HRT O DOMAĆEM FILMU:

HRT ispunjava svoje programske obveze

20.09.2013 u 16:42

Bionic
Reading

HRT je reagirao na priopćenje za javnost Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja, a koje se odnosi na tretman domaćeg igranog filma na HRT-u

Poštovani, obraćamo Vam se u povodu priopćenja za javnost Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja, a koje se odnosi na tretman domaćeg igranog filma na HRT-u.

U priopćenju naslovljenom 'Zašto se Hrvatska televizija srami hrvatskog filma?' stoji da se nedopustivim smatra tretman HRT-a prema hrvatskom filmu te da mu je u novoj programskoj shemi Hrvatska radiotelevizija namijenila termin prikazivanja ponedjeljkom iza 23 sata. Isto tako, u priopćenju se apelira na vodstvo HRT-a da konačno počne ispunjavati svoje programske obveze iz ugovora s Vladom Republike Hrvatske.

Stoga želimo informirati javnost da HRT ispunjava svoje programske obveze, a posebice one koje se odnose na hrvatski film. Pritom je važno istaknuti da je HRT bio i ostat će koproducent brojnih hrvatskih filmova, čime će kao i dosad na obostrano zadovoljstvo značajno pomagati hrvatsko filmsko stvaralaštvo.

Kako se u priopćenju navodi da je 'u novoj programskoj shemi HRT hrvatskom igranom filmu namijenio termin prikazivanja u ponedjeljak iza 23 sata', ističemo da se u tom terminu prikazuju već emitirani filmovi koje su gledatelji mogli vidjeti ranijih godina. Međutim, u tom su ciklusu i neki filmovi koje prikazujemo premijerno. To su 'Ljudožder vegetarijanac', 'Tri priče o nespavanju', 'Ćaća' i 'Fleke'. No, ovi filmovi imaju tzv. 'predikatizaciju' zbog sadržaja koji nisu primjereni maloljetnicima. HRT se dužan pridržavati Pravilnika o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite malodobnika Agencije za elektroničke medije.

Ističemo da će HRT recentne hrvatske filmove, kao TVpremijere, u studenom i prosincu prikazivati u 21 sat, kada je i gledanost najveća. Riječ je o filmovima 'Sonja i bik', 'Noćni brodovi', 'Cvjetni trg', 'Halimin put', 'Kratki spojevi', 'Korak po korak' i 'Svećenikova djeca', kojima je svima HRT koproducent.

S poštovanjem,

HRT Komunikacije