UPOZNAJTE KONTRABAS

Glazba za kraj radnog tjedna

31.01.2017 u 10:52

Bionic
Reading

Kako na najbolji mogući način staviti točku na radni tjedan najbolje zna Zagrebačka filharmonija

Kako je opće poznato da glazba izaziva osjećaj zadovoljstva, smanjuje stres i tjeskobu, pravo je vrijeme da to iskušate 'u praksi' u petak, 3. veljače s početkom u 19:30sati u dvorani Lisinski.

U ovotjednom Plavom ciklusu, u goste Zagrebačkoj filharmoniji dolazi istaknuti austrijski dirigent – maestro Hans Graf.  Veliki profesionalni ugled i iskustvo brusio je vodeći poznati Mozarteum orkestar iz Salzburga čitavo desetljeće, istovremeno nastupajući i sa svim svjetskim najvažnijim filharmonijskim orkestrima, a povjerenje su mu dali i najveći: dirigirao je Bečkom i Londonskom filharmonijom, kao i Njujorškom, St. Peterbuškom i Sydneyskom filharmonijom, između ostalih. Poznat je po širokom rasponu svojeg repertoara i kreativno sastavljenim programima. Program u petak tako je sastavljen od djela dvaju velikana glazbenog stvaralaštva: Sergeja Rahmanjinova i Sergea Koussevitzkya.

Koncertna večer započet će izvedbom skladbe Stijena, rijetko izvođenog Rahmanjinovljevog djela koji će razveseliti sve poklonike skladateljskog opusa ovog maestralnog ruskog kompozitora, i to upravo zato što ga se nema prilike često čuti, a nosi važan epitet prvog skladateljevog orkestralnog djela.

Nastavit će se Koncertom za kontarbas i orkestar Sergea Koussevitzkya, djelom koji nosi epitete 'duboko promišljenog, skladnog koncerta, nevjerojatno iskrene glazbene refleksije strasti koja dolazi ravno iz srca.' Glazbena interpretacija dubine i strastvenosti  Koussevitzkyeva djela povjerena je kontrabasistu Nikši Bobetku, istaknutom članu Zagrebačke filharmonije i vođi izvrsne dionice kontrabasa našeg orkestra. Nikša Bobetko najbolje će prenijeti sve mogućnosti ovog duboko snažnog i izražajnog instrumenta kojeg nemamo često priliku slušati u solističkim izvedbama poput ove. Koussevitzkyjev Koncert za kontrabas najpoznatiji je, a svakako i jedan od najizražajnih i najboljih djela napisanih za kontrabas.    

Iako kratka, veljača će biti iznimno glazbeno intenzivna, počevši s najavljenim koncertom u petak pa sve do dva koncerta predvođena maestrom Kitajenkom čiji čarobni dirigentski štapić u sinergiji s našim orkestrom pretvara svaki koncert u jednu novu glazbenu -  bajku.