PROBLEMI ZA KRALJEVSTVO

Za njih nema dobrodošlice na Karibima: Princa Williama i Kate Middleton dočekali prosvjedi domorodaca i poruka da napuste njihove posjede

19.03.2022 u 10:41

Bionic
Reading

Princ William i njegova supruga Kate Middleton sletjeli su u Belize, jednu od mnogobrojnih članica Commonwealtha ali njihov posjeti nije započeo baš sjajno. Dio državljana ove male zemlje na obali Karipskog mora organizirao je prosvjede zbog kojih su vojvode od Cambridgea morali otkazati svoj prvi tamošnji angažman

Belize, malena srednjoamerička država, bivša britanska kolonija i kolijevka civilizacije Maja destinacija je koju još od davne 1936. posjećuju članovi britanskog dvora. Svoju prvu inozemnu turneju, nakon dvije godine stanke od dalekih putovanja, su upravo tamo jučer započeli princ William i Kate Middleton.

Vojvode su na Karibe stigli puni elana ali dio tamošnjeg stanovništva nije im napravio toplu dobrodošlicu. Svjetski mediji pišu o prosvjedima stanovnika sela Indian Creek, smještenog u podnožju planina Maja.

Stoljećima se ovaj narod bavi poljoprivredom, a u sklopu svog posjeta princ i vojvotkinja planirali su obići tamošnju farmu kakaovca.

Stanovništvo sela Indian Creek dan prije službenog dolaska kraljevskog izaslanstva, pripremilo je prosvjed s plakatima na kojima poručeno da princ William tamo nije dobrodošao.

‘Princ William napusti naše posjede’, pisalo je na jednom, dok su drugi ovaj posjet vojvoda od Cambridgea poistovjetili s kolonijalizmom.

Protokol je trebao uključivati dolazak kraljevskog para helikopterom na nogometni teren u selu, čemu su se stanovnici žestoko usprotivili, istaknuvši da ih o tome nitko nije ranije obavijestio niti tražio dozvolu. Osim toga, seljani ističu da su im nadređeni političari naredili kako moraju pristati na sve te pred kamerama izgledati sretno.

Kako bi se izbjegli daljnji nemiri, par je svoj posjet otkazao te trenutno razmatraju o alternativi kojom bi ga mogli zamijeniti.

  • +4
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: Mark Thomas / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oko incidenta na Karibima, britanska se palača nije oglasila medijima ali su suradnici potvrdili da je posjet farmi otkazan.

Kraljevski par je planirao posjetiti farmu kakaovca Akte'iL Ha u podnožju planina Maja, primjer održive poljoprivrede. Međutim selo Indian Creek je već nekoliko godina u otvorenom sukobu s dobrotvornom udrugom ‘Flora and Fauna International’, koja djeluje u Belizeu te se navodno zalaže za očuvanje divljih životinja Belizea, podržavajući pritom egzistenciju i tradicionalna prava lokalnog stanovništva.

Princ William je pokrovitelj FFI-ja od 2020. godine, posljednji u nizu kraljevske obitelji koja seže još od Georgea VI.