hvaljen i nagrađivan film

'Dragi bijelci' - mračna komedija koja je odjeknula

17.09.2022 u 08:00

Bionic
Reading

Nagrađivana satirična mračna komedija Dragi bijelci (Dear White People) jedan je od onih filmova koji je snažno odjeknuo. Hvaljen od publike i nagrađivan na filmskim festivalima, kao što je prestižan festival Sundance, dobio je pozitivne kritike mnogih profesionalnih kritičara

Eskalacija rasnih napetosti

U fokusu priče su perspektive nekoliko crnih studenata oko eskalacije rasnih napetosti na fiktivnom prestižnom koledžu Ivy lige. Glavni lik je Samantha White, studentica na fiktivnom Sveučilištu Winchester. U svojoj oštroj i duhovitoj radijskoj emisiji po imenu Dear White People izaziva pomutnju na prestižnom i pretežno bjelačkom faksu, kritizirajući rasističke prijestupe.

Napetost raste kada se Sam kandidira za predsjednicu studentskog doma na kampusu u kojem su samo crnci. Njoj se suprotstavlja Troy Fairbanks, bivši dečko koji gaji snove da se bavi komedijom, ali ga njegov otac, dekan škole, prisiljava da postane odvjetnik.

S druge strane mlada Coco pokušava nagovoriti producenta realityja da snimi emisiju o njoj, no on bi radije istaknuo svjetloputog Sama. Lionel Higgins, crni gay učenik, dobiva priliku pronaći svoje mjesto u Winchesteru tako što ga najprestižnije školske novine regrutiraju da napiše članak o Sam i iskustvu crnaca u Winchesteru. Kurt, bijeli student i sin predsjednika škole, i njegov studentski klub organiziraju crnačku zabavu kao odgovor na Saminu radijsku emisiju, no crni studenti se pojavljuju na zabavi i dolazi do tučnjave.

Savršen film za današnje generacije

Dragi bijelci dodaje dobrodošao novi glas kinematografskim često zanemarenim raspravama o rasi, baveći se svojim aktualnim temama s inteligencijom, poštenjem i oštrom duhovitošću.

"Ovaj film izaziva divljenje jer se potrudio postaviti neka od teških pitanja bez pretvaranja da zna bilo koji odgovor", piše Variety.

Savršen film za današnje generacije, sa svojim živopisno nacrtanim svijetom i likovima, film ne pretpostavlja da će obuhvatiti cjelokupnost onoga što znači biti crnac, ali daje jedan od najzabavnijih i najiskrenijih prikaza života crnaca u takozvanom "bijelom" svijetu u posljednjih nekoliko godina.

Fantastična glumačka postava

Oštra premisa rasne eskalacije i nezaboravna glumačka postava stvaraju snažan prvi dojam ovog nezaboravnog filma današanje generacije. Tessa Thompson (Veronica Mars, Avengers: Endgame, Thor: Ragnarok) fantastična je u ulozi Samanthe White. Uspijeva uvjerljivo prenijeti lik konfliktne studentske aktivistice, prgave i inteligentne Sam.

Tyler James Williams, najpoznatiji po glavnoj ulozi u seriji Everybody Hates Chris, tumači ulogu Lionela. Williams dosljedno uspijeva pokazati Lionelovu nervozu i zbunjenost do točke napetosti koja zahtijeva odlučno rješenje. Teyonah Parris i Brandon P. Bell izvrsni su pak u svojim ulogama Coco i Troyja, ljubavnika, a zatim i suparnika.

Dragi bijelci - nezaboravan film današnje generacije gledajte samo na Pickbox NOW!