svestrani glazbenik

Darko Rundek: 'Ovaj svijet je bogat i bujan, treba mu čuđenja i ljubavi'

07.06.2020 u 14:11

Bionic
Reading

Već je mnogima poznato kako ovaj umjetnik godinama sa suprugom Sandom živi na tri adrese: zagrebačkoj, pariškoj i Povljama na Braču. Na otoku je boravio za vrijeme koronakrize gdje se bavi ekološkom poljoprivredom i razvojem samoodržive permakulturne farme

'Izolacija je Sandu i mene zatekla u blizini Brača jer je ionako bilo vrijeme za rezidbu maslina, pa smo prvih mjesec dana uglavnom dane provodili u masliniku. Ovaj put smo imali dovoljno vremena tome se detaljno posvetiti, puno smo naučili i to nam je bilo veliko zadovoljstvo. Nismo strahovali od zaraze, a kako oko nas ima dosta starih ljudi, bili smo oprezni da ih ne bismo zarazili. Pratili smo razvoj situacije na svjetskim i domaćim TV kanalima, naročito u početku. Godio nam je mir i izostanak suvišnog vrzmanja, a suosjećali smo s ljudima koji su se razboljeli, i ljudima u gradu koji su izolaciju morali provoditi u četiri zida', ispričao je Darko Rundek za Jutarnji list.

Za vrijeme izolacije bio je glazbeno aktivan i izbacio dva singla, a novi album bi mu trebao izaći do kraja lipnja. Mjesto Povlja, ima posljednjih godina veliku ulogu u njegovom stvaralaštvu.

'Povlja su rodno mjesto Sandina oca Ljupka. Nakon njegove smrti renovirali smo konobu u kojoj smo smjestili studio za potrebe Rundek Cargo Trija, a to su: na violini Isabel, Dušan Vranić Duco je svirao mnoštvo instrumenata, a ja sam svirao gitaru, pjevao i snimao i nastao je album ‘Mostovi’. Glazbeni inkubator radi i kad nema drugih muzičara, tu pišem, snimam i skladam više kao night job, a preko dana obrezujem, kosim, berem, šetam se, njušim i gledam. Kako ovdje nema dovoljno mjesta da smjestimo cijelu Ekipu, radimo u Mikulićima, blizu Zagreba', pojasnio je.

Zagreb, Pariz i Brač mu, kaže puno znače. U Pariz obično ode dva puta godišnje, obiđe prijatelje i obavi aktivnosti. Njaveća životna potpora su mu supruga Sanda i sin David Vid koji trenutačno živi u Srednjoj Americi, na Martiniqueu. Poput oca, i Vid svira nekoliko instrumenata, zanima se i proučava permakulturne farme po svijetu te je avanturist.

'Evo je Vid drugi put prejedrio Atlantik, polagano postaje maher za to. Putem je, kad ne bi bilo previše vjetra, s kompanjonima pjevao i svirao. Koliko znam, on nema u planu muzikom se baviti profesionalno. Posjetio je i živio u nekoliko zajednica koje prakticiraju permakulturu i vjerujem da o tome puno zna', pohvalio se Rundek.

Planovi za budućnost, uz glazbu, usko su mu vezani i uz zaštitu prirode.

'Volio bih kad bismo se nekako svi zajedno okupili na razmišljanju i spremnosti na akciju sistemskih promjena bez kojih vidim samo mračne scenarije. Za početak, svatko može pridonijeti nerasipništvom, smanjivanjem ili napuštanjem mesnih i mliječnih proizvoda, izbjegavanjem ambalaže, naročito plastične, odustanjem od suvišnih putovanja, pa do gašenja žarulja viška. Bolje da smanjimo potrošnju energije nego da nam planinske rijeke trpaju u cijevi, buše Jadran, sijeku šume i truju zemlju i vodu. Ovaj svijet je bogat i bujan, treba mu čuđenja i ljubavi', zakljuje umjetnik.