povijesno važan

Datum abdikacije nije tek tako odabran - on za kraljicu Margrethe ima posebno značenje

02.01.2024 u 11:05

Bionic
Reading

Nakon što je dansku kraljevsku obitelj šokirala vijest o navodnoj nevjeri princa Frederika, uslijedio je još jedan šok. U novogodišnjoj objavi kraljica Margrethe objavila je svoju abdikciju, odnosno da njezino mjesto ubrzo preuzima njezin najstariji sin, princ Frederik

83-godišnja danska kraljica Margrethe u novogodišnjoj je objavi iznenadila Dance, ali i ostatak svijeta svojom odlukom da će nakon 52 godine vlasti odstupiti sa svog mjesta. Zbog narušenog zdravstvenog stanja i poodmakle dobi kraljice, ova vijest i ne bi trebala tako čuditi javnost, ali ipak - ovakvo što nije se dogodilo već 900 godina!

Kraljica Margrethe je monarhinja s najdužim stažem u Europi otkako je umrla britanska kraljica Elizabeta II.

Prošle je godine Dankinja donijela odluku o ukidanju titula nekim od svojih unuka kako bi im omogućila što normalniji život te razriješila nekih kraljevskih dužnosti, no njezini sinovi ipak još uvijek uživaju isti status. Mlađi sin Joachim još uvijek uživa titulu princa, dok će 55-godišnji Frederik za koji dan postati kralj.

Petogodišnji princ Louis osvojio je naša srca, evo što je ove godine izvodio Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Za dan svog umirovljenja kraljica je odabrala datum koji za Dansku, ali i za nju samu, označava velik i značajan trenutak. Odluka je pala na 14. siječanj 2024, točno 52 godine nakon što je naslijedila svog oca. 

Za Margrethe je 14. siječanj možda jedan od najemotivnijih datuma - dan očeve smrti i dan početka njezine vlasti. Na taj je dan 1972. godine njezin otac kralj Frederik 9 preminuo je u 72. godini života, a istog je dana kao 31-godišnjakinja preuzela kraljevske službene dužnosti.

  • +9
Kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

'Zahvaljujući stručnom medicinskom osoblju koje se brinulo o meni, sve je prošlo u najboljem redu. Operacija je neizbježno potaknula razmišljanje o budućnosti - hoće li sada biti pravo vrijeme da se odgovornost prenese na sljedeću generaciju. Odlučila sam da je sada pravi trenutak. Dana 14. siječnja 2024., 52 godine nakon što sam naslijedila svog voljenog oca, odstupit ću s mjesta kraljice Danske. Prijestolje ću predati svom sinu, prijestolonasljedniku Frederiku', objavila je kraljica početak vladavine svog sina Frederika i njegove supruge Mary.