NIKAKO NE PROPUSTITE

Filmsko osvježenje u kinu pod zvijezdama: Zagreb Film Festival na Ljetnoj pozornici Tuškanac

13.07.2022 u 11:56

Bionic
Reading

Program počinje 20. srpnja zagrebačkom pretpremijerom filma 'Rimini' austrijskog provokatora Ulricha Seidla

Od srijede, 20. srpnja do subote, 23. srpnja, Zagreb Film Festival gostuje u najljepšem zagrebačkom kinu pod zvijezdama, Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Izbor filmskih naslova iz distribucije i prošlogodišnjeg festivalskog programa dobra je prilika za ljetno zagrijavanje za jubilarno 20. izdanje Zagreb Film Festivala, koje će se ove održati u nešto ranijem jesenskom terminu, od 23. do 30. listopada. Program počinje zagrebačkom pretpremijerom novog filma provokativnog austrijskog redatelja Ulricha Seidla Rimini, a uključuje hvaljenu belgijsku dramu Nemirni, finski film razoružavajuće topline Još samo malo i provokativnu satiru Čovjek koji je prodao svoju kožu.

Rimini, novi dugometražni igrani film Ulricha Seidla (Pasji dani, Uvoz, izvoz, Rajska trilogija, U podrumu), sirov je prikaz raskalašenog i usamljenog života zaboravljene zvijezde na zalasku karijere. Richie Bravo (Michael Thomas), nekoć popularna austrijska pop-zvijezda, danas živi u talijanskom gradu Riminiju i preživljava na račun stare slave. Svoj razuzdani način života i ovisnost o kocki financira održavanjem hotelskih koncerata, iznajmljivanjem kuće turistima i pružanjem seksualnih usluga obožavateljicama. Svijet mu se počne rušiti kada ga kontaktira kći koju dugo nije vidio i zatraži od njega sav novac koji joj je izbjegavao davati cijelog života. Rimini će se u redovnoj distribuciji moći pogledati u rujnu ove godine.

Finski film Još samo malo u režiji Hamyja Ramezana priča je o potrazi za srećom usred neizvjesne budućnosti koja gledatelje osvaja nenametljivom i razoružavajućom vedrinom. Trinaestogodišnji Iranac Ramin živi s obitelji u izbjegličkom centru u Finskoj. Baš kada počne uživati u školskim praznicima, dobivaju vijest da im je odbijen azil. Raminovi roditelji podnose posljednju žalbu i nastavljaju sa svakodnevicom trudeći se zadržati pozitivan stav. U međuvremenu dječak kreće u školu, gdje svako novo iskustvo i prijateljstvo postaju vredniji nego ikad. Ova nadahnuta posveta tihoj ljudskosti, ljubavi i dobroti djelomično se temelji na redateljevim osobnim iskustvima.

Čovjek koji je prodao svoju kožu tuniske redateljice Kaouther Ben Hanije ljubavna je drama s političkom oštricom, koju zbog kritike Zapada i svijeta elitne umjetnosti uspoređuju s Kvadratom Rubena Östlunda, a ujedno i prvi tuniski film nominiran za Oscara. Film prati mladog Sirijca Sama Alija, koji spletom okolnosti završava kao eksponat u europskim muzejima. U očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da se domogne Europe i spasi voljenu ženu od prisilnog braka Sam prihvaća faustovsku ponudu glasovitog umjetnika Jeffreyja Godefroia koji njegova leđa želi pretvoriti u umjetničko djelo. Misleći da zauzvrat dobiva slobodu, Sam prodaje prava na vlastitu kožu.

Nemirni je moćna ljubavna drama belgijskog redatelja Joachima Lafossea (Izbezumljenost, Nakon ljubavi, Na putu). U intimnom portretu bračnog para, restauratorice Leïle i slikara Damiena, Lafosse se ponovno okreće omiljenoj temi - obiteljskoj krizi. Može li brak opstati u okolnostima koje su daleko od idealnih te može li ljubav pobijediti sve, središnja su pitanja filma koji istražuje složen odnos ljubavi i žrtve, umjetničkog genija i mentalnog zdravlja. Filmsku priču i režiju nadopunjuju sjajne glumačke izvedbe Damiena Bonnarda (Francuska depeša, Oficir i špijun, Les Misérables, Dunkirk) i Leïle Bekhti (Prorok).

Projekcije filmova održavaju se od srijede do subote od 21:30 sati. Više informacija dostupno je na www.zff.hr.