ANNUS HORRIBILIS

Hoće li 2024. za kraljevsku obitelj biti najgora godina ikada

22.03.2024 u 21:14

Bionic
Reading

Prošlo je gotovo tri desetljeća otkako je kraljica Elizabeta II. nezaboravno sažela događaje na kraju 1992., slikovito je nazvavši svojom 'annus horribilis'. Međutim, ta poznata fraza bila je upotrebljiva i za 2019., 2020. i 2021., godine kada se kraljica borila s neuspjesima, gubicima i kontroverzama, a čini se da se 'trend nastavlja' i u 2024.

Kada je pokojna kraljica u lipnju 1992., povodom 40 godina svoje vladavine, održala govor, priznala je pred cijelom nacijom, ali i okupljenim dostojanstvenicima, kako je njezina obitelj imala 'annus horribilis'. Taj izraz ostao je upamćen kao priznanje da je čak i vladar poput nje, koji je rijetko pokazivao emocije, osjetio učinke niza životnih udaraca.

To je godina kada su otkriveni razni detalji iz privatnih života Diane i Charlesa, otkrilo se da se razvode i princ Andrew i princeza Anne, a dogodio se i požar koji je umalo uništio dvorac Windsor.

Gdje je Kate Middleton? Izvor: Profimedia / Autor: STEPHEN LOCK/I-IMAGES/EYEVINE/AA/ABACA/ABACA PRESS/BACKGRID/BACKGRID USA/JONATHAN BUCKMASTER/MIRRORPIX/DOUG PETERS/PA IMAGES/RUPERT HARTLEY/GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

Nakon kraljičinog neobično iskrenog priznanja, uslijedilo je još burnije razdoblje u kojem je pet godina kasnije Diana preminula u prometnoj nesreći, što je itekako utjecalo na živote njezine djece, prinčeva Williama i Harryja.

Ipak, većina tih udaraca, osim naravno Dianine smrti, teško da se mogu mjeriti s 2024. godinom koja je od samog početka, a tek je na kraju mjesec ožujak, iznova i iznova zadavala sve teže udarce pojedinim članovima kraljevske obitelji.

  • +4
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: i-Images / Eyevine / Profimedia

Posljednji mjeseci izazvali su bijes u javnosti, osobito nakon digitalne manipulacije fotografije na kojoj Kate Middleton pozira s djecom, što je zapravo samo potaknulo teoretičare zavjere da im proradi mašta, nakon višetjednih nagađanja o zdravlju voljene princeze.

Iako se znalo da je u siječnju Kate podvrgnuta operaciji abdomena, a potom je zbog povećane prostate operiran i kralj Charles, nedostatak detalja o njihovom stanju, kao i šutnja kraljevske obitelji tijekom idućih tjedana, ali i mjeseci, stvorili su osjećaj u javnosti da im se taji prava priča.

Pritisak je učinio svoje, i Kate je odlučila istupiti javno puno ranije nego je to planirala. Večerašnja video poruka u kojoj javno progovara o svojoj dijagnozi karcinoma stigla je prvenstveno kako bi ušutkala javnost, ali i zaustavila nebulozne teorije zavjera koje se šire posljednjih tjedana.

Teške dijagnoze Charlesa, a potom i princeze od Walesa, stigle su ni godinu dana nakon raskošne ceremonije krunidbe u Westminsterskoj opatiji na kojoj je 74-godišnjak proglašen novim kraljem, što je cijeloj obitelji donijelo nadu da će napokon stići stabilnije doba za monarhiju.

Samo nekoliko mjeseci ranije, Charles je predvodio ožalošćenu obitelj na sprovodu kraljice Elizabete II, a obiteljske napetosti bile su vidljive već i u to vrijeme. Tako princ Andrew nije nosio vojnu odoru dok je hodao iza lijesa svoje majke, i to nakon što su mu oduzete kraljevske dužnosti, a vratio se i princ Harry, iako je njegovo pojavljivanje samo dodatno naglasilo napetosti na relaciji Sussexovi i ostatak kraljevske obitelji i to nakon što je, samo nekoliko mjeseci ranije, objavio svoje memoare.

osmijesi i zagrljaji

Posljednji put u javnosti: Kate Middleton i princ William zračili su srećom s djecom

Pogledaj galeriju

Harry je vodio bitku na britanskom sudu protiv tamošnjeg tiska, ali i vlade, dok je princ Andrew i dalje na meti zbog svog prijateljstva s pokojnim seksualnim predatorom Jeffreyjem Epsteinom.

Iako se Charles cijeloga života pripremao za ulogu kralja, na tronu je uživao tek nekoliko mjeseci, prije negoli ga je teška dijagnoza natjerala da smanji svoje dužnosti i pojavljivanja, a ništa lakši period nije ni pred Williamom i Catherine. 2024. godina uistinu bi mogla biti prekretnica za kraljevsku obitelj, no nepoznanica je i dalje u kojem će se smjeru sve razvijati.