TJEDAN ŠANGAJSKE TV

HRT i kineska televizija potpisali sporazum o suradnji

02.09.2013 u 15:57

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija i jedna od najvećih medijskih kuća u Kini Shanghai Media Group potpisale su u ponedjeljak u hotelu Westin Memorandum o zajedničkoj suradnji u području razmjene programa

Temeljem Memoranduma, na Trećem programu HRT-a u ponedjeljak počinje TV tjedan Shanghai Media Groupa', u kojem će od 2. do 6. rujna gledatelji HRT-a moći vidjeti pet zanimljivih kineskih dokumentarnih filmova.

U njima će sami Kinezi predstaviti svoju zemlju, kulturu, običaje i način života. Ovi dokumentarci govore o društvu, civilizaciji, geografiji i povijesti Kine te će u njima, upoznajući život kineskih građana, gledatelji upoznati i razumjeti pravu Kinu. Kineska će televizija također prikazati i hrvatske filmove.

Sporazum su potpisali ravnateljica produkcije HRT-a Marija Nemčić, kao zamjenica glavnog ravnatelja HRT-a, i Qiu Xin, ravnatelj Šangajske radiotelevizije.

'Prije dvije godine predstavnici HRT-a i Shangai Media Groupa ostvarili su prve kontakte o potencijalnoj suradnji naše dvije medijske kuće. Ono što posebno veseli jest to da je danas realiziran konkretan ugovor i da započinjemo s emitiranjem programa na HRT-u, kao i na Shangai Media Gruoupu', rekla je Marija Nemčić dodavši kako je uloga HRT-a među ostalim i da bude slika Hrvatske u svijetu.

Kineski predstavnici izrazili su zadovoljstvo potpisanom suradnjom. 'Želim uspjeh našem medijskom tjednu, kao i našem prijateljstvu, za vječnost', rekao je Yang Xiong, gradonačelnik Šangaja.

Na HRT-u će tako biti prikazani filmovi 'Za sreću naroda' - film o bogatoj povijesti Šangaja, zatim 'Doček Nove godine u hramu Longhua' u kojem ćemo se upoznati s poviješću, tradicijom i svakodnevicom Šangaja. Treći po redu je 'Privatna kuhinja gospođe Wang', priča o kineskoj kuhinji koja je poznata u cijelom svijetu.

Također, vidjet ćemo i dokumentarni film 'Rat između čovječanstva i ptica' koji govori o otoku Chongmingu - najudaljenijem prirodnom krajoliku Šangaja kojem je zaprijetila modernizacija, a ciklus završava filmom 'Preko rijeke' koji donosi nevjerojatnu priču o nastajanju najvećeg mosta i tunela – onih ispod i preko rijeke Jangce u Šangaju.

Koordinatorica projekta Tanja Šimić istaknula je kako je važnost projekta i promocija Hrvatske u Kini. 'Sa svoje strane, prikazat ćemo ono o čemu se oni najviše interesiraju, prirodne ljepote i narodne običaje, obalu, Plitvice i otoke', rekla je.