cannes

Dobitnica zaboravila nagradu, pogledajte što je napravila Jane Fonda

28.05.2023 u 23:21

Bionic
Reading

Dodjele 'Zlatne palme' na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu dobitnica Justine Triet zauvijek će se sjećati, baš kao i holivudska glumica Jane Fonda koja joj je sinoć uručila prestižno priznanje

Redateljica trilera "Anatomy of a fall", filma o ženi koja je optužena da je ubila supruga, bila je u takvoj tremi u svom najvažnijem trenutku filmske smotre u Cannesu, da je zaboravila uzeti nagradu. Točnije, francuska redateljica je, nakon zahvale za ukazanu čast, uzela kutiju u kojoj se nalazi Zlatna palma, ali ne i pisani dio nagrade, ukrašen crvenom vrpcom. Jednostavno ga je ostavila na podiju. Glumica Jane Fonda pokušala joj je signalizirati da se vrati po smotuljak, ali ju ova zbog navale emocija nije doživjela.

Holivudskoj glumica je zatim za njom bacila taj važan "smotuljak papira". Točno je ocijenila udaljenost i pogodila dobitnicu ravno u glavu. Naravno, video s dodjele postao je vrlo brzo viralan, a to ne čudi jer je Justine Triet sedma žena koja je bila nominirana za prestižnu nagradu u povijesti tog značajnog filmskog festivala. Tek je treća treća žena koja je dobila nagradu i jedina koju će ubuduće pratiti priča da je certifikat "Zlatne palme" bačen za njom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

A postupak Jane Fonda o kojemu bruje mediji mogao bi se objasniti činjenicom da je bila jako ponosna što priznanje predaje ženi. "U moje vrijeme nije bilo redateljica koje su se natjecale, a nikada nam nije palo na pamet da to nije u redu", rekla je dobitnici.

Inače, novozelandska redateljica Jane Campion 1993. upisala se u povijest kao prva žena nagrađena "Zlatnom palmom" za film "The Piano". Gotovo tri desetljeća kasnije, Francuskinja Julia Ducournau dobila je 2021. prestižno priznanje za film "Titan" i sada je istu nagradu dobila i Justine Triet.