VUKODLACI I VAMPIRI

Dobrodošli u ljeto čudovišta na TV-u

05.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

'Teen Wolf' donosi nove mlade vukodlake na MTV, dok HBO ponovno prijeti pokoriti svijet naoštrenim očnjacima, četvrtom sezonom megapopularne serije 'True Blood'

'Sumrak' je kriv za sve. Ali nećemo sad plakati zbog toga – onoliko koliko je recept 'zagadio' žanrovsku scenu, toliko ju je i trgnuo iz učmalosti te učinio prkosnijom, pa utoliko zanimljivijom, intrigantnijom i provokativnijom. Stvoren je cijeli jedan veliki val 'kontriranja' serijalu koji je s papira uskočio u kina i debelo se prodao 12-godišnjakinjama kojima je ideja živih mrtvaca s očnjacima zabijenim u arterije Homo sapiensa jedina prihvatljiva forma penetracije.

Ova predpubertetska vampirska fantazija za koju su se zakvačile i mnoge odrasle domaćice gladne romantike, makar i upakirane u format dječjeg horora, ne samo da je nedavno pomela sve važnije filmske nagrade na MTV-jevoj dodjeli, već je utabala put televizijskim serijalima koji slijede sličan recept kombiniranja tradicije horora s ljubavnim pričama iz ženske literature s kioska.

U istom smo paketu tako još 2009. na kanalu CW dobili adaptaciju 'Vampirskih dnevnika', literarnog serijala kojim je L. J. Smith sa svojim nazubljenim ljubavnim trokutom parirala 'Sumraku', a sada je stigao i najnoviji MTV-jev serijal 'Teen Wolf', koji kapitalizira na kombinaciji novog trenda superpopularnosti teen hororaca i 'vukodlačnog' pojačanja 'Sumraka' pa donosi novu inkarnaciju slične estetike i poetike viđene u adaptacijama djela L. J. Smith i Stephenie Meyer

Oni stariji sjećat će se istoimenog kinohita iz 1985. godine – tada je 'Teen Wolf' bio Michael J. Fox, koji je unatoč niskom rastu zahvaljujući supermoćima postao vrhunski igrač srednjoškolske košarke. U novoj TV verziji (televizijska inačica filma snimljena je još 1986, ali kao animacija), koja nije izravni remake u nastavcima (iako se promovira kaa reboot), ali nije ni daleko od kopiranja većine glavnih postavki iz osamdesetih, glavni lik je Scott McCall (glumi ga Tyler Posey), koji umjesto košarke igra lakros. Ulaskom u pubertet, mladi seksi-šmokljan Scott proživljava nešto intenzivniji rast tjelesnih dlaka od vršnjaka – nakon što ga ugrize vukodlak u šumi, i sâm postaje pripadnik likantropske rase. I, naravno, počne razvaljivati lakros u školskoj momčadi.

'Teen Wolf'

Stvari se kompliciraju kada se sprijatelji sa svojim tvorcem, zaljubi u kćer neustrašivog lovca na vukodlake i otkrije svoju prirodu najboljem prijatelju, no za razliku od 'Sumraka' i 'Vampirskih dnevnika' na koje itekako podsjeća (i čiju publiku svakako ganja), 'Tinejdžerski vukodlak' nekako je manje cheezy i dosta pristojno upakirana, čak pomalo mračna teen drama, onoliko koliko je to moguće za MTV-jevu produkciju. Drugim riječima, ovo je klasičniji niskobudžetni tinejdžerski horor sa svim postavkama žanra (odnosi popularnosti u školi, buđenje hormona), no i sa, za ovakav paket, posve pristojnim scenama transformacije, akcije i strave.

Dok djeca i mladi uživaju u vukodlacima na MTV-ju, oni nešto stariji iščekuju povratak 'True Blood' na HBO. Za razliku od Stephenie Meyer i L. J. Smith, Charlaine Harris stvorila je predložak koji je daleko intrigantniji i zreliji, no opet sasvim dovoljno blesav, razigran i duhovit da je njegova televizijska adaptacija već od 2008. oduševila sve ljubitelje nešto žešćih vampira, ali i mnogih drugih beštija koje su defilirale u protekle tri sezone, od vukodlaka do grčkih božica i shape-shiftera.

Nova, četvrta sezona s emitiranjem kreće 26. lipnja, zasnovana na četvrtom romanu iz serijala 'The Southern Vampire Mysteries', nazvanom 'Dead to the World'. Očekujte 12 epizoda nakrcanih seksom, nasiljem i humorom, koktel uz koji ćete uživati taman nakon što vam djeca odgledaju 'Teen Wolf' i odu sanjati dlakave noćne more, a vi prebacite s MTV-ja na HBO za nešto mokrije i krvavije snove.