KRALJEVSTVO POMAŽE

Gesta kakva se rijetko viđa: Princ Charles namjerava smjestiti ukrajinske izbjeglice u svoje dvorce

20.03.2022 u 13:42

Bionic
Reading

Osim izdašnim donacijama Ukrajini, britanska kraljevska obitelj smišlja plan praktičnih mjera za pomoć ratnim izbjeglicama od užasa koji posljednjih 25 dana vladaju u toj zemlji. Princ Charles trenutno razmatra otvaranje svojih imanja u Škotskoj, kako bi pružio dom unesrećenim obiteljima koji bježe od ruske agresije

'Svi članovi kraljevstva složni su u tome da se osim novčane pomoći, treba razviti i paket praktičnih mjera pomoći za ukrajinske izbjeglice. To ujedno znači osiguravanje smještaja u Velikoj Britaniji, a u planu je vrlo vjerojatno otvaranje posjeda Dumfries House u Škotskoj, kao i još nekoliko imanja koje mogu poslužiti kao novi dom izbjeglicama. Princ William, princ Charles, kraljica Elizabeta aktivno rade na tome, a sudjeluje i vojvotkinja Camilla koja također želi ponuditi neke od svojih nekretnina', rekao je za Daily Mail neimenovani izvor blizak kraljevskoj obitelji.

Humani potez koji bi određenim izbjeglicama značio mnogo u ovom izuzetno teškom trenutku, kada su prisiljeni napustiti svoje razorene domove u Ukrajini nailazi na mnogo pohvala javnosti.

Inače, posjed Dumfries House svega je nekoliko kilometara udaljen od grada Cumnock u Škotskoj te je u posjedu zaklade princa Charlesa, a koji između ostalog služi kao muzejski primjerak nekadašnje arhitekture, prostor u kojem se održavaju vjenčanja te razna humanitarna događanja.

Vrata izbjeglicama možda će se otvoriti i na posjedu Balmoral, gdje kraljica posjeduje nekoliko nekretnina, a koje obitelji služe kao kuće za odmor. Osim smještaja, članovi kraljevske obitelji razmišljaju nesretnim Ukrajincima ponuditi posao, a djeci osigurati nastavak školovanja.

  • +9
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Stići će mnogo Ukrajinaca s iskustvom u poljoprivredi, proizvodnji hrane i gostoprimstvu koji mogu biti od stvarne vrijednosti za naše ruralne zajednice. Ne zavaravam se da Ukrajincima neće biti teško doći ovamo, ali želimo surađivati sa škotskom i britanskom vladom kako bismo pružili prilike pojedincima i obiteljima gdje god možemo’, rečeno je iz jedne zaklade koju vode princ William i Kate Middleton, koji su se pak udružili s četrdeset zemljoposjednika na području Škotske.