OWEN ROIZMAN

Holivudska industrija ostala bez snimatelja filmova 'Egzorcist' i 'Francuska veza'

08.01.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Umro je snimatelj Owen Roizman (86), pet puta nominiran za Oscara, koji je snimio značajne filmove 'Francuska veza', 'Egzorcist', 'Mreža' i 'Tootsie'

Američko društvo snimatelja potvrdilo je u subotu da je umro nakon duge bolesti.

Roizman, rođen u New Yorku, koji je umro u svom domu u Los Angelesu, dobio je počasnog Oscara za svoja postignuća u karijeri 2017., nakon što se povukao iz svijeta filma 1990-ih, a da nije primio nijedan zlatan kipić Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, unatoč više nominacija.

Roizman je bio poznat po svojim suradnjama sa Sydneyjem Pollackom i Williamom Friedkinom. Njegov filmski rad uključuje filmove 'Sviraj to ponovno, Sam', 'Tri kondorova dana' i 'Wyatt Earp' i druge.

Prvi put bio je nominiran za Oscara za 'Francusku vezu' iz 1971., svoj drugi film, u kojem je Gene Hackman glumio nasilnog policijskog detektiva.

Roizman je rođen u Brooklynu 22. rujna 1936., i od najranijih godina bio je blizak kameri i filmu. Njegov otac Sol bio je snimatelj za Fox Movietone News, a ujak Morrie filmski montažer. Nakon što je diplomirao na koledžu Gettysburg u Pennsylvaniji, počeo je karijeru kao asistent snimatelja u reklamama i napredovao do snimatelja.

Roizman se preselio iz New Yorka u Los Angeles 1976., a kasnije je osnovao vlastitu tvrtku za snimanje TV reklama, Roizman & Associates.

Njegov drugi rad nominiran za Oscara trajao je nekoliko desetljeća, uključujući satiru TV vijesti Sidneyja Lumeta 'Mreža' (1976.), Pollackovu komediju s Dustinom Hoffmanoma 'Tootsie' (1982.) i vestern 'Wyatt Earp' (1994.) Lawrencea Kasdana.

'Francuska veza', 'Egzorcist', 'Mreža' i 'Tootsie' također su nominirani za najbolji film. Pobijedila je 'Francuska veza'.

Godine 1997. dobio je nagradu za životno djelo od Američkog društva snimatelja.