fotografiranje s nošnjama.

[FOTO] Britanska kraljevska obitelj već 100 godina šalje božićnu čestitku, a 2016. svojim podanicima poslali su jednu iz Hrvatske

20.12.2020 u 09:49

Bionic
Reading

Kako bi svojim podanicima poželjeli sve najbolje povodom blagdana britanska kraljevska obitelj već više od sto godina šalju božićne čestitke

Podanici kraljevske obitelji sada već tradicionalno očekuju božićnu čestitku kraljice Elizabete i njene svite. Navika je to dulja od 100 godina u sklopu koje osim same fotografije pripadnici kraljevske obitelji puku šalju blagdanske poruke. Tradicija se godinama mijenjala, a jedne godine tradicionalnu božićnu čestitku princ Charles i vojvotkinja Camilla poslali su iz Hrvatske.

Jedna od Hrvatima najzanimljivijih čestitki zasigurno je bila ona iz 2016. godine na kojoj su princ Charles i vojvotkinja Camilla okruženi ženama u bizovačkim narodnim nošnjama, a koja je nastala na njihovoj turneji Hrvatskom.

Kako donosi Dnevnik.hr, fotografije su se tijekom tog dugog razdoblja mijenjale, od onih crno-bijelih portreta kralja Georgea V. do obiteljskog portreta princa Williama s djecom i vojvotkinjom Kate Middleton, a osim fotorgafija mijenjao se i tekst koji ih je pratio. 'Neka vas Bog zaštiti i sigurno dovede kući', pisalo je na čestitci koja je s kraljevskog dvora 1914. godine poslana na ratište tijekom Prvog svjetskog rata uz portrete kralja Georgea V. i njegove supruge kraljice Marije.

  • +95
Britanska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Fiona Hanson / PA Images / Profimedia

Prije nego je postala kraljica 16-godišnja princeza Elizabeta je 1942. godine također britanskim vojnicma uputila božićnu čestitku sa svojim portretom. Deset godina kasnije njezin otac i kralj George VI je preminuo, a ona ga je naslijedila na tronu.

Kao kraljica je 1954. godine za čestitku iskoristila obiteljski portret na kojem je pozirala na balkonu palače sa suprugom i princem Philipom, sinom Charlesom i princezom Anne. To je zapravo bio početak tradicije s obiteljskim fotografijama, a kraljica Elizabeta je tijekom svoje vladavine čak pozirala i sa svojim obožavanim psima pasmine corgi.

Princ William i vojvotkinja Kate imaju naviku snimati opuštene fotografije s djecom koja obaraju s nogu svojom slatkoćom, baš kao je što je bio slučaj i ove godine.