NA SFF-U

Frano Lasić ponovo na velikom platnu: 'Ovo je film o ljudima koji bježe od problema umjesto da ih rješavaju'

15.08.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Svjetskom premijerom ostvarenja 'Elegija lovora' u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala, hrvatski glumac Frano Lasić vratio se na veliko platno glavnom ulogom u ostvarenju koje se natječe za naslov najboljeg igranog filma na ovoj najvećoj regionalnoj filmskoj smotri

Crnogorski film čiju režiju potpisuje mladi Dušan Kasalica predstavljen je publici trećeg dana SFF-a zajedno s bugarskim ostvarenjem 'Žene plaču' kojega su režirale Vesela Kazakova i Mina Mileva.

Kasalicin film zanimljiv je eksperiment u kojem su se miješaju realnost i fikcija a govori o osobnoj krizi ljudi u srednjim godinama ali i problematičnom društvenom kontekstu u kojemu nestaje cijeli jedan svijet kojega su stvarali.

Lasić je nakon projekcije na konferenciji za novinare rekao da mu je rad na ovom filmu predstavljao odlično iskustvo jer ga je s njim povezala izvrsna ekipa koja je znala što želi, ali i intrigantna tema.

  • +2
Frano Lasić Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Ovo je film o ljudima koji bježe od problema umjesto da ih rješavaju, ne komuniciraju jedni s drugima birajući bijeg u svjetove kojih nema', kazao je Lasić koji u filmu igra sredovječnog sveučilišnog profesora povijesti i koji unatoč silnom obrazovanju i životnom iskustvu ne uspijeva naći odgovor na izazove građenja veza s osobama koje su mu najbliže na osobnom ali i profesionalnom planu.

Elementi stvarnosti i fikcije pri tom su okvir u kojemu se prepliću različite priče i iskustva Filipa kojega glumi Lasić.

U okviru natjecateljskog programa u kategoriji dokumentarnog filma sarajevskoj su publici predstavljene 'Tvornice radnicima' u režiji Srđana Kovačevića, jedan od tri hrvatska dokumentarca koji se ove godine natječu za nagradu "Srce Sarajeva".