TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Igra prijestolja' postala je značajan sezonski poslodavac

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 02.04.2014 09:52
  • Objavljeno 02.04.2014 u 09:52
igra prijestolja

igra prijestolja

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Nakon općeg kolinja pred kraj treće sezone, 'Igra prijestolja' ovih se dana vraća na ekrane HBO-a s četvrtom sezonom. Sudeći po prvoj epizodi, fanovi će jamačno biti zadovoljni: njihov ljubljeni 'GoT' i dalje je fenomenalno producirana parada nasilja, seksa, jahanja konja i CGI-jem poboljšanih dalmatinskih obalnih gradova

'Igra prijestolja' - barem se tako čini po prvoj epizodi nove, četvrte sezone - postala je značajan izvor sezonskog zapošljavanja u nekim dalmatinskim gradovima. Dubrovnik i domaće statiste gledamo već od druge sezone, ali sada se mjesto radnje proširilo i na Split te na okolna područja, a statisti se već broje četveroznamenkastim brojkama. Pribroje li se tome i svi oni koji su radili na HBO-ovu serijalu, a ne pojavljuju se pred kamerama, 'GoT' bi po sezonskim prihodima lokalnog stanovništva uskoro mogao nadmašiti brodogradnju. OK, crnjak. Ali znate što mislim.


Izuzmemo li lokacije, koje su specifičan gušt - domaći fanovi garant sa zadovoljstvom u brojnim kadrovima prepoznaju (katkad CGI-jem poboljšane) kale, kule i malog susjedinog koji je igra za školsku košarkašku - dobra je vijest za sve obožavatelje ove serije to što se u četvrtoj sezoni malo toga promijenilo. Naravno, ne mislim doslovno. Nakon megapokolja pred kraj treće sve se promijenilo, ali serija je i dalje ono što je bila prije: nasilje, seks, jahanje konja i pokušaji glume, pri čemu, ako se mene pita, ima previše jahanja konja i pokušaja glume. Ipak, pokušat ću iz ovoga osvrta od sljedećeg odlomka nadalje izostaviti činjenicu da uopće nisam fan 'Igre prijestolja'. Riječ je o važnoj, kvalitetnoj i sjajno snimljenoj seriji, a ja si svoje dojmove o tome da su njezini junaci glumu učili od Zoolandera (glavna im je fora jedan drugome u kritičnim situacijama dobacivati blue steel i magnum poglede) mogu zataknut' za šešir.

Kakvih sve, dakle, čudesa ima u prvoj epizodi nove sezone 'GoT-a'. Odmah upozoravam da SLIJEDE SPOILERI. Osim što su Lannisteri sada glavne mange - što svi znaju još od one kobne epizode iz prošle sezone - nova sezona počinje i uvođenjem novoga, prilično zanimljivog lika: Oberyna Martella, mlađeg brata princa Dorana, koji u Kraljev Grudobran stiže na kraljevsko vjenčanje i prvi ga puta susrećemo u Littlefingerovom kupleraju, gdje s ljubavnicom Ellarijom bira žene i muškarce. Oberyn i Ellaria pustolovna su čeljad fluidne seksualne orijentacije, ali u dijalogu koji slijedi između Oberyna i Tyriona saznajemo da razvratni princ nije stigao u Kraljev Grudobran samo na partijanje, nego i s nekim opakijim namjerama.

Foršpan za četvrtu sezonu 'Igre prijestolja'

Drugi zanimljiv moment na početku nove sezone jest i narušeno bratstvo i jedinstvo između Cersei i Jaimeja, gdje mila sestrica kroz natruhe alkoholičarske izmaglice bratecu Đemi svašta predbacuje i zamjera te mu - na njegovu pregolemu paniku - više ne da ništa osim zlatne zamjene za odrezanu ruku. Provela je, kaže, čitavo popodne kod draguljara da bi je dizajnirala. Zlatoruki Jaime već je prije toga odbio otići iz Kraljeva Grudobrana - nije, naime, ni slutio da bi ga seja mogla tako raniti u srce - ali mu je zato tatek dao iskovati mač od valirijskog čelika. Time epizoda i počinje - kovanjem novoga mača, odnosno uništavanjem legendarne mrcine Neda Starka i njezinim pretvaranjem u dva lakša mača.

Treći superzanimljiv moment jest Arya, koja sa Sandorom brije po pustopoljini i počinje sijati osvetu, četvrti je - naravno - Daenerys, čiji su zmajevi očito ušli u pubertet ili štajaznam pa ih je sve teže kontrolirati, zanimljive se stvari događaju i između Jona Snowa i Ygritte... i da sada ovo ne bi preraslo u sesiju prepričavanja od pet kartica, mogu samo reći da čak ni meni, osvjedočenoj mrzovoljki kada je o 'Igri prijestolja' riječ - nije bilo dosadno. Samo da još malo smanje jahanje i glumu-od-prodornih-pogleda, možda me i preobrate u punokrvnu obožavateljicu. I da, imam još jedan prigovor. I dalje je svaka druga scena prepuna dražesnog sisovlja te ostalih golih ženskih čari, a od muške golotinje ni korova. Netko bi to trebao prijaviti pravobraniteljima za ravnopravnost spolova. Što se svega ostaloga tiče - vrlo gledljivo. Ne obećavam da ću vjerno pratiti, ali svima onima koji to čine obećavam da neće biti razočarani. Barem ne prvom epizodom četvrte sezone.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!