UŽIVA U ŽIVOTU

[FOTO/VIDEO] Vitomira Lončar otkrila nam je sve o svom vlogu, knjizi koju je napisala i trenutnoj situaciji s koronavirusom u Kini

18.08.2021 u 07:03

Bionic
Reading

Novih zanimljivih avantura u životu ove odvažne žene, glumice, voditeljice, osnivačice kazališta i producentice te doktorice znanosti ne nedostaje. Prije nekoliko dana Vitomira Lončar se vratila s ljetnog odmora u Xi'an, u kojem sa suprugom Ivicom Šimićem živi idilu već pet godina, te je obznanila da je na nagovor kćeri Buge krenula snimati vlog, a u njemu ispričala da je napisala knjigu. Zamolili smo je da za tportal otkrije ponešto o njoj, a dotakli smo se i ovaj put aktualne i neizbježne teme - koronavirusa

'Zima 2021. bila je prva naša zima koju smo zbog pandemije proveli u Xi'anu. Upravo kad su nam počeli praznici, došla je obavijest da se ne smije putovati i propali su svi naši planovi o tome da ćemo istraživati južne dijelove Kine. Ivici to nije teško palo jer je ionako imao u planu napisati knjigu i priprema je već duže vrijeme. Suzana Nikolić, koja je u Šangaju i s kojom putujem i u stalnom smo kontaktu, pisala je pak svoju knjigu. Svi pišu knjige, samo ja ništa ne pišem. (smijeh) Idem i ja u taj vlak! I tako smo nas troje proveli zimu diskutirajući i pišući knjige', govori nam Vitomira Lončar i dodaje:

'Ma ne, nije moja knjiga 'Vrijeme za promjenu – projektni menadžment' došla samo tako, iz čista mira, kako se kaže. Prije našeg odlaska iz Hrvatske planirala sam napisati udžbenik za studente kojima sam predavala. Čak sam bila skicirala prvih dvadesetak stranica. Ali nakon što sam preokrenula svoj život naopačke, nisam se više vraćala toj ideji. Prestala sam pisati i svoj blog, Slamku spasa. Nakon godina koje sam provela u svakodnevnom pisanju odjednom sam zatvorila tu ladicu. Sve do ove zime', pojasnila je.

Tijekom rada s kineskim studentima od 2016. više puta joj je, kaže, palo na pamet to da je šteta što nije završila knjigu. 'Može se reći da se dugo kuhala u mojoj glavi i došla je (kao i sve u životu!) baš onda kada je trebala doći', kaže.

'Već je bila u prijevodu na engleski pa na kineski, Darko Lukić i Ana Kordić već su bili napisali predgovor i pogovor kad me jednog jutra dočekala Bugina poruka: 'Mam, aj se javi da malo popričamo.' I lijepo mi je moje dijete objasnilo da želim li potaknuti na promjenu što je moguće više ljudi, a nakon iskustva s pandemijom tijekom koje je život prešao online, trebam krenuti s online edukacijom čiji će knjiga biti sastavni dio. Uz to je prokomentirala da sam tolike godine pisala blog i da je zaista krajnje vrijeme da počnem raditi – vlog', prisjetila se.

Tako su njih dvije počele 'kuhati' svoj novi projekt koji su nazvale VestaLLLs, a koji bi trebao krenuti 1. rujna ove godine. 'VestaLLLs je nastao od vestalki, rimskih svećenica koje prenose vatru, i pokrate od life-long learning, LLL, odnosno cjeloživotnog učenja, što nam je objema jedna od glavnih životnih strategija. Buga producira (eto, i to sam dočekala, da mi je dijete producent projekta!), sudjeluje u praktičnom dijelu online edukacije i montira sadržaje, a ja se bavim osmišljavanjem i snimanjem pojedinih lekcija te također snimam vlog. Buga je također urednica moje knjige koja izlazi kao e-knjiga na tri jezika (hrvatski, engleski i kineski) u izdanju Biblioteke Mala scena', ponosna je Vitomira.

Zanimalo nas je koliko joj je dugo trebalo da pohvata sve oko vloga. 'Nemam baš problema sa snimanjem, ipak sam bila glumica (smijeh). Nemam problema ni s predavanjima, offline ili online, ali snimati vlog… e to je nešto sasvim drugo i nije mi bilo jednostavno ni tehnički, a ni sadržajno', priznaje nam. Dosad nije pratila nijednog vlogera ni vlogove uopće i nije znala ništa o tome.

Izvor: Društvene mreže

'Svako malo šaljem Bugi poruke i ispitujem, a ona mi drži predavanja: ne smije mobitel biti okomito nego vodoravno, slaba ti je rezolucija, pojačaj, prenisko ti je kamera, malo digni, pazi na svjetlo, svaki klipić ne smije imati najavu i odjavu, nisi na televiziji! A ja bih najradije pjevala pjesmu: 'Što je meni sve to trebalooooo?' smije se. Na platformi za kupnju TaoBao kupila je osnovnu opremu i – krenula.

'Prvi je vlog, koji sam snimala na otoku Hainanu, iza mene i reakcije su odlične! Zasad me, prema komentarima koje dobivam, prate samo žene, i to – mlađe žene. U vlogu će u budućnosti biti tema zanimljivih svima, uključujući žene mojih godina (60+), jer nikad nije kasno za promjenu i nikad nije kasno za učenje. Svrha mog vloga jest upravo to - potaknuti ljude na promjenu i da učenjem krenu prema onome što žele. Knjiga 'Vrijeme za promjenu – projektni menadžment' počinje rečenicom (mog omiljenog) Ichaka Adizesa: 'Voli kao da ćeš umrijeti sutra, uči kao da ćeš živjeti zauvijek.' A na tom ću tragu snimati i vlog. U životu je jedino promjena sigurna i nitko ne zna kamo će me sve to odvesti, u čemu i jest ljepota života!' smatra.

Nakon dugog ljeta koje je provela s kolegicom glumicom i profesoricom Suzanom Nikolić, a onda sa suprugom Ivicom na Sanyi u Južnokineskom moru, raduje se, priznaje, ovom projektu kao malo dijete. 'Ne samo što me veseli raditi s Bugom, koja je svakim danom sve jača i kompetentnija, nego je i meni izazov ponovno se otputiti u nepoznatom smjeru. Ah, da, u pripremi imam još dva velika projekta, ali više o tome govorit ću u vlogu, pa koga zanima, možete ga pratiti i ostaviti komentare na https://youtu.be/TD0eTX6dC_8 . Samo se od kritika uči. Nikad se ništa ne može naučiti iz – pohvala!' poručila je. Na kraju je uslijedilo pitanje o trenutnoj situaciji u Kini što se tiče pandemije.

'U Kini je trenutačno najveći val korone od zime 2020. Premda su brojke zanemarive u usporedbi s onima u zapadnom svijetu, zabrinutost je ogromna. U našem se gradu za mjesec dana otvaraju 14. svekineske sportske igre, a koje se održavaju svake četiri godine i najvažniji su događaj u našem gradu u novijoj povijesti. Imamo nula zaraženih, ali zatvoreni su svi muzeji, kina, turistička mjesta (uključujući vojsku od terakote i zidine), trgovački centri, turističke ulice, a svih 12 milijuna stanovnika podvrgnuto je testiranju. Nema napuštanja grada, a kontrole su na svakom koraku. Jedno je sigurno – sigurni smo! I svakim danom učimo nove stvari o ovoj nevjerojatnoj zemlji', rekla nam je na kraju.

  • +3
Vitomira Lončar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album