TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Emisija 'Dobro jutro, Hrvatska' je vidno ostarjela

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 27.04.2012 14:43
  • Objavljeno 27.04.2012 u 14:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mnogo bi se lijepih stvari moglo reći o emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska', ako nikako drugačije, a onda iz perspektive nekoliko generacija umirovljenika koji ovu praskozornu HTV-ovsku budnicu obožavaju otkad se pojavila na ekranima. No povodom dvadesete godišnjice emitiranja zločesto ću primijetiti da emisija nije samo proslavila važan jubilej, nego da je i vidljivo - ostarjela

'Dobro jutro, Hrvatska' jedna je od onih emisija koju njezini obožavatelji toliko vole da će se osobno uvrijediti ako kažete išta protiv njihovih voditelja. Uz njih su u mirovinu uplovile čitave čete živahnih ranoranioca i umornih roditelja s djecom na putu u školu pa sada već Meštra, Blažu, Fodora i kompaniju smatraju članovima proširene obitelji. Ne daju na njih. Branit će ih do posljednje kapi jutarnje nesice.

I doista, od svih HTV-ovih umotvorina, tradicija i konzerviranih situacija, 'Dobro jutro' je možda najsimpatičnija. Voditelji joj doista imaju taj neki hercig nastup na koji mame, bake i poneki djed padaju k'o kruške, a s temama se fura određeni komunalno-aktivistički đir u kojem proverbijalni mali čovjek najbolje prepoznaje svoje probleme. Doda li se tome red servisnih informacija, par intervjua s grnčarima, mahericama s festivala vezilja te tu i tamo koji nastup benda, pjesnika i inih umjetnika - nađe se, televizijskim rječnikom rečeno, za svakog ponešto. Ih, sreće i veselja!

Inače nisam vjerna gledateljica 'Jutra', a kada mi za oko i zapne koji kadar, obično se takvo što dogodi u vrlo lošem raspoloženju jer mrzim rano ustajanje i sve što ga zagovara. No bacila sam oko ovih dana na slavljenike, baš kao što sam to zadnji put očinila o njihovu osamnaestom rođendanu i moram priznati da me viđeno nije impresioniralo

Da se razumijemo, sve gore navedene pohvale i dalje stoje: zgodna je to emisija, apsolutno razumijem zašto je ljudi vole, u nekoliko sam se trenutaka čak i nasmijala bizarnim forama urnebesnog Davora Meštrovića, akcija s kućicama za ptice koju su izveli povodom rođendana bila je simpatična i sve, ali... Emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' pomalo se vide znakovi starenja, i to sada više nisu samo karakterne bore. To su sada već pomalo znakovi zanemarivanja.

Bit ću malo konkretnija. Kada sam prije dvije godine pisala o osamnaestoj godišnjici ove iste emisije, napisala sam da je jedna od najglupljih stvari u toj emisiji to što zapravo nema jutarnju atmosferu. Niti je studio uređen tako da imamo filing ugodnog jutarnjeg pijuckanja kavice niti je negdje ubačen neki prozor kroz koji se k'o fol vidi jutarnja panorama. Kako su HTV-ovci popravili situaciju? Na zid u studiju puknuli su neku kukavnu plazmu na kojoj se vrti feed panoramske kamere s vrha HTV-ove zgrade. Zajedno s flekama od atmosferilija na objektivu kamere. Ako je to efekt kojim se nastoji postići jutarnja atmosfera, nisu se trebali truditi.

Drugi začudni moment koji sam primijetila još za osamnaeste godišnjice bio je monopol Vesne Mimice na jutarnju televizijsku gimnastiku. Nemam ništa protiv Vesne Mimice, dapače, mislim da je dotična gospoja vrlo časna nositeljica titule jedne od pionirki hrvatskoga fitnessa, ali možda ne bi bila loša ideja malo osvježiti cijeli taj vježbalački program. Sigurna sam da bi hrpetina raznih teretana i fitness centara pohrlila da se odazove pozivu da za vrlo gledanu emisiju HTV-a čak i besplatno, ali u zamjenu za reklamu, sastavi jedan mjesec nekakvog posebnog programa. A gledatelje bi se malo upoznalo i s novijim trendovima u vježbanju. Jer u današnjoj emisiji baš gledam - u kolažu koji su montažeri složili od raznih izdanja vježbanja s njima - više-manje sve je izgledalo isto, pa čak i tete koje su gimnasticirale na različitim lokacijama. Bilo bi, dakle, dobro malo razmrdati taj monopol.

Treće i pomalo tužno - rođendanska je emisija bila puna sjećanja, prepričavanja anegdota i gostovanja prijašnjih voditelja, i to je sve razumljivo. No

Novija verzija špice, s govornom manom umjesto s Majom Blagdan

u svoj sili tapšanja samih sebe po ramenima prikazan je i jedan prilog koji je gledateljima trebao prikazati kako iza kulisa izgleda stvaranje njihove omiljene emisije. Nešto depresivnije i ubitačnije već dugo nisam vidjela na televiziji. Em su svi intervjuirani novinari izgledali kao da su na prisilnom radu, em je sva tehnika kojom su se služili vidno već spremna za tehnički muzej. Je li riječ o umoru, snimanju priloga u zadnji trenutak ili o tome da oni koji odlučuju o raspoređivanju sredstava jednoj od najgledanijih emisija ne daju onoliko koliko je zaslužila pa o nekim velikim osvježenjima i inovacijama ne može biti ni govora - ne znam.


Ono što znam jest da se slavljenici koja je danas navršila dvadeset - emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' - na licu vide bore kao da je trostruko starija, a takvo se što događa zbog zapuštanja i umora. I kada plaćaš hrpetinu para za političke bljezgotine u obliku dokumentarnih serija, a zapostavljaš jednu od najgledanijih emisija u programu. Šteta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi