SPORNI PROJEKT

Harryjeva i Meghanina web stranica izdaja je njihovog sporazuma s kraljicom Elizabetom

14.02.2024 u 23:17

Bionic
Reading

Nova web stranica princa Harryja i Meghan koja koristi ime Sussex izazvala je lavinu komentara u Engleskoj, ali i šire

Kako kažu dobro upućeni izvori u događanja u kraljevskoj obitelji, ta je web stranica izdaja njihovog sporazuma s pokojnom kraljicom Elizabetom II.

Provokativna odluka para da ponovno svoju stranicu nazovu 'Sussex.com' izazvala je brojne optužbe da opet pokušavaju biti 'više kraljevski', premda su željeli napustiti obitelj i udaljiti se od nje.

Dobro pozicionirani izvori smatraju kako će njihov novi online pothvat biti 'veliki izazov' za Buckinghamsku palaču.

Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kraljevska obitelj mora odlučiti hoće li Sussexe 'uzeti na zub' ili će ih pustiti da to prođe kako bi se održao ionako nestabilan obiteljski mir. Rastući spor se vrti oko odluke vojvode i vojvotkinje da svoju web stranicu Archewell - krovni naziv za sve svoje filantropske i poslovne pothvate - zamijene sa 'Sussex.com'. Nova web stranica veliki je izazov i za lorda Chamberlaina Buckinghamske palače, Andrewa Davida Parkera, bivšeg šefa MI5, koji je najavio svoj odlazak krajem ove godine.

Nova Harryjeva i Meghanina web stranica povezuje se na staru domenu Sussex Royal, a pokrenuta je u ponedjeljak navečer što je popraćeno brojnim komentarima.

Oni bliski kraljevskoj obitelji uvjereni su da se radi o kršenju čvrstih jamstava koja su Harry i Meghan dali pokojnoj kraljici kada su 2020. prestali raditi kao članovi kraljevske obitelji, te su se sad opasno približili korištenju svog kraljevskog statusa za komercijalnu dobit.

Mnogi su to opisali kao izdaju sporazuma, 'ako ne u slovu, svakako u duhu'.

Kako se ranije pisalo, nakon tzv. 'summita u Sandringhamu' 2020., vojvoda i vojvotkinja od Sussexa pristali su povući se s kraljevskih dužnosti uz obećanje kako neće koristiti svoje titule HRH u poslovne svrhe ili trgovati svojim kraljevskim vezama. No izvori blizak paru odbacili su te tvrdnje za korištenje njihovih kraljevskih titula za web stranicu.

'Princ Harry i Meghan su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa. To je činjenica. To je njihovo prezime i prezime', smatraju oni.

Buckinghamska palača je odbila komentirati situaciju oko web stranice, radije se fokusirajući na kralja koji se jučer vratio u London na sastanke. Kralj Charles III se, naime, sredinom siječnja odlučio na operaciju povećane prostate, rutinsku operaciju stanja od kojeg boluju brojni muškarci, tijekom liječničkih pregleda otkriven je i karcinom. Kako bi se što prije oporavio, Charles se odlučio na neko vrijeme povući od obaveza koje su sada pale na leđa drugih starijih članova kraljevske obitelji, a Camilla je uz njega na svakom koraku ovog puta.

'Buckinghamska palača možda ima vezane ruke u poduzimanju akcije. Kralj ima sad druge stvari na koje se trenutno mora usredotočiti, a posljednja stvar koju mu treba je još jedna borba s njegovim sinom. Ali ovo uopće neće dobro proći', rekao je jedan izvor blizak Buckinghamskoj palači.

Inače, nova početna stranica Sussex.com prikazuje sliku princa Harryja, vojvode od Sussexa, i Meghan, vojvotkinje od Sussexa na ceremoniji zatvaranja Invictus Games u rujnu 2023.