KOMPLICIRAN SLUČAJ

'Detektiv Grace' - nekonvencionalni detektiv i utrka s vremenom u fantastičnom krimiću

19.09.2022 u 09:26

Bionic
Reading

Britanska miniserija Detektiv Grace bazirana na uspješnom romanesknom serijalu nagrađivanog autora Petera Jamesa oduševit će sve ljubitelje kriminalističkog žanra

Bazirana na izrazito uspješnom romanesknom serijalu nagrađivanog autora Petera Jamesa, nova kriminalističko-dramska mini serija Detektiv Grace (Grace) još je jedna u nizu onih koje upućuju na zaključak da čuvena britanska tvornica kvalitetnih krimića i dalje radi punom parom!

Nekonvencionalni detektiv, komplicirani slučaj i utrka s vremenom

Titularni (Roy) Grace, kojeg na svoj klasično uvjerljiv način tumači britanski glumac, redatelj i glazbenik John Simm (nama daleko najpoznatiji kao Gospodar u kultnom Doktoru Whou ili, pak, po ulozi jednog drugog detektiva, odnosno kao Sam Tyler u nekoć hit seriji Život na Marsu), pomalo je... nekonvencionalan detektiv.

Grace, naime, ne zazire od bilo koje metode ma koliko se ona neobičnom činila, pa tako - za razliku od svojih slavnih fikcionalnih sugrađana iz iste branše kao što su Poirot i Sherlock Holmes - vjeruje u paranormalno. Ovakva nekonvencionalnost, očekivano, ne prolazi nekažnjeno, pa uz opći podsmijeh medija i većine kolega Grace također biva prisiljen raditi na tzv. hladnim slučajevima kakav je, usput budi rečeno, i onaj njegove supruge koja je jednog dana (ni više ni manje nego na njegov rođendan) prije šest godina otišla na posao i zatim - jednostavno netragom nestala.

Ipak, kada tijekom momačke večeri bogatog investitora u razvoj nekretnina Michaela Newarda (Tom Weston-Jones) kombi u kojem se nalazila vesela družina sudjeluje u kobnoj prometnoj nesreći nakon koje se Michaelu gubi svaki trag, detektiv narednik te Graceov prijatelj Branson (Richie Campbell) zatražit će od Gracea da se pridruži njegovom timu te pomogne razriješiti sve kompliciraniji slučaj koji zahvaljujući uistinu bizarnoj šali ubrzo preraste u utrku s vremenom...

Scenarij serije potpisuje Russell Lewis koji dobro poznaje svijet krimića i također scenaristički potpisuje i serije Endeavour, Mladi Morse (Endeavour), prequel serije Inspektor Morse (Inspector Morse). Pametno napisana, dinamična te, naravno, nepogrešivo britanska, Detektiv Grace serija je u kojoj je teško ne uživati, a u što se i sami možete uvjeriti uz pomoć streaming servisa Pickbox NOW!