ovoga tjedna u kinima

Filmovi 'Minari' i 'Još jedna runda' dobili nominacije za nagradu Oscar!

16.03.2021 u 15:34

Bionic
Reading

Oba filma nominirana u kategoriji najbolje režije, a mi ih već ovoga tjedna gledamo u kinima!

Nominacije za prestižnu nagradu Oscar upravo su objavljene, a na njima je, između ostalih, trijumfiralo malo nezavisno američko čudo od filma – MINARI! Naime, to je drugi najnominiraniji naslov koji je pročitan u čak šest kategorija za ovu prestižnu filmsku nagradu, uključujući i one za najbolji film i redatelja! U potonjoj kategoriji natjecat će se s još jednim filmskim draguljem, danskim remek-djelom JOŠ JEDNA RUNDA kojeg je režirao jedan od najcjenjenijih europskih redatelja današnjice Thomas Vinterberg. Oba filma od ovoga tjedna možete pogledati u domaćim kinima – MINARI već danas, a JOŠ JEDNU RUNDU od četvrtka, 18. ožujka kada počinje njegova službena kino distribucija.

Izvor: Društvene mreže

S preko 80 osvojenih nagrada do danas, uključujući i Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma, MINARI je jedan od kritički najhvaljenijih filmova godine. Američka filmska akademija samo je potvrdila tu činjenicu nominiravši film u čak šest kategorija, čime je MINARI postao drugi po redu film s najviše nominacija za ovogodišnju dodjelu najprestižnije filmske nagrade u svijetu. Ovaj film o američko-korejskoj obitelji koja se iz Kalifornije seli u Arkansas u potrazi za „američkim snom“ nije ostavio ravnodušnima niti publiku niti kritiku, a na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes film ima 98% pozitivnih ocjena kritičara i 92% pozitivnih ocjena publike što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti.

Pravo malo iznenađenje priredila je danska dramedija JOŠ JEDNA RUNDA čiji je veliki redatelj Thomas Vinterberg osvojio svoju prvu nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje režije. Premda se očekivalo da će film gotovo sigurno dobiti nominaciju u kategoriji najboljeg stranog filma (gdje je, uostalom, i najveći favorit), nominacija u kategoriji najbolje režije ipak predstavlja malo ugodno iznenađenje, a ovaj film koji na spomenutoj web stranici ima 92% pozitivnih ocjena kritike i 91% pozitivnih ocjena publike već od ovog četvrtka možete pogledati i u domaćim kinima!

Postoji teorija da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da umjereno pijanstvo otvara naše umove svijetu koji nas okružuje, smanjuje naše probleme i povećava našu kreativnost. Ohrabreni tom teorijom, Martin i njegovo troje prijatelja, svi srednjoškolski učitelji kreću u eksperimentiranje konstantne opijenosti kroz radni dan. Ako je Churchill mogao pobijediti u Drugom svjetskom ratu u konstantno alkoholiziranom stanju, tko zna što će nekoliko kapi više učiniti za njih i njihove učenike? Početni rezultati su pozitivni, a mali profesorski projekt uskoro će prerasti u akademsku nauku. Njihovi satovi u školama kao i njihovi rezultati nastavljaju se popravljati i skupina prijatelja se ponovno osjeća živima! Međutim, kako vrijeme prolazi nekima će stvari ići nabolje, ali drugi će posrnuti. Uskoro će postati kristalno jasno da, premda je alkohol odgovoran za neke vrhunske rezultate u prošlosti, određena djela pod njegovim utjecajem nose strašne posljedice…

Film JOŠ JEDNA RUNDA premoćno je pobijedio na dodjeli nagrade Europske filmske Akademije na kojoj je osvojio čak četiri priznanja i to u najvažnijim kategorijama – najbolji film, režija, glavni glumac i scenarij. Vinterberg je nesumnjivo snimio još jedno pravo filmsko remek-djelo koje se nikako ne smije propustiti!

Izvor: Društvene mreže

Film MINARI u kinima možete pogledati već danas, a dramediju JOŠ JEDNA RUNDA od ovog četvrtka!