PREDSTAVLJENA NOVA SHEMA

HTV sve adute stavio na Informativni program

03.09.2012 u 14:19

Bionic
Reading

U ponedjeljak je na Prisavlju predstavljena jesenska i nova programska shema Hrvatske televizije s naglaskom na javnoj funkciji i Informativnom programu

Novine na programu HTV-a iznio je v. d. glavnog urednika Dean Šoša. 'Ovo danas u cjelini nije predstavljanje jesenske sheme, koliko je predstavljanje jedne nove, drukčije i, nadam se, kvalitetnije televizije. Tako najavljujemo neke promjene koje nisu vezane samo uz jesensku shemu. Svakoga dana stizat će novi sadržaji, stare emisije će biti poboljšavane, a kulminacija svega bit će pokretanje Trećega i Četvrtog programa do kraja ove godine. Nastojat ćemo ukinuti neke tradicionalne podjele na sheme u smislu da preko ljeta imamo dva mjeseca repriza, znači od HRT-a u budućnosti možete očekivati neprekidno nove sadržaje na ekranu', najavio je programske promjene Šoša.

'U najkraćim crtama, osnovna karakteristika nove sheme je povratak javnih sadržaja u udarni termin. Dakle, od danas, kada ćete u večernjem terminu moći gledati 'Potrošački kod', počinje jedna drukčija televizija. Televizija koja se neće isključivo boriti za gledanost nego će staviti naglasak na javnoj funkciji i prezentirati u udarnom terminu najbolje što ima u javnom segmentu', dodao je Šoša najavivši i povratak čvrste sheme u kojoj se zna što, kad i zašto.

'Shema će biti vrlo čvrsta. Želimo postići da gledatelj točno zna u koje vrijeme određeni tip sadržaja može očekivati na određenom programu. Želimo da gledatelji točno znaju što ih očekuje. Pomaci će biti vidljivi u svim programima, posebice u informativnom', rekao je Šoša.

Informativni dio programa otvara 'Hrvatska uživo', koja ulazi u osmu sezonu u nešto drukčijem i dužem izdanju. Svakodnevno će na Prvom programu u 19 sati biti na rasporedu nova informativna emisija 'Tema dana' u sklopu koje će urednik i voditelj Danko Družijanić s gostima u studiju razgovarati o temi koja je obilježila dan. Slijedi Dnevnik u 19,30, kojeg će voditi Zoran Šprajc, a uz njega tijekom tjedna izmjenjivat će se Branko Nađvinski i Goran Brozović

Ponedjeljak u 20,30 na Prvom programu bit će rezerviran za 'Potrošački kod', emisiju Sanje Smiljanić Grubišić i Ane Horvatić koja se bavi zaštitom i pravima građana. Srijedom će od 21,35 na Prvom programu biti na rasporedu novi vanjskopolitički magazin 'Horizonti', urednika Ivane Dragičević i Dragana Nikolića koji donose priče tjedna iz svijeta. O temama iz područja visoke politike, ali i životne svakodnevice govorit će se u unutarnjopolitičkom magazinu 'Spektar' urednika i voditelja Petra Štefanića. Okosnica nove dokumentarno-informativne emisije 'Paravan' Roberta Tomića Zubera i Tine Šimurine je reportaža ili dokumentarni film kraće forme u trajanju od 25 do 30 minuta, a naglasak će biti stavljen na istraživačko novinarstvo.

S početkom jesenske sheme kreće novi 'late night show' urednice i voditeljice Elizabete Gojan, 'Damin gambit', u kojemu će gostovati žene iz Hrvatske, regije i svijeta koje su na nekom od područja javnog, ali i običnog života dokazale da su 'žene s misijom'. U novom talk showu 'Nulta točka' urednik i voditelj Mislav Togonal i gosti pokušat će gledateljima pružiti 'dublje' uvide i odgovore na aktualne teme. U pripremi je i nova gospodarstvena emisija koja donosi pregled ekonomskih događanja u Hrvatskoj i svijetu, analize trendova i prognoza, vijesti i novosti iz poduzetništva.

'Jako nam je važno da informativni program bude ozbiljan', rekao je Šoša. 'Cilj nam je nakon, usudio bih se reći, trivijalizacije politike, koja se posljednjih četiri-pet godina događala u svim medijima, pa tako i na televiziji, ponovo uvjeriti ljude i poslati im poruku da je politika nešto jako bitno i da oni u političkim sadržajima nisu samo pasivni promatrači, već aktivni sudionici. Da razmišljaju o onome što vide i da se događa interakcija između programa i gledatelja.'


Iako je najveći dio prezentacije nove programske sheme posvećen informativnom programu, to ne znači da se HTV odriče lakšeg sadržaja. 'Ne bih želio da ispadne kako ćemo raditi televiziju za dva posto ljudi, elitističku publiku. Sve zabavne i sportske sadržaje ćete imati i dalje priliku gledati, od 'Plesa sa zvijezdama', kao jednog od naših najvećih projekata, do 'Pjevaj moju pjesmu', 'Lijepom našom' i novog šoua 'Volim Hrvatsku'.

Novi game šou 'Volim Hrvatsku' snima se po licenci formata 'I love my country'. Natječu se dva tima poznatih osoba odmjeravajući snage u poznavanju činjenica o Hrvatskoj. Vođe natjecateljskih timova su glumci Rene Bitorajac i Goran Navojec, a voditelj šoua je Mirko Fodor. Uz spomenute emisije, gledatelji će moći gledati i treću sezonu '8. kata' te drugu sezonu 'Do posljednjeg zbora'.

'Nudit ćemo sadržaj koji komercijalne televizije nemaju. Naša osnovna ideja kao javnog servisa je proizvodnja sadržaja koji konkurenti nemaju. To su znanstvene emisije, vrijedni dokumentarni filmovi domaće proizvodnje, obrazovni sadržaji, dječji program… to postaje neki naš 'code of bussines', od toga nećemo odstupiti pod cijenu bilo kakvih pritisaka ili eventualne niže gledanosti od očekivane. Idemo na tu varijantu – proizvodimo što drugi nemaju i nastojimo vratiti dignitet javnim sadržajima udarnom terminu', nastavio je dalje Šoša s predstavljanjem novog programa.

'Nedjeljom ujutro, subotom navečer'

Što se tiče dramskog programa, Šoša je istaknuo kako je s nekoliko projekata bilo problema te da zasad ostaju nova humoristična serija za mlade 'Nedjeljom ujutro, subotom navečer', peta sezona serije 'Stipe u gostima' i dragi nam povratnik na naše ekrane, 'Odmori se, zaslužio si'.

Nedjeljom ujutro, subotom navečer', donosi priču o skupini mladića i djevojaka čiji subotnji provodi završavaju nevjerojatnim avanturama. Svaka od 15 neobičnih priča započinje u nedjeljno jutro u kojem se prilično zbunjeni i još više iznenađeni junaci zateknu u 'otkvačenim' situacijama, nikako ne shvaćajući što im se prošle noći dogodilo.