bilo je tu svega

Debakli koje malo tko pamti: Prisjetili smo se nekih od zaboravljenih pjesama koje su bile na dosadašnjim izdanjima Dore

11.02.2021 u 06:19

Bionic
Reading

Sjećate li se samo pobjedničke pjesme s održanih natjecanja? Nastupali su na Dori danas renomirani pjevači poput Olivera, Alena Vitasovića, Zdenke Kovačiček, Zorice Kondže, Mladena Grdovića, Borisa Novkovića, ali i neki koje kasnije više nismo vidjeli ni čuli, poput Valentine Brzović, Lane Cenčić, grupe Babys, Shante, Ani Franičević, Renate Holi, Kluba 4'33' i sličnih. U svakom slučaju, neki nastupi poznatih i nepoznatih izvođača mnogima su ostali u sjećanju i danas izmame osmijeh na lice. Prisjetili smo se nekih od njih

Među brojnim izvođačima koji su nastupili na tom prestižnom natjecanju bio je i Matteo Cetinski s uspješnicom Zrinka Tutića 'Arrivederci Signorina'. Dora je te 1994. godine održana u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji, a unatoč hitoidnoj melodiji i simpatičnoj koreografiji, Matteu je pobjedu oduzeo stariji brat Tony Cetinski s pjesmom 'Nek' ti bude ljubav sva'.

Izvor: Društvene mreže

Iste godine na Dori je nastupila grupa Romantic iz Jastrebarskog. Novinarima, pa i samim sudionicima bila je neobična njihova pojava, osobito pjevača Marija koji je podsjećao na Željka Bebeka u mlađim danima s imidžem mušketira D'Artagnana. Članovi grupe pratili su kasnije Mladena Grdovića, a i danas se uspješno bave glazbom. Jedan od njih je Grdovićev menadžer te surađuje s brojnim drugim pjevačima.

Izvor: Društvene mreže

Danas je uspješna pjevačica i glumica zagrebačkog kazališta Komedija, a 1999. godine Renata Sabljak nastupila je na Dori u Studiju 7 Jadran filma u Zagrebu. Pomalo je sramežljivo otpjevala pjesmu 'Kako sada ići dalje' te se našla na 11. mjestu. Te godine je Doris Dragović s pjesmom 'Marija Magdalena' potpuno zasluženo odnijela pobjedu i uspješno nas predstavila na Eurosongu.

Izvor: Društvene mreže

Luka Nižetić debitirao je upravo na Dori s pjesmom 'Robot'. Nastupio je na Ljetnoj pozornici u Opatiji, skakutao po pozornici, a od plesnih pokreta kakve danas izvodi nije bilo ni traga. Te godine pobijedila je Claudia s pjesmom 'Više nisam tvoja', a popularni Splićanin pokušao je u još nekoliko navrata osvojiti prvo mjesto pjesmama 'Proljeće', 'Pusti me u san' te prošle godine pjesmom 'Brutalero'.

Izvor: Društvene mreže

Naš poznati skladatelj, aranžer i glazbeni producent te umjetnički direktor Zagrebačkog festivala Branimir Mihaljević skoro svake godine ima pjesmu za Doru (pa i ove godine, kada će njegovu pjesmu pjevati Albina), a na njoj je i sam nastupio 1998. s pjesmom 'Daj, daj'. Pjevao je i svirao violinu uz atraktivne plesačice i Marija Rašića, bas gitarista koji danas svira u bendu Ede Maajke i Majkama.

Izvor: Društvene mreže

Po mnogima famozna 1997. godina iznjedrila je mnoge pjesme koje su postale hitovi. Ivana Plechinger pjevala je vesele pjesme 'Lopovi', 'Pitali momci', 'Mala ptica nebeska', ali i ozbiljnije, poput 'Međimurske' ili 'Balade o suncokretu'. Jedna od njezinih najupečatljivijih pjesama bila je 'Zora', s kojom je nastupila u Opatiji. Osvojila je deveto mjesto, a te godine pobijedila je grupa E.N.I. s 'Probudi me'.

Izvor: Društvene mreže

Malo tko se sjeća Lidije Bačić prije 'Vozačke dozvole', 'Viskija', 'Trezora', 'Glupače moje', 'Lubenice', kada je bila dijelom vokalno-plesne skupine Perle. Na Dori su nastupili čak dvije godine zaredom, a 2002. s pjesmom 'Nemirna rijeka'. Lidija je za vrijeme nastupa 2001. imala samo 15 godina, a Perlama se u Studiju 11 HRT-a pridružila godinu ranije kao glavna vokalistica. Hrvatsku je na Eurosongu te godine predstavljala Vanna sa 'Strings of my heart'.

Izvor: Društvene mreže

Josip Katalenić također je harao pozornicama Dore. Godine 2000. nastupio je s pjesmom Rajka Dujmića i Nenada Ninčevića 'Put u raj', a njegov nastup, osim po pjevanju, ostao je zapamćen po plaštu kakav smo viđali u 'Zvjezdanim stazama' i tome što mu se od elektriciteta doslovno dizala kosa na glavi.

Izvor: Društvene mreže

Nakon trijumfa na Eurosongu Emilija Kokić ponovo je nastupila s glumcem i pjevačem Adalbertom Turnerom Jucijem te otpjevala vokalno i glazbeno raskošnu pjesmu 'Beauty', potpomognuta pratnjom inače hard rock grupe Crno perje (koja je među ostalim pratila Maju Blagdan na koncertima). Doru su te godine vodili Bojana Gregorić i Duško Ćurlić.

Izvor: Društvene mreže