SVE PO PROTOKOLU

I na ovom će se božićnom ručku kraljica pridržavati bizarne tradicije, a ona neće zaobići ni Kate i Williama

10.11.2021 u 14:51

Bionic
Reading

Iako odavno živimo u modernim vremenima, kada je riječ o britanskoj kraljevskoj obitelji, oni se i dalje većinom čvrsto drže tradicije, makar je ona zastarjela. Stoga ne čudi da su mnogi ostali bez riječi kada su doznali za bizarni običaj kojeg ne propuštaju uoči božićnog ručka

Baš svakog Božića, kada članovi kraljevske obitelji pristignu u Sandringham, kraljičin dom u Norfolku, prvo moraju proći 'obred' bez kojeg ne mogu pristupiti stolu za objedovanje. Riječ je o vrlo staroj, ali i iznimno čudnoj tradiciji, koju nitko ne propušta, a tijekom koje kraljica zatraži od svakog svog gosta da se, prije negoli sjednu za stol, izvaže.

Baš svi, pa i Kate Middleton i princ William, moraju stati na jednu od antiknih vaga i zabilježiti koliko imaju koligrama, no, kako otkrivaju dobro upućeni kraljevski izvori, sve je to kako bi se dobro zabavili, ali i u konačnici znali da su se 'dobro najeli'.

  • +15
Kraljica Elizabeta sa štapom za hodanje Izvor: Profimedia / Autor: Arthur Edwards/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovu tradiciju uveo je početkom 1900-ih kralj Edward VII i iste se moraju pridržavati baš svi članovi obitelji. A kada to obave, mogu krenuti za stol, gdje objed počinje puricom s raznim prilozima, a sve završava popodnevnim čajem i ledenom tortom.

uživa u vožnji

Iako su joj liječnici savjetovali odmor: Kraljica Elizabeta uhvaćena za volanom skupocjenog Jaguara

Pogledaj galeriju

Zanimljivo je i kako u blagavonicu ne mogu ulaziti kako tko poželi, već po starosti. Nakon dobrog i obilnog obroka, kako bi napravili mjesta za čaj i tortu, gosti moraju prošetati po imanju, dok ih navečer čeka večera uz svijeće.

Kraljica se baš svake godine pobrine da i njezini voljeni kućni ljubimci imaju posebne, božićne obroke, koji često uključuju meso svježe pripremljenog zeca, junetine ili piletine s rižom i kupusom.