PAD OD 40 POSTO

Hollywood je odjednom postao čedan - scene seksa više nisu toliko poželjne

03.05.2024 u 11:54

Bionic
Reading

Posljednjih godina znatno je manje erotskog sadržaja na malim ekranima, ali i filmskim platnima, a zato su najviše krivi promjenjivi ukusi publike, ali i koordinatori za intimnost koji više ništa ne prepuštaju slučaju

Tijekom desetljeća rijetki su bili filmovi u kojima nije bila barem jedna scena koja je uključivala intimne trenutke glavnih glumaca, no, s odrastanjem generacije Z iste su u potpunosti pale u drugi plan. To ne znači da su one i nestale, no jednostavno više ne postoji toliki interes da svaki film ima eksplicitnu scenu seksa.

'Jadnici', 'Saltburn' i 'Stranci' samo su neki od filmovi kojima je najavljeno ponovno 'oživljavanje' seksa na ekranima, no to je i dalje daleko od onog na što smo navikli početkom tisućljeća. U filmovima danas ima čak 40 posto manje seksualnog sadržaja nego prije.

Analiza novinara Economista, prema prikupljenim podacima Stephena Followsa koji je u svoju analizu uzeo 250 filmova s najvećom zaradom svake godine od 2000., otkrila je da filmovi objavljeni 2023. imaju nešto više od 60 posto erotskog sadržaja. Najveći pad pokazao se u akcijskim filmovima, dok su romantični filmovi zabilježili najmanje promjena, tek nešto manje od 20 posto.

Margot Robbie na setu filma 'A Big Bold Beautiful Journey' Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U isto vrijeme postotak filmova s najvećom zaradom, bez ikakvog seksualnog sadržaja, značajno je skočio - s 18 posto u 2000. na 46 posto u 2023. godini.

U izvješću su se našle i kontroverze oko filmova, primjerice oko 'Jadnika', koji je izazvao raspravu zbog obilnog seksualnog sadržaja, kao i ona ozloglašena scena kupanja u 'Saltburnu'.

Kada je riječ o drugim 'porocima', poput psovki i nasilja, njihov pad je neprimjetan te su one danas otprilike na sličnim razinama kao i 2000. godine.

Follows navodi kako postoji niz mogućih razloga kada je riječ o padu scena seksa, među kojima se nalaze promjene u ukusu publike s 'preferencijom prema sadržaju koji ili potpuno izbjegava seksualne teme ili ih obrađuje suptilnije', zabrinutost da bi scene seksa mogle utjecati na globalno prikazivanje, a što bi u konačnici moglo rezultirati većim restrikcijama ili čak cenzurom, a time i smanjenjem potencijalnog dosega filma.

Uz sve to tu je i sve veći utjecaj koordinatora intimnosti, budući da se angažiranje istih na snimanjima filmova od 2020. udvostručilo.