TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

HTV-ov predblagdanski 'Dnevnik': red propagande, red trivijalnosti

24.12.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Ni 'Dnevnik' HRT-a nije sinoć propustio dati svoj obol crkvenjačkom kenjkanju protiv zdravstvenog odgoja, pa je pred svoje kamere u prilogu o toj temi doveo isključivo smjerne katoličke roditelje i svećenstvo, ne dajući ni sekunde vremena građanima koji, sačuvaj bože, misle drugačije. No to nikoga nije šokiralo. HTV-ovci se javno ljube s Crkvom već desetljećima, što je nepošteno, nepristrano i KRAJNJE NEPRIMJERENO JAVNOJ TELEVIZIJI, ali već smo oguglali. Ono na što nismo i što nas je donekle iznenadilo jest nevjerojatan pad standarda te nekada najvažnije domaće informativne emisije i njezino otklizavanje u potpunu trivijalnost. Sada je, naime, čini se, normalno da se usred informativne emisije emitira - recept za bakalar na bijelo

Zanimljivo je kako su u Hrvatskoj jedna komercijalna i javna televizija u svojim središnjim informativnim emisijama pred blagdane zamijenile uloge koje su marno godinama glumile na opće nezadovoljstvo gledatelja. Prisjetimo se prošlosti - NovaTV gotovo je bez iznimke svoj 'Dnevnik' punila bedastoćama koje u informativni program ne pripadaju ni uz pet hektolitara žute tinte, a HTV je uredno jahao s propagandom u korist konzervativnih političkih opcija. Uloge vjerojatno nisu zamijenili baš sinoć, ali je to sinoć postalo upadljivo. Dok je NovaTV, kako smo već spomenuli u drugom osvrtu, otvoreno drukala za crkvenu kampanju protiv zdravstvenog odgoja (dakle, konzervativni agit-prop), HTV se odao banalnim prilozima kakve čak ni Daniel Delale ne bi pristao emitirati u uskoro pokojnom 'Red Carpetu'.

Doduše, nemojmo se previše zavaravati. Nije se ni HTV propustio pokloniti crkvenjačkim kenjkanjima protiv zdravstvenog odgoja u školama. A, ne, bože sačuvaj. Nebesa bi se otvorila i zgromila ih strijelom da su se kojim slučajem suzdržali. Nisu to učinili tako otvoreno i nedvosmisleno kao Nova, ali su u svojem prilogu o dijeljenju letaka protiv 'sila nečistih' koje bi djecu obavijestile da nisu nastala po Duhu Svetome - razgovarali ISKLJUČIVO s vjernicima pred crkvama i nekolicinom popova. OK, jedan od tih popova bio je i don Ivan Grubišić, koji se protivi kampanji, ali osim njega pred HTV-ovskim se mikrofonima nije našao ni jedan jedini građanin koji je ZA zdravstveni odgoj i koji NE podupire crkvenu kampanju. Samo smjerni katolički roditelji sa sitnom dječicom i dedeki koji misle da je navlačenje kondoma zločin protiv hrvatstva. HTV-ovci, dakle, nisu ništa bolji od novajlija, samo imaju koje zrnce iskustva više pa gledateljima ne ispiru mozak vlastitim riječima. Radije to prepuštaju popovima. Preko nekoliko puta.
No iako su im se sinoć mišljenja o presvetom ratu protiv seksa u školi poklopila, ono po čemu je 'Dnevnik' HRT-a ZAPRAVO počeo sve više nalikovati 'Dnevniku' NoveTV nije toliko slizanost sa svećenstvom (to su HRT-ovci radili dok još nije bilo cool) koliko bizarna trivijalizacija sadržaja u središnjoj (nekad) informativnoj emisiji. Gledatelji čije pamćenje seže malo dalje od zadnjeg ručka sigurno će se sjetiti da nekada nije bilo nikakve šanse da se u 'Dnevniku' javne televizije emitiraju recepti. Sada je to, međutim, postalo sasvim prihvatljivo, pa smo na liniji takve informativne filozofije sinoć usred 'Dnevnika' dobili recept za bakalar na bijelo iz dubrovačkog kraja. Isti će se gledatelji vjerojatno sjetiti da prije nije baš bilo uobičajeno da se u 'Dnevniku' javne televizije dijele popularno-psihološki savjeti, pogotovo ne oni koje je nemoguće nazvati bilo kako drugačije nego banalnima, ali je sinoć u HRT-ovu središnjem 'Dnevniku' poprilična minutaža posvećena naputcima o tome što valja učiniti ako ste sami ili siromašni za Božić. 'Nemojte se opterećivati materijalnim dobrima', učeno nam je poručila jedna uvažena psihologinja. 'Ako ste sami, potražite nekoga drugog tko je sam i družite se', napomenula je druga. Ideš, Đurđa! Nitko se živ toga vjerojatno ne bi dosjetio ni uz koktel antidepresiva s Domestosom! Fakat ne znam kako Hrvati u proteklih tisućinjak Božića nisu izumrli bez takvih mudrosti.

Doda li se svemu tome i udarna vijest o tome kako je Djed Mraz stigao na Korzo u Rijeci, nevjerojatna priča o tome da se na otoku Šipanu rađaju djeca i činjenica da je novinarka koja se javljala iz bakalar bianco Dubrovnika ispalila da je 'New York Times' - američki magazin, evidentno je da i 'Dnevnik' HRT-a postaje potpuno beskorisna, a ne informativna emisija. Jasno je da se to događa zato što se na HTV-u novinarski kadar po novome popunjava osobama kakve nekada ne bi uspjele dobiti posao ni u kotlovnici, ali ono što nije jasno jest sljedeće: kad se već moraju toliko grčiti da bi popunili pišljivih trideset minuta 'Dnevnika' pa od silne nevolje posežu za jelovnicima izgubljenog vremena i inim fillerima - kog im je vraga onda potreban još i 'Dnevnik Plus'