opušteno druženje

[FOTO] Umjetnici svjetskog glasa: Zrinka Cvitešić u ugodnim razgovorima s Radom Šerbedžijom

06.05.2022 u 11:18

Bionic
Reading

Brojni predstavnici hrvatske filmske i kulturne zajednice okupili su se u četvrtak u večernjim satima na primanju Britanskog veleposlanstva u Zagrebu i Zagreb Film Festivala u čast uključenja Mikea Downeya, britansko-irskog producenta s hrvatskom adresom u Red Britanskog Carstva (O.B.E). Među brojnim gostima bila je i Zrinka Cvitešić koju ne viđamo često na javnim događanjima

Druženjem redateljica i redatelja, glumica i glumaca, producenata, predstavnika Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba proslavila se duga suradnja britanskih i hrvatskih kinematografija, u godini kada Britanija i Hrvatska obilježavaju 30 godina diplomatskih odnosa te samo dan prije početka novog, proljetnog izdanja Zagreb Film Festivala.

Na primanje je stigla jedna od najuspješnijih domaćih glumica koja posljednjih godina gradi i inozemnu karijeru Zrinka Cvitešić koja je dobro raspoložena rado pozirala u društvu glumačkog velikana Rade Šerbedžije.

  • +13
Prijem Britanskog veleposlanstva u Zagrebu i ZFF-a Izvor: Promo fotografije / Autor: Samir Ceric Kovacevic

Osim njih ondje su stigli i Lana Barić, Ivana Roščić, režiseri Vinko Brešan, Nenad Puhovski, Antonio Nuić te predstavnici British Councila, Ministarstva kulture i Grada Zagreba, direktor Sarajevo Film Festivala te brojni drugi koje veže predanost filmskoj umjetnosti.

Inače, Downey je 2000. godine osnovao nezavisnu produkcijsku kompaniju F&ME u Londonu. U svojoj karijeri surađivao je s piscima Jamesom Ellroyem i Günterom Grassom te redateljima poput Petera Greenewaya, Agnieszke Holland i Rajka Grlića u – dosad – 100 igranih filmova na kojima je radio. Downey je umjetnički savjetnik Zagreb Film Festivala, suosnivač Motovun Film festivala, a surađivao je i s Pulskim filmskim festivalom.

'U Red Britanskog Carstva Kraljica uvodi samo iznimne ljude, one koji su doista uložili i napravili nešto posebno dobro u svom poslu i time promovirali britansku umjetnost, znanost, kulturu ili humanitarni rad”, rekao je britanski veleposlanik Simon Thomas.