počinje eurosong

Hrvatsku nismo vidjeli u finalu od 2017., a evo što Miji Dimšić predviđaju kladionice za večerašnji nastup u polufinalu

10.05.2022 u 20:23

Bionic
Reading

Odbrojavaju se zadnji trenuci do početka ovogodišnjeg, 66. po redu natjecanja za najbolju pjesmu. Večeras nas čeka prva polufinalna večer tijekom koje će se 17 predstavnika zemalja boriti za simpatije gledatelja koje će im osigurati ulazak u veliko finale koje se održava u subotu. Mjesta u finalu je, kao i uvijek, samo deset, a goruće pitanje je kako će se plasirati naša predstavnica Mija Dimšić i hoćemo li hrvatsku predstavnicu ove godine, prvi put od 2017., ipak gledati u finalu

Na ovogodišnjem Eurosongu Hrvatsku predstavlja Mia Dimšić s pjesmom 'Guilty Pleasure', a Mijin nastup gledat ćemo večeras, u prvoj polufinalnoj večeri u kojoj će se publici predstaviti 17 izvođača, dok će ostalih 18 nastupiti u četvrtak, u drugoj polufinalnoj večeri.

Na pozornici velebne torinske dvorane Pala Aplitour Mia će nastupiti 11. po redu. Osim Hrvatske, večeras se za veliko finale bore Albanija, Latvija, Litva, Švicarska, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Nizozemska, Moldavija, Portugal, Danska, Austrija, Island, Grčka, Norveška i Armenija. U ovom polufinalu trebao je nastupiti i predstavnik Rusije, no zbog sankcija nametnutih toj zemlji, Rusija je izgubila pravo sudjelovanja na Eurosongu.Show će otvoriti Albanija, a zatvoriti Armenija.

Mia će Hrvatsku predstavljati s pjesmom 'Guilty pleasure', koja je odmah nakon njezine pobjede na Dori 2022. u Opatiji izazvala mnoštvo različitih reakcija. Miu su neki čak optužili da je kopirala Taylor Swift, no to ju nije baš previše diralo.

Na pozornici u Torinu na pozornici s Mijom će biti i plesači Rebecca Krajnović, Roman Vrančić i Danon Vrlić, a Mia će pjevati na engleskom jeziku, no posljednji stih pjesme ipak će otpjevati na hrvatskom jeziku. Od ukupno izvođača u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga samo njih pet će u cijelosti pjevati na svom materinjem jeziku. To su predstavnici Slovenije, Ukrajine, Litve, Nizozemske i Islanda. Četiri pjesme će pak biti izvedene u kombinaciji materinjeg jezika i engleskog jezika, a među njima je i Mijina pjesma Guilty Pleasure.

  • +10
Mia Dimšić Izvor: Profimedia / Autor: Piovanotto Marco/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prije polufinalne večeri Mija i njezin tim unijeli su nekoliko značajnih izmjena, za koje se nadaju da će im priskrbiti potrebne bodove. Tako je crni kombinezon domaćeg dizajnerskog dvojica ELFS, zamijenila color block kreacijom u trendi ružičastoj nijansi koju također potpisuje modni dvojac Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica.

U posljednji tren Mia se odlučila i na promjenu frizure pa je dugu kosu poprilično skratila, a transformacija s kratkim bobom mnogima se svidjela.

  • +8
Mia Dimšić u Torinu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EBU / NATHAN REINDS

Nakon što večeras s početkom u 21 sat odgledamo nastupe 17 izvođača, deset najboljih imat će priliku osigurati si direktan ulaz u subotnje finale.

Prema kladionicama to bi trebale biti Ukrajina, čiji predstavnici Kalush Orchestra s pjesmom 'Stefania' slove za favorita Eurosonga, potom Grčka, Norveška, Nizozemska, Armenija, Portugal, Albanija, Moldavija, Latvija i Švicarska. Pred nastup u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga kladionice Hrvatskoj ne predviđaju prevelike šanse za ulazak u finale. Tako se naša predstavnica nalazi na 27. mjestu od ukupno 40 izvođača.

Prijenos Eurosonga koji se ove godine treći put, nakon Napulja 1965. i Rima 1991. godine, održava u Italiji, u Torinu, vodit će libanonsko-britanski pjevač Mika, svjetski poznata talijanska pjevačica Laura Pausini i talijanski voditelj Alessandro Cattelan. Eurosong će i ove godine za HRT komentirati Duško Ćurlić koji je dosad odradio 30 eurovizijskih polufinala i finala.

Na prošlogodišnjem Eurosongu održanom u Nizozemskoj pobjedu je odnio talijanski rock bend Maneskin koji si je istovremeno tom pobjedom priskrbio i svjetsku slavu. Hrvatska pak finale nije vidjela od 2017. godine kada je predstavnik bio Jacques Houdek. Godinu dana ranije u finalu je bila Nina Kraljić, a 2014. i 2015. godine Hrvatska nije sudjelovala na Eurosongu zbog niza loših plasmana.