PROMJENE U HOLLYWOODU

Evo što je vlasnica franšize odgovorila na pitanje hoće li Bond ikad biti žena

07.10.2018 u 14:54

Bionic
Reading

Bez obzira što mislili o promjenama tradicionalnih muških likova u moderne ženske likove, jedan tajni agent opire se vremenima. No, hoće li čak i James Bond pokleknuti i postati 'Jane Bond' pitanje je na koje samo vlasnici te franšize mogu odgovoriti

Hollywood je krcat uspješnim franšizama koje su uglavnom nastale u zadnjih četrdesetak godina, pa stoga ne čudi da se sigurne dobitnike pokušava vječno prerađivati. U skladu s modernim vremenima nekadašnji protagonisti sad se polako pretvaraju u snažne ženske uloge. No, nisu sve franšize iste i lako podložne promjenama, niti su sve prerade hitovi.

  • +7
Premijera filma James Bond 'Spectre' u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Izvršna producentica franšize o najpoznatijem tajnom agentu Jamesu Bondu, Barbara Broccoli, nedavno je odgovorila na pitanje hoće li James Bond ikad biti žena.

'Bond je muško. On je muški lik. Napisan je kao muško i mislim kako će to i ostati. I to je u redu. Ne moramo pretvarati muške likove u ženske. Zašto jednostavno ne bismo stvorili nove ženske likove i priče koje njima odgovaraju', rekla je Barbara Broccoli.

James Bond vrlo je daleko od bilo čega što bi se moglo nazvati feminističkom franšizom – slavni agent je ženskar, a žene su često dio zlikovčeve bande ili postanu nedužne žrtve kako bi glavni lik imao koga osvetiti. No, Barbara Broccoli svejedno smatra kako se franšiza s vremenom mijenja.

'Pogledajte kako se svijet promijenio. Mislim kako se i Bond mijenjao s vremenom. Pokušala sam utjecati na to i imam osjećaj kako su filmovi s Danielom Craigom znatno moderniji kad je u pitanju kako su žene u njima prikazane', rekla je Barbara Broccoli.

  • +17
Pierce Brosnan i Keely Shaye Smith u Cannesu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Dama Judi Dench još je davne 1995. utjelovila ulogu nove šefice MI6 za koju James Bond radi, a sudjelovala je u čak osam filmova te franšize. Njen lik često je ukazivao na to da je omiljeni tajni agent ostatak prošlih vremena, te je predstavljala ženu koju Bond nikad neće moći zavesti ili nadmudriti.

Bez obzira što ne vjeruje kako će James Bond postati žena u nekom skorijem vremenu, Barbara Broccoli sigurna je da će jedan od sljedećih nastavaka imati redateljicu i scenaristicu, a ne redatelja ili scenarista.

U prosincu ove godine počinje se snimati 25. film o Jamesu Bondu koji će u kinima biti 2020. Glavnu ulogu ponovit će Daniel Craig.

  • +12
Rachel Weisz i Daniel Craig Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia