POZNATI DETALJI

Evo kako zaista izgleda porod članica engleske kraljevske obitelji

16.04.2018 u 15:23

Bionic
Reading

Pitanje je dana kada će Kate Middleton dobiti trudove. Nakon toga požurit će u bolnicu St. Mary kako bi, nakon princa Georgea i princeze Charlotte, na svijet stiglo treće dijete koje će dobiti u braku s princem Williamom. Javnost s nestrpljenjem očekuje rođenje novog člana britanske kraljevske obitelji, ali i živi u nadi da će napokon doznati što se to točno događa iza zatvorenih vrata bolnice

Četveročlana obitelj Kate Middleton i princa Williama uskoro će postati bogatija za još jednog člana. Britanska kraljevska obitelj, ali i šira javnost, s nestrpljenjem iščekuju vijest o rođenju još jednog nasljednika, petog u redu za britanski tron. Bolnički apartman spreman je i 'zapečaćen' kako nepotrebni gosti ne bi ulazili, osiguranje je u stanju pripravnosti i sada se samo čeka da porod započne. A što će se i kako sve događati iza zatvorenih vrata, pročitajte u nastavku.

  • +42
Kate Middleton i princ William

Čime će Kate stići do bolnice?

Vrlo je vjerojatno da kraljevska obitelj neće zatražiti angažman policije da pod rotacijskim svjetlima u bolnicu odvezu vojvotkinju od Cambridgea kako bi rodila treće dijete. Većina rodilja iz kraljevske obitelji u bolnicu pristiže u tajnosti, dovezene u privatnom automobilu i u pratnji supruga.

Kada je rađala princa Williama, Diana i Charles dovezli su se u policijskom Land Roveru, a više od 30 godina kasnije William i Kate automobilom su stigli na stražnji ulaz bolnice kada su krenuli trudovi s princem Georgeom.

Jedina iznimka među svim članicama kraljevske obitelji bila je Sophie, vojvotkinja od Wessexa, koja se onesvijestila kod kuće mjesec dana prije poroda, 2003. godine, stoga je u najbližu bolnicu prebačena kolima hitne pomoći.

Kako izgleda VIP krilo bolnice St. Mary?

Prema izjavama bivših 'stanara' VIP dijela, riječ je o smještaju u kojem se rodilje osjećaju ugodno, no, iako bi to mnogi pomislili, nema nikakvog luksuza. Sobe u kojima je dva puta rađala Kate Middleton uređene su u pastelnim tonovima, s udobnom foteljom pored kreveta, kao i dodatnim kaučom, koji je namijenjen za odmor supružnika. Hranu pripremaju chefovi, a konobari svakog jutra uzimaju narudžbe za doručak, ručak i večeru. Na listi se nalaze i vino i šampanjac, ali i popodnevni čaj. Cijena smještaja kreće se od minimalnih 45 tisuća kuna za jednu noć, dok se cijena apartmana penje na čak 86 tisuća kuna.

  • +6
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tko će sve prisustvovati porodu?

U neka davna vremena porodu članica kraljevske obitelji prisustvovali su svi osim ponosnog i sretnog oca. Pored medicinskog osoblja, bili su nazočni ministri i osobni savjetnici kako ne bi ni u kojem slučaju došlo do zamjene novorođenčeta nekim tko nije kraljevske krvi.

U međuvremenu razni svjedoci zamijenjeni su osobnim tajnicima, sve dok kralj George VI, kada je njegova kći, kraljica Elizabeta II rađala princa Charlesa, nije ukinuo tu praksu. Kada je princeza Diana rađala princa Williama, princ Charles napisao je svojoj krsnoj kumi Patriciji Brabourne:

'Zahvalan sam što sam mogao cijelo vrijeme biti uz Dianu jer, na kraju svega, zaista osjećam da sam puno dublje proživio proces rađanja svog djeteta, a kao nagrada došlo je njegovo rođenje.'

  • +5
Kate Middleton i princ William, putovanja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kate će vjerojatno imati slično iskustvo kao i prva dva puta te će na porodu prisutni biti ljudi od povjerenja - kraljičin ginekolog porodničar Alan Farthing, ginekolog porodničar kraljevske obitelji Guy Thorpe-Beeston, neonatolog i pedijatar Sunit Godambe, kraljičini liječnik Huw Thomas, kao i dvije babice, Jacqui Dunkley-Bent i Arona Ahmed.

Oformljeni stručni tim sastoji se od 20 vrhunskih stručnjaka. 'Imamo veliki tim. Za sve što bi, ne daj Bože, moglo poći po zlu imamo tim vrhunskih stručnjaka, svakog iz svog područja, a svaki od njih potpisao je ugovor o tajnosti i ne smije nikada govoriti da je on taj', otkrio je porodničar i ginekolog Tiong Ghee Teoh nakon rođenja princeze Charlotte. Kako je dodala anesteziologinja Johanna Bray, svi oni morali su biti dostupni puna tri mjeseca u slučaju da nešto pođe po zlu.

Tko će prvi stići u posjet?

Kada su se rodili njezini unuci Peter Phillips i princ William, prva koja ih je posjetila bila je kraljica Elizabeta II. No kada se rodio princ Harry, kraljica je čekala da stigne kući iz bolnice. Stoga je njemu prvi posjetitelj bio stariji brat William. Tri desetljeća kasnije princa Georgea prvi su vidjeli roditelji Kate Middleton, Carole i Michael Middleton, s princem Charlesom i njegovom suprugom Camillom. Kada se rodila princeza Charlotte, u posjet joj je prvi stigao brat George.

  • +13
Kate Middleton i princ William s bebom Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Neil Hall

Kako je izgledao porod princeze Diane?

Princeza Diana o svom je porodu govorila Andrewu Mortonu, autoru njezine biografije. 'Kada sam rađala Williama, porod je na kraju završio induciranim putem jer više nisam mogla tiskati', otkrila je Diana, koja je navodno rađala Williama u stajaćem položaju.

Aktivistica za prirodni porod Sheila Kitzinger kasnije je ispričala: 'Zamolili su me da u privatnom dijelu bolnice St. Mary savjetujem koja bi se oprema trebala koristiti kako bi se porod mogao odvijati dok trudnica stoji. Rekla sam da Charles izgleda dovoljno snažno da ju drži, a to se na kraju i dogodilo.'

Dvije godine kasnije princ Harry rođen je tjedan dana prije predviđenog termina. Prvih šest sati trudova princeza Diana čitala je knjigu, dok joj je Charles rashlađivao usne kockicama leda.

  • +13
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Je li zaista Kate tražila da prije izlaska iz bolnice oba puta dođu frizer i vizažist kako bi je uljepšali?

Iako to možda zvuči suludo, nije jer uzimajući u obzir koliko medija stoji i čeka u niskom startu ispred bolnice kako bi snimili savršenu fotografiju, koja će se na kraju godinama izvlačiti iz arhive i objavljivati, to ne treba čuditi. Vrlo je vjerojatno da će zatražiti tek malo rumenila i nešto što se lagano odijeva te da je u veselijim tonovima.

Upravo su frizerka Amanda Cook-Tucker i njezina osobna stilistica Natasha Archer prve vidjeli Kate Middleton nakon poroda. Obje odjevne kombinacije nakon rođenja Georgea i Charlotte bile su s potpisom Jenny Packham, a haljina na točkice, koju je nosila pri izlasku iz bolnice s Georgeom, neodoljivo je nalikovala onoj koju je princeza Diana nosila više od 30 godina ranije, kada je izlazila s Williamom.