BIOGRAFSKA DRAMA

'De Gaulle' je fantastičan film o jednoj od najvažnijih povijesnih ličnosti

04.10.2022 u 11:40

Bionic
Reading

De Gaulle je prije svega iznenađujuća topla biografsko-povijesna drama o čovjeku koji je znao kada treba reći 'ne'

De Gaulle (De Gaulle), francuska biografska drama iz 2020. godine o zasigurno najpoznatijoj francuskoj povijesnoj ličnosti nakon Ivane Orleanske i Napoleona i jednoj od najvažnijih ličnosti 20. stoljeća, film je koji će se svidjeti svim ljubiteljima povijesne i ratne tematike, ali i dobrih filmova općenito.

Čovjek koji je znao kada treba reći 'ne'

Premda bi se to možda i moglo pretpostaviti, u fokusu De Gaullea ne nalazi se cjelokupna životna priča slavnog generala. Umjesto toga radnja De Gaullea vremenski obuhvaća veoma kratak, ali zato definitivno sudbonosni period od travnja do lipnja 1940. godine tijekom kojeg je francuska vlada ozbiljno razmišljala o potpisivanju nepovoljnog mira s nacističkom Njemačkom – onog mira kojem se žustro usprotivio upravo (isprva još uvijek general) de Gaulle (tumači ga Lambert Wilson, nama bez mrvice sumnje najpoznatiji po ulozi Merovingiana u kultnoj znanstvenofantastičnoj franšizi Matrix) odbivši prihvatiti kapitulaciju.

Također, uz ovakve događaje od povijesnog značaja, u De Gaulleau se paralelno i sasvim ravnopravno razlaže i jedna privatna te u širem kontekstu ništa manje značajna priča: ona o odnosu između Charlesa i njegove obitelji - posebice njegove supruge Yvonne (tumači ju prolifična francuska glumica Isabelle Carré), najveće mu podrške u životu, kao i njihovoj sudbini - zahvaljujući kojoj film odaje dojam zaokruženosti.

U produkcijskom smislu 'dotjeran', glumački vješto izveden te odmjereno dinamičan; De Gaulle, a koji možete pogledati na streaming servisu Pickbox NOW, topla je povijesna lekcija tijekom koje vam neće biti dosadno!