impozantan završni koncert

Duboki zvuk tube kao završetak Crvenog ciklusa u sezoni 2016./2017.

22.05.2017 u 12:31

Bionic
Reading

Na posljednjem koncertu Crvenog ciklusa u sezoni 2016./2017., solistički nastup na tubi održat će član orkestra Zagrebačke filharmonije, Krunoslav Babić, pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice, ujedno i umjetničkog savjetnika Zagrebačke filharmonije, Dmitrija Kitajenka

Krunoslav Babić osnivač je i voditelj kvarteta tuba XL, prvog takve vrste na ovim prostorima s kojim je, u dosadašnjih više od deset godina rada, ostvario niz zapaženih nastupa u zemlji i inozemstvu te je osvojio i nekoliko međunarodnih nagrada. Više od deset godina bio je član Hrvatskog brass kvinteta, a danas je član međunarodnog iznimno uspješnog i cijenjenog kvinteta Balkan Brass Connection. Do sada je snimio i nekoliko nosača zvuka. U studenom 2016. izdaje još jedan nosač zvuka koji po prvi put i jedini na ovim prostorima okuplja na jednom mjestu sva djela hrvatskih skladatelja za tubu.

Do sada je bio član Orkestra Hrvatske vojske, Simfonijskog orkestra HRT-a, Slovenske filharmonije i danas Zagrebačke filharmonije. U svom dosadašnjem radu istaknuo se kao orkestralni glazbenik te je također aktivan solistički i komorno. Od samog početka svog rada sa tubom trudio se razbiti sve predrasude o tubi kao isključivo orkestralnom instrumentu te ga ravnopravno svrstati s ostalim instrumentima.

Našeg istaknutog člana orkestra na tubi, Krunoslava Babića, publika će moći pobliže upoznati u četvrtak, 25.5.2017. godine u 19:30 sati dvorani Lisinski, kada će Babić, pod dirigentskom palicom umjetničkog savjetnika Zagrebačke filharmonije, vrsnog Dmitrija Kitajenka, imati solističku izvedbu Koncerta za tubu i orkestar, Alexandera Arutiuniana, dok će izvedba Serenade u C-duru, op. 48, Petra Iljiča Čajkovskog i Baletne suite broj 3, Dmitrija Šostakoviča, učiniti ovaj posljednji koncert Crvenog ciklusa u sezoni 2016./2017. upečatljivim i nezaboravnim.

Dmitrij Kitajenko jedan je od najvećih dirigenata da­našnjice. Redovito ravna prestižnim orkestrima u Europi, Americi i Aziji. Godine 1969. postaje laureatom na Prvom natjecanju Herbert von Karajan u Berlinu, nakon čega je angažiran kao prvi dirigent Teatra Stanislavski u Moskvi. 1976.-1990. godine djeluje kao šef dirigent Moskovske filharmonije. Snimio je preko 250 nosača zvuka s različitim orkestrima i solistima.

Osobito značajna je njegova dugogodišnja suradnja s Gürzenich orkestrom iz Kölna čiji je i počasni dirigent, a s kojim je snimio sve simfonije Šostakoviča, Prokofjeva, Rahmanjinova i Čajkovskoga. Ove snimke, osim što su osvojile brojne nagrade, smatraju se danas referentnim standardom. U ožujku 2015. maestro Kitajenko primio je Nagradu za životno djelo ICMA-e (International Classical Music Award).

Velikani Krunoslav Babić na tubi i maestro Dmitrij Kitajenko za Vas pripremaju impozantan završni koncert ovosezonskoga Crvenoga ciklusa, zato dođite u četvrtak, 25.5.2017. u 19:30 sati u dvoranu Lisinski i zajedno s nama svečano ga obilježite.