NAJTEŽI DANI

Što znamo o dijagnozi karcinoma Kate Middleton?

22.03.2024 u 20:22

Bionic
Reading

Otkako je u siječnju ove godine otkriveno da je podvrgnuta operaciji abdomena, Kate Middleton povukla se iz javnog života. Nitko nije znao što se događa i zašto je tomu tako, a onda je danas objavom šokirala sve. U video poruci otkrila je kako joj je dijagnosticiran karcinom i kako se podvrgnula preventivnoj kemoterapiji

Sa samo 42 godine, Kate Middleton postala je dijelom statistike kao jedna od stotina i stotina tisuća ljudi dijem svijeta koji se svake godine suočavaju sa strašnom dijagnozom karcinoma. Iako nije otkrila s kojim se točno karcinomom bori, situacija je i više nego zastrašujuća za ovu majku troje malodobne djece. No, što zapravo znamo o njezinoj dijagnozi?

42-godišnjoj Kate Middleton potvrđen je karcinom, no za javnost nije poznato i karcinom čega. U emotivnoj video poruci, koju je snimila na klupi u Windsoru na rubu suza, Kate je otkrila kako je operacija abdomena, kojoj je prvotno bila podvrgnuta, prošla i više nego dobro.

Gdje je Kate Middleton? Izvor: Profimedia / Autor: STEPHEN LOCK/I-IMAGES/EYEVINE/AA/ABACA/ABACA PRESS/BACKGRID/BACKGRID USA/JONATHAN BUCKMASTER/MIRRORPIX/DOUG PETERS/PA IMAGES/RUPERT HARTLEY/GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

Nakon što je provela 13 noći u bolnici, istu je napustila 29. siječnja. Tada još uvijek nije bilo naznaka da je riječ o karcinomu, budući da nije bilo vidljiva nikakva kancerogena tvorba na prvu. Ipak, tkivo je poslano na testove, a upravo su oni potvrdili ono što nitko nije želio čuti.

Inače, iz Kensingtonske palače jasno su dali do znanja da nikakve daljnje medicinske informacije o tipu ili stadiju karcinoma neće otkrivati javnosti.

Nije poznato ni kojim je točno testovima podvrgnuta, no poznato je da se u takvim slučajevima rade krvni testovi, magnetske rezonance ili CT kao i biopsije u kojima se uzima komadić tkiva koji se potom analizira pod mikroskopom kako bi se otkrilo postoje li kakve abnormalne stanice.

  • +8
Kate Middleton i princ Wiliam Izvor: Profimedia / Autor: Chris Jackson/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

U videu je Kate otkrila kako su joj njezini liječnici odmah savjetovali da se podvrgne preventivnoj kemoterapiji, tretman kojim se lijekovima 'uništavaju' stanice karcinoma. Postoje razne vrste kemoterapije, no sve rade na sličan način - zaustavljaju reprodukciju stanica karcinoma, čime zapravo spriječavaju njihov daljnji rast i širenje po tijelu. Kate je, kako je rekla, na samom početku s kemoterapijom.

Za nju su, rekla je, posljednji mjeseci bili iznimno teški, baš kao i za njezinog supruga, princa Williama, te troje djece, Georgea, Charlotte i Louisa, kojima je morala sve to priopćiti prije negoli doznaju od drugih. Ipak, trudi se biti dobro raspoložena te se fokusirala na oporavak.

  • +4
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: i-Images / Eyevine / Profimedia

'Dobro sam i svakim danom postajem sve jača fokusirajući se na stvari koje će mi pomoći da ozdravim; u mom umu, tijelu i duhu.'

Iako se, kaže, veseli povratku službenim obvezama, za sada se mora fokusirati na potpuni oporavak.

Ono što je nevjerojatno u cijeloj priči je da su i ona i kralj Charles III u istoj privatnoj londonskoj bolnici bili podvrgnuti sasvim drugim operativnim zahvatima, zbog problema koji nisu imali veze s karcinomom - Kate je imala operaciju abdomena, a Charles povećane prostate - nakon čega su oboje dobili najtežu dijagnozu.