PRVI PUTA

Iako je do sada bila u sjeni cijele obitelji, princeza Anne zbog ovoga je ušla u povijest

13.09.2022 u 14:03

Bionic
Reading

Kralj Charles III, princeza Anne te prinčevi Andrew i Edward sinoć su se pridružili bdijenju u katedrali u Edinburghu i deset minuta proveli stojeći pored lijesa svoje majke u St. Gilesu, dok su oko njih prolazili štovatelji kraljice Elizabete II. Lijes će danas, u večernjim satima, krenuti put Londona gdje će ostati do državnog pogreba

Da im je tradicija itekako važna pokazalo je sinoć četvero djece pokojne kraljice Elizabete II, koji su zajedno stigli u katedralu St. Giles kako bi stajali pored njezinog lijesa tijekom bdijenja. Kralj Charles III, princeza Anne te prinčevi Andrew i Edward borili su se s vlastitim emocijama stojeći pored lijesa zaogrnutog škotskom zastavom na koji je stavljen cvjetni aranžman i škotska kruna.

Na samom vrhu stajalo je kralj Charles III, noseći škotski kilt, a odmah pored njega našla se princeza Anne, jedina kći kraljice Elizabete i princa Philipa koja je cijeli život provela u sjeni obitelji, iako je imala posebna zaduženja. Upravo za Anne kažu da će biti osoba od najvećeg povjerenja novom britanskom kralju Charlesu.

  • +16
Lijes kraljice Elizabete stigao u Edinburgh Izvor: Profimedia / Autor: Aaron Chown / AFP / Profimedia

Inače, ovo bdijenje razlikovalo se od svih prijašnjih kraljevskih bdijenja i po jednom detalju. Naime, kada je prije 20 godina preminula Elizabetina majka, kraljica majka, tada su njezin lijes u svečanom bdijenju čuvali prinčevi Charles, Andrew i Edward te njihov bratić, sin princeze Margaret, David Armstrong Jones. Ovoga puta Charles, Andrewu i Edwardu pridružila se princeza Anne i postala prva žena u povijesti koja se pridružila svečanoj kraljevskoj straži.

ANDREW NIJE SRETAN

[FOTO] Razgovor nije djelovao pretjerano ugodno: Što je nakon bdijenja kralj Charles rekao mlađem bratu?

Pogledaj galeriju

Njoj je majka, prije smrti, dala i zadatak da prati njezin lijes na šestosatnom putu od dvorca Balmoral do Edinburgha, a u vojnoj odori sa kraljem Charlesom i princom Edwardom, te princom Andrewom jedinim odjevenim u odijelo, pratila je lijes na putu do katedrale.

Anne će i danas, kada lijes krene put Londona, ponovno biti pratnja sve do Buckinghamske palače, gdje mu je 'prva londonska postaja'.