ODNOS BRAĆE ZAPEČATILA JE SUDBINA

Izgledi za pomirenje sve su manji: Kraljica se još uvijek nada da će se Harry i Meghan pognute glave vratiti kući

26.10.2020 u 11:57

Bionic
Reading

Kraljevska braća, koja su školujući se za pilote oduševljavala Britance zajedničkim najmom kuće poput najboljih prijatelja, desetak godina kasnije žive na drugim krajevima svijeta i na drugim krajevima spektra razmišljanja. Raskol koji se dogodio nakon što su princ Harry i Meghan Markle zalupili vrata Windsora u ožujku, prema povjesničaru Robertu Laceyju, svakim danom postaje sve ozbiljniji

Lacey, inače savjetnik za povijest Netflixove serije 'The Crown', u knjizi 'Bitka braće' bilježi sve njihove uspone i padove i kaže kako njihov odnos nikad nije bio na nižim razinama.

'Mislili smo da je gotovo s poremećenim odnosima, kaosom i tragedijom iz 80-ih i 90-ih u koje su bili uključeni njihovi roditelji, ali sad je sve oživjelo kroz ova dva dječaka. Oni su nasljeđe svih tih mučnih boli', kaže Lacey.

Referirajući se na 'bajkovito vjenčanje' princa Charlesa i lady Diane Spencer iz 1981. godine, praćeno Charlesovom nevjerom s Camillom Parker Bowles, žučnu rastavu 1996. i Dianinu tragičnu smrt u automobilskoj nesreći godinu kasnije, Lacey kaže da su William i Harry izvukli različite zaključke o tome što je u njihovoj obitelji pošlo po zlu.

'Obojica govore o važnosti mentalnog zdravlja i priznaju da su psihološki osjetljivi, ali s tim su se različito nosili', kaže Lacey.

Kao budućeg kralja, danas 38-godišnjeg Williama baka kraljica Elizabeta II podučavala je o privrženosti svojoj zemlji, što je prema Laceyju vidljivo kod izbora životnih suputnica braće.

'Kad je upoznao Kate Middleton na sveučilištu, zapravo je ostavio sirotu mladu ženu da devet godina čeka kako bi prošla audiciju za suprugu šefa države. Dobio je lekciju o dužnosti', kaže Lacey i dodaje kako je 36-godišnji Harry izvukao suprotnu lekciju – da je žrtva dogovorenog braka između nevine Diane i prizemnijeg Charlesa u kojem je brzo nestalo ljubavi.

'Harryjev je stav bio da neće ponoviti grešku roditelja te da će se ženiti iz ljubavi. Bio je tako sretan i ponosan kad je izjavio da voli Meghan gotovo od trenutka kad ju je 2016. upoznao, a tim se impulsom i vodio', kaže Lacey te osobno smatra da je 'tragedija' to što Meghan Markle više nije dio kraljevskog klana.

'U kraljevskoj obitelji dočekali smo i pripadnika mješovite rase, ali 30 mjeseci kasnije ona više nije kraljevski član. Mislim da su propustili nevjerojatnu priliku', kaže Lacey i krivicu svaljuje na uštogljene stanovnike Buckinghamske palače koji su se prepali da će status Harryja i Meghan kao 'kraljevskih rock zvijezda' zasjeniti Williama i Kate.

'Svi su mislili da će se Harry oženiti lijepom djevojkom koja se zove Henrietta ili Annabel i otići s njom živjeti na selo. Umjesto toga, našao je Meghan, energičnu Amerikanku koja misli svojom glavom. Križarica posvećena pravima žena i društvenim promjenama neće se odreći svojih osobina ni kad je uvedete u staromodnu i škripavu strukturu kuće Windsor', kaže Lacey i dodaje da je dolaskom u Britaniju Meghan mislila da dobiva novu platformu za djelovanje, a kraljevska obitelj nije uopće doživljavala to da joj nudi platformu.

Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Malala Fund / Ferrari / Profimedia

Harry je ostao zaprepašten činjenicom da William, princ Charles i kraljica nisu bili voljni otvoriti svoje umove čak ni za mogućnost da Meghan postane nešto više od samo aktivistice.

Posljednja slamka spasa, smatra Lacey, nestala je kraljičinim božićnim obraćanjem prošle godine, kad u pozadini nije bilo portreta Meghan, Harryja i njihovog sina Archieja.

Portrete na kraljevskom božićnom stolu Lacey uspoređuje s promjenjivom panoramom lica na povijesnom balkonu moskovskog Kremlja.

'Pokazuje to tko je u milosti, a tko ne, a prosinac 2019. pokazao je da se u Windsoru to proširilo i na bebe', kaže Lacey.

U ožujku 2021. kraljevska obitelj preispitivat će Megxit, a kraljica se vjerojatno nada da će Harryja i Meghan vratiti kući.

Lacey međutim prognozira da će sastanak rezultirati još većim raskolom.

'Izgledi za pomirenje sve su manji. Ne vidim načina na koji bi mogli vratiti Harryja u radničku kraljevsku obitelj', zaključuje Lacey.