TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Gledanje novogodišnjeg programa izaziva traume

02.01.2014 u 08:18

Bionic
Reading

Ako ste u novogodišnjoj noći, pa i samoga 1. siječnja, imali tu nesreću da vam razonoda ovisi o programima domaćih televizija, vjerojatno ste se morali naviknuti na standardan slijed nasumične zabavno-glazbene kuruze, pokušaja humora te nekoliko novijih ('Ples sa zvijezdama') i starijih (novogodišnji koncert iz Beča) klasika. No taj mlak i prosječan program HTV-a bio je još mila majka u usporedbi s onim što vas je čekalo na komercijalnim alternativama

Živa je istina to da se HTV-ovci već godinama ne pretrgavaju oko sastavljanja novogodišnjeg programa. 'Ples sa zvijezdama' ili posebna novogodišnja varijanta već neke zabavno-glazbene emisije u novogodišnjoj noći te prijenos novogodišnjeg koncerta iz Beča sasvim su okej, a ostatak se programa uglavnom sastoji od nasumičnog redanja zabavno-glazbene kuruze u šljokičasto okićenom studiju, prilično jadnih pokušaja humora (ove se godine to zvalo 'Pa i nisi bila tako loša')snimke razdragane anonimne raje koja pjeva uobičajene napitnice tipa 'Zato, braćo, pijme ga, dok ne PUK-ne zoooooora' te tri-četiri filma. Ništa osobito uzbudljivo, ali ni osobito uvredljivo, posebice ako vam očekivanja nisu prevelika. Ruku na srce, prema programu koji je emitiran tijekom dana i večeri samoga 1. siječnja tek bi se po pokojoj stavci u programu moglo zaključiti da je praznik, najviše po tome što su se mijenjanje starog kalendara za novi i tom prigodom ispaljeni vatrometi diljem zemlje i svijeta u informativnim emisijama tretirali kao udarna vijest - ali inače je sve to bila uobičajena špranca, više nemaštovita negoli baš jako i katastrofalno loša.


No ako ste u nekom trenutku odlučili promijeniti program i pritom, umjesto na filmove i serije kabelskih kanala, prebacili na programe domaćih komercijalnih televizija, izrijekom RTL i Novu, nakon toga vam se HTV vjerojatno činio kao čisti El Dorado zabave, mašte, duhovitosti i inteligencije. Najbolje su mi totalne legende s RTL-a koje gotovo nimalo nisu odstupile od standardnog TV rasporeda bez beda u osam navečer emitiravši novu epizodu 'Tajni', pa zatim novu tursku sapunicu 'Ne brini za mene', nekakav film, a tek su se koju minutu prije ponoći sjetili da je novogodišnja noć pa opalili Severinin koncert, nazvavši ga spektaklom. To ja zovem predanošću i maštovitošću u sastavljanju prazničnog programa (NOT)! Ne bu njima nitko kalendarom nad glavom mahal!
304823,306516,304807,305755
Ipak, ako ste nakon toga prešli na NovuTV, garant ste poželjeli da su se i oni pravili kao da nema nikakvog praznika, slavlja i ničega. Istinabog, i oni su počeli slično, u osam emitiravši novu epizodu 'Zore dubrovačke' jer bi valjda, da se na jednu večer odustalo od pissing contesta u gledanosti s RTL-ovom sapunjarom, nastupila nuklearna kataklizma i kraj civilizacije kakvu poznajemo. No nakon 'Zore dubrovačke' ipak su odlučili emitirati novogodišnji program - emisije 'I godina Nova 2014.' (komercijalna varijanta one random kuruze kakvu smo gledali i na HTV-u) te 'S Novom u Novu' (nešto još mnogo gore, što bih vam, zbog nanesene traume u desetak minuta gledanja, mogla opisati samo uz pomoć lutaka u psihijatrijskoj ordinaciji). Bilo bi bolje da nisu.

Opći je dojam novogodišnjeg programa zato, kao i već mnogo godina dosad - zijev s primjesama užasa. Komercijalcima bih preporučila da se mane ćorava posla s domaćim zabavnim sadržajima i opale po filmovima pa kud puklo da puklo te da možda jedino te večeri ohanu s natjecanjem u disciplini sapunice u dalj. HTV-u zapravo i ne znam što bih preporučila. Možda malo iskakanja iz već pomalo pohabanih okvira, ali nisam sigurna kako bi to, s obzirom na raspoložive resurse, završilo. Svim gledateljima bih, međutim, sasvim sigurno poželjela da više nikada ne moraju gledati novogodišnji program nijedne, pa ni domaćih televizija.