omiljeni dizajner

Giorgio Armani primio je Veliki Viteški Križ, najvišu talijansku državnu počast

28.11.2021 u 18:36

Bionic
Reading

Dosadašnji dobitnici Velikog Viteškog Križa iz svijeta mode su samo dizajneri Valentino Garavani i Miuccia Prada, 1986. i 2015. godine

Jučer ujutro u baroknoj Kvirinalskoj palači (tal. ’Palazzo del Quirinale’) u Rimu, Giorgio Armani primio je Veliki Viteški Križ, ukrašen Velikim kordonom, što je najveća talijanska počast koju običan građanin može primiti. Priznanje je stiglo na račun njegove iznimne karijere u modnoj industriji, duge čak šest desetljeća, piše časopis Vogue.

Na privatnoj ceremoniji u palači, koja služi i kao jedna od tri službene rezidencije talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle u Rimu, proslavljenom talijanskom dizajneru dodijeljeno je priznanje i počast za zasluge modi i umjetnosti.

‘Ovo za mene ima posebno značenje', rekao je Armani nakon ceremonije. ‘Ovo priznanje dolazi od našeg predsjednika, koji nije samo šef države, već i čovjek čije su vrijednosti, otvorenost i dobrota neupitno visoki’, kazao je proslavljeni dizajner nakon dodjele.

'Rođen u gradu Piacenza u Emilia-Romagni 1934., Armani je svoju prvu tvrtku osnovao 1975. sa svojim poslovnim i životnim partnerom, arhitektom Sergiom Galeottijem. Dizajnerova minimalistička vizija opuštenog luksuza definirala je modu 1990-ih, kako zahvaljujući prepoznatljivoj lakoći koju je unio u svoje muško krojenje, tako i nenaglašenom glamuru njegove haute couture linije zbog koje je postao opće mjesto na crvenom tepihu. Posljednjih desetljeća Armani se proširio i na hotele, sport, interijere i restorane. Gradeći novu, potpunu viziju luksuznog brenda 21. stoljeća, ovi pothvati ne samo da su ga učinili milijarderom, već su također doveli do toga da je Armani postao nadaleko cijenjen kao najuspješniji dizajner talijanskog podrijetla svih vremena’, rečeno je na dodjeli priznanja dizajneru.

Dosadašnji dobitnici Velikog Viteškog Križa iz svijeta mode su samo dizajneri Valentino Garavani i Miuccia Prada, 1986. i 2015. godine. Za Armanija, međutim, primanje nagrade nije bila samo proslava njegove slavne dizajnerske karijere, već i priznanje njegovim cjeloživotnim naporima da promovira talijansku kreativnu industriju na svjetskoj pozornici, kao i nastojanjima da uzvrati svojoj voljenoj domovini, gdje je kroz godine podržavao brojne dobrotvorne ciljeva. Još prošle godine, Armani je donirao 2,2 milijuna dolara lokalnim bolnicama u borbi protiv koronavirusa, dok je njegova Zaklada Giorgio Armani, osnovana 2016. godine, nastavila dugu povijest dizajnera u podršci društvenim ciljevima, uključujući borbu protiv HIV-a i dječjeg siromaštva.

Jasno je da je jučerašnja ceremonija za Armanija označila prekretnicu u karijeri. No, imala je i sentimentalnije značenje.

‘Ponosan sam što predstavljam Italiju i čast mi je primiti ovu prestižnu titulu koju mi ​​predsjednik dodjeljuje u ime cijele zemlje’, rekao je dizajner.

  • +16
Giorgio Armani SS22 Izvor: Profimedia / Autor: IPA / BACKGRID / BACKGRID UK / PROFIMEDIA