KRALJEVSKA TRADICIJA

Evo kojih se pravila Meghan Markle i princ Harry moraju držati kod odabira imena za dijete

06.11.2018 u 13:28

Bionic
Reading

U svibnju iduće godine, princ Harry i Meghan Markle po prvi će puta postati roditelji. Kao i svi kraljevski parovi prije njih i oni se do tada, a i nakon moraju pridržavati strogih pravila koje propisuje palača

Sretne vijesti da će princ Harry i Meghan Markle u svibnju dočekati malenog nasljednika ili nasljednicu razveselile su cijeli svijet. Odmah po rođenju dijete će doći na sedmo mjesto u nasljedstvu za tron, iza svog oca, no za razliku od svojih bratića, prinčeva Georgea i Louisa, i sestrične, princeze Charlotte, neće dobiti titulu princa ili princeze.

No ukoliko kraljica Elizabeta II, kojoj je princ Harry inače miljenik, to poželi, ona taj dio u zakonu može promijeniti u svakom trenutku. Iako neće nositi kraljevsku titulu, dijete će biti plave krvi i pisat će povijest.

  • +21
Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zbog toga postoji određeni protokol koji budući roditelji moraju poštovati, a u to ulaze i pravila o odabiru imena bebe. Postoji nepisano pravilo da osobe koje se nalaze u liniji za prijestolje moraju svojoj djeci nadjenuti ime nekog od svojih predaka.

Ovo pravilo pak zaobilazi one koji nisu u direktnom redu za krunu. Pa su tako primjerice Sarah Ferguson i princ Andrew, svoje kćeri nazvali Beatrice i Eugenie. Spomenuta imena nije nosio nitko od njihovih kraljevskih predaka.

  • +4
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Što ste dalje prijestolju, to je vaš izbor veći i imate pravo dati djeci raznolika i jedinstvena imena. Iz priloženog vidimo da je kraljica s godinama popustila, pa se mnoga njezina praunučad ne zovu kao nekadašnji kraljevi, kraljice, prinčevi ili princeze', objašnjava Carolyn Harris, povjesničarka koja se bavi ovom temom.

Vojvode od Sussexa će prema svemu sudeći ipak morati poslušati kraljevske naredbe i nadjenuti tradicionalno ime svom budućem djetetu. Kada se jednom odluče kako će nazvati svoju bebu, morat će obavijestiti kraljicu i ostatak obitelji, a javnost će ime doznati tek nekoliko dana nakon poroda.

  • +5
Meghan Markle i princ Harry na otvorenju Invictus igara Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Stručnjaci su u obzir već uzeli nekoliko imena koja su najvjerojatniji izbor sretnih roditelja. Riječ je o imenima: Victoria, Arthur, Albert, Diana, Elizabeth i Philip.