervjuu koji je u ožujku dao Oprah Winfrey, princ Harry rekao je da su njegov otac i stariji brat, princ William 'zarobljeni' u okviru svojih kraljevskih uloga, a on je jasno dao do znanja da želi obnoviti njihov odnos nakon što su on i supruga Meghan Markle napustili kraljevsku obitelj. 'Uvijek ću ga voljeti. Puno puta smo povrijedili jedni druge. Jedan od mojih prioriteta sigurno će biti obnova i popravljanje tog odnosa', rekao je Harry u intervjuu.