OPRAH NA ZLATNOM GLOBUSU

Dirljivim govorom rasplakala je publiku i pokrenula lavinu komentara

08.01.2018 u 11:24

Bionic
Reading

Svojim dirljivim govorom, nadahnutim borbom protiv seksualnog zlostavljanja, producentica, voditeljica i glumica Oprah Winfrey rasplakala je publiku na dodjeli nagrada Zlatni globus i potaknula nagađanja da bismo je 2020. mogli gledati i u utrci za mjesto predsjednice SAD-a

Primajući nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo, počasnu nagradu koja se dodjeljuje za izvanredne doprinose u svijetu zabave, Oprah je kazala kako joj je iznimna čast to što je prva Afroamerikanka kojoj je pripala ova nagrada i prisjetila se osjećaja koji su je preplavili kada je kao mlada djevojka gledala Sidneyja Poitiera kako osvaja nagradu za najboljeg glumca 1964. godine.

'Jasno je da i u ovom trenutku negdje neka djevojčica gleda mene kako postajem prva Afroamerikanka koja prima ovu nagradu. Čast je i privilegija dijeliti večer sa svima njima', rekla je Oprah i u nastavku svog govora izmamila suze mnogih u publici.

'Želim da sve djevojke koje ovo gledaju znaju da je novi dan na horizontu. Kad taj dan konačno osvane, bit će to zbog brojnih veličanstvenih žena, od kojih su mnoge i večeras ovdje s nama, kao i neki fenomenalni muškarci, koji se snažno bore kako bi nam osigurali vođu koji će nas odvesti u vremena kad nitko više neće morati reći 'I ja isto'', kazala je Oprah aludirajući na aferu sa seksualnim zlostavljanjem koja je prošle godine potresala Hollywood i svaki dan donosila ispovijest novih glumica koje su odučile iznijeti svoju priču u javnost.

Njezin je govor naišao na brojne pohvale, neki su ga čak prozvali 'jednim od najvećih američkih govora', dok su neki u njemu prepoznali i prvi govor buduće kandidatkinje na sljedećim američkim predsjedničkim izborima.

'Nije to priča koja je pogodila samo industriju zabave, već nešto što nadilazi kako kulture, zemljopisna područja i rase, tako i religije, politiku i radna mjesta. Večeras želim zahvaliti svim ženama koje su godinama podnosile zlostavljanja i napade jer su, poput moje majke, trebale nahraniti djecu, platiti račune i slijediti svoje snove', rekla je Oprah i napomenula da takve žene nalazimo i među kućanicama, u ugostiteljstvu, ali i u svijetu politike, sporta, vojske, kao i u svim ostalim sferama.

  • +47
Crna izdanja na dodjeli Zlatnih globusa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'To su žene čija imena nikad nećemo saznati', kazala je Oprah, no jedno je ime ipak istaknula - ime Recy Taylor koju su 1944. godine na povratku iz crkve silovala šestorica bijelaca koji nikad nisu stigli pred lice pravde, ali čiji je slučaj posijao sjeme pokreta za građanska prava.

'Živjela je, kao i svi mi ostali, previše dugo u kulturi koju su uništili brutalno moćni muškarci. Previše dugo žene se nije čulo ili im se nije vjerovalo kad su se usudile govoriti istinu o snazi tih ljudi, ali njihovo vrijeme dolazi', rekla je Oprah i izrazila nadu da je Recy Taylor, koja je umrla prije deset godina, ovaj svijet napustila znajući da njezina istina, kao i istina mnogih drugih žena, stiže marširajućim korakom.

'Ovdje je sa svakom ženom koja je odlučila reći 'I ja isto', i sa svakim muškarcem koji je odlučio slušati', zaključila je Oprah.

  • +20
Najljepše haljine s dodjele Zlatnih globusa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njezin je govor pokrenuo lavinu komentara brojnih obožavatelja na Twitteru, u kojima su se mnogi zapitali jesu li to upravo čuli prvi govor buduće kandidatkinje za predsjedničke izbore, ali i dvije osobe bliske Oprah dale su naslutiti da bivša voditeljska zvijezda, a danas medijski mogul, ima ambicija zasjesti u Ovalni ured.

Njezin partner Stedman Graham izjavio je za The Los Angeles Times da 'to ovisi o ljudima, ali da je ona apsolutno spremna to učiniti', a njegov osjećaj da bi Oprah to mogla napraviti podijelila je i njezina najbolja prijateljica Gayle King, koja se, kako je rekla, tijekom njezinog nevjerojatnog govora sva naježila.

'Večeras je lansirala raketu. Želim da se kandidira za predsjednicu. Mislim da joj to nije bila namjera (objaviti), ali više nema izbora', komentirala je govor Oprah Winfrey glumica Meryl Streep, koja je nagradu Cecil B. DeMille osvojila prošle godine.