nije tako stroga

Evo što se zapravo krije iza kamenog lica Anne Wintour

03.11.2017 u 14:17

Bionic
Reading

Najpoznatija modna urednica svijeta Anna Wintour, koja između ostalog glasi i za najmoćniju ženu u medijima, po mnogočemu se razlikuje od svih svojih kolegica, ali i vršnjakinja. Ona danas ulazi u 69. godinu, a budući da o mirovini i ne razmišlja, evo nekoliko fascinantnih činjenica o ženi koja je modno novinarstvo postavila na sasvim novu razinu

Urednica američkog magazina Vogue Anna Vintour, najmoćnija žena svjetske modne scene, već godinama intrigira svojom pojavom. Osim što ima prepoznatljiv damski stil, ova Britanka glasi i kao jedna od najstrožih šefica bez imalo emocija. No ove će vas činjenice o njoj možda iznenaditi:

1. Kako održava frizuru

Svoju uvijek postojanu bob frizuru, kojoj je vjerna od 14. godine, održava tako što ju fenira čak dva puta dnevno. Prvi put frizuru radi rano ujutro, kada se sprema za posao, a onda je popravlja u popodnevnim satima, posebno ako je čeka neki od javnih događanja na kojem će biti gomila fotoreportera. Osim toga, Anna se naručuje na frizuru u kojem god dijelu svijeta bila. No ipak preferira jedan salon u New Yorku, čije se djelatnice već godinama brinu za besprijekoran izgled modne urednice.

2. Dolazi iz Londona i potječe iz velike obitelji

Anna Wintour rođena je 1949. godine u Londonu. Ima brata Patricka i Jamesa i sestru Noru. No davno je u strašnoj automobilskoj nesreći izgubila brata Geralda.

3. Nosi iste cipele 20 godina

Iako zbog svog statusa, ali i pozamašnog iznosa na računu može nositi što god poželi, modna ikona vjerna je istom modelu cipela s potpisom Manola Blahnika, koji bira već preko 20 godina. Radi se o sandalama u boji kože koje imaju dva remenčića sprijeda, što prolaze jedan kroz drugi imaju i remen iza pete, a adaptirane su prema modelu nastalom davne 1994., koji je imao remenčić oko gležnja. Blahnik je sandale, koje je nazvao jednostavno AW, izradio posebno za nju, prema otisku njezina stopala i dizajnirao ih prema njezinim željama, a ona im je otada vjerna.

  • +20
Anna Wintour Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

4. Novinarstvo je izabrala zbog oca

Novinarstvo je, čini se, obiteljska crta jer se i njezin otac Charles proslavio u toj struci, a ljubav je prenio i na nju. Dug niz godina bio je urednik časopisa London Evening Standard, a osnovao je i dodjelu nagrade Evening Standard Theatre, koja se održava i dan danas, a Anna je počasni gost.

5. Obožava tenis

Iako njezin stil ne otkriva da je sklona sportu, ona obožava tenis. Svaki dan ustaje u pet i prije no što ode na posao odigra partiju, a osim toga svake godine može se vidjeti na VIP mjestima jednog od najprestižnijih teniskih turnira u svijetu – Wimbledona.

6. Cijeni dobre komade garderobe

Zna se da je velik ljubitelj Prade i tim modelima haljina oduševljava se već nekoliko desetljeća. Štoviše, nađe li neki kvalitetni komad odjeće, ne ustručava se odjenuti ga i po nekoliko puta za javno pojavljivanje. To definitivno nije odlika današnjih osoba na svjetskoj javnoj sceni.

7. Glasa za demokrate

Slavna urednica bez ustručavanja priznaje svoje političko opredjeljenje. Bira Demokratsku stranku, a javnu je podršku tijekom prošlih predsjedničkih izbora dala svojoj dugogodišnjoj prijateljici Hillary Clinton, na kojima se kandidirala protiv izabranog Donalda Trumpa.

8. Ne razmišlja o mirovini

Najslavnija modna urednica na svijetu ne kani se uskoro odreći svog posla u kojem toliko uživa. I dok bi mnogi u toj dobi itekako maštali o mirovini, ona sklapa nove poslove, neprestano obilazi modne revije na svim važnim tjednima mode, a iza nje je i dugogodišnja uspješna organizacija jednog od najvećih modnih događaja - svečanosti Met Gala, koju ne propuštaju najznačajnija imena u svijetu showbiza.

9. Obožava New York

Iako je rođena i odrasla u Velikoj Britaniji, Anna ne krije svoje oduševljenje Velikom Jabukom, u kojoj živi posljednjih 30 godina, otkada je postala urednica američkog Voguea. 'To je grad za ljude koji žele raditi i grad u koji su svi došli iz različitih dijelova svijeta pa te nitko ne sudi po naglasku, a i ne gleda se tko su ti bili roditelji i imaš li ikakve veze, za razliku od Engleske', rekla je jednom prilikom.

10. Brižna je majka

S prvim suprugom Davidom Shafferom ima dvoje djece, 31-godišnjeg sina Charlesa i godinu dana mlađu kćer Bee, koja je majku jednom prilikom opisala kao najplemenitiju osobu na svijetu, rekavši da uvijek druge stavlja ispred sebe. Osim toga, Bee, koja je danas udana za sina France Sozzani, preminule urednice talijanskog izdanja Voguea, rekla je kako njezinoj majci mnogo stvari brzo dosadi. 

11. Kraljica joj je uručila počasnu titulu

Britanska kraljica Elizabeta II uručila joj je u svibnju ove godine počasnu titulu dame za zasluge u modi i novinarstvu. Predaja titule odvila se u Buckinghamskoj palači, u kojoj se uvijek dotjerana Wintour pojavila u pratnji kćeri.

12. Na revije često dolazi sama

Budući da je velik zaljubljenik u modu, Anna Wintour na mnoge revije dolazi upravo zbog novih kolekcija, a ne naslikavanja. Nije željna medijske pažnje, već dobre mode, pa se mnogo puta u prvim redovima može zateći kako sjedi sama, bez ikakve pratnje.

13. Voli krzno

Ovo je možda jedna od činjenica koja se mnogim njezinim obožavateljima ne sviđa, ali prestižna urednica obožava pravo krzno i u svom ormaru ima nekoliko bundi. Tako je jednom prilikom tijekom dolaska na Chanelovu reviju u Parizu aktivist PETA-e na nju bacio komad torte od tofua u znak osude nošenja životinjskog krzna zbog mode. 

14. Godinama je u sretnom braku

Iako se od prvog supruga rastala nakon 15 godina braka, u kojem je dobila i ranije spomenutog sina i kćer, ova dama poznata po svom hladnokrvnom držanju u privatnom životu vrlo je emotivna i ljubav joj je izuzetno važna. Tako se 2004. ponovno udala za uspješnog biznismena Shelbyja Bryana, s kojim je dan danas u sretnoj vezi. Oboje su prije imali neuspješne brakove, a onda su shvatili da su si suđeni i da imaju iste interese. Već godinama žive u Greenwich Villageu, poznatom kvartu u New Yorku, i često ih se skupa može vidjeti na raznim događanjima.