FILM ELIZABETH BANKS

‘Cocaine Bear’ ruši sve rekorde: Luda, ali istinita priča o medvjedu koji se predozirao kokainom nikoga neće ostaviti ravnodušnim

08.03.2023 u 06:45

Bionic
Reading

Samo nekoliko dana od vikend premijere u kinodvoranama diljem svijeta, ‘Cocaine Bear’, novi film Elizabeth Banks, postavio je nove rekorde

Na svjetskoj razini to znači da su, zahvaljujući kino ulaznicama, zaradili više od 52 milijuna dolara, a uz to je nadmašio filmove poput ‘Violent Night’, ‘Good Boys’ i ‘Beast’.

Zapravo nikoga ne iznenađuje to da je postigao takav uspjeh, osobito jer je istinita priča, koja je inspirirala tvorce filma, postala viralna nakon što je objavljen trailer.

Mnogi razlog uspjeha filma vide u tome da publika u posljednje vrijeme obožava i traži originalne priče. Tako je i hororac ‘M3GAN’, koji je također producirao Universal, postigao veliki uspjeh, zaradivši više od 173 milijuna dolara, iako su imali budžet od samo 12 milijuna dolara.

Inače, ‘kokainski medvjed’ poznat je i kao 'Pablo Eskobear', a Elizabeth Banks snimila je film po scenariju Jimmyja Wardena, kojeg je pak inspiriralo otkriće mrtvog medvjeda 1985. godine u nacionalnoj šumi Chattachoochee u američkoj saveznoj državi Georgiji.

Priča o ‘kokainskom medvjedu’ započela je u rujnu te godine, kada je osuđeni krijumčar droge Andrew Thornton preminuo nakon skoka padobranom.

  • +4
Cocaine Bear Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Jedna od teorija govori da je Thornton u avionu prevozio 400 kilograma kokaina. Uvjeren da ga prate federalci, dio pošiljke odlučio je izbaciti iza aviona, a nešto je ostavio i kod sebe, odlučivši se na skok padobranom. No plan se izjalovio.

Njegovo tijelo pronađeno je na jednom prilazu u Knoxvilleu. U trenutku pronalaska na nogama je imao Guccijeve natikače, a za njega su bili privezani paketi s kokainom u vrijednosti od 15 milijuna dolara.

U cijelu priču medvjed je ušao tek četiri mjeseca kasnije. U prosincu 1985. u New York Timesu je objavljena priča o pronalasku crnog medvjeda teškog 175 kilograma koji je umro od predoziranja kokainom.

Cocaine Bear | Official Trailer [HD] Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

‘Kokain je očito izbačen iz aviona kojim je upravljao Andrew Thornton, osuđeni krijumčar drogom, koji je preminuo 11. rujna u Knoxvilleu jer je nosio pretežak teret dok je skakao padobranom. Medvjed je pronađen u petak u sjevernoj Georgiji među 40 otvorenih plastičnih posuda s tragovima kokaina’, stajalo je u izvješću Associated Pressa, koji je naknadno izvijestio i o rezultatima obdukcije.

Njome je utvrđeno da je medvjedu u krvi pronađeno tri ili četiri grama kokaina, iako je moglo biti i puno više, a dugo su kružile glasine da je pojeo svih 40 kutija, što bi bilo oko 16 kilograma kokaina.

Sam scenarist Jimmy Warden tom se pričom inspirirao, a za Variety je rekao da film nije fikcija, već njegova uvrnuta fantazija o tome što je želio da se stvarno dogodilo nakon što je medvjed pojeo sav kokain.

U filmu glume Keri Russell, O’Shea Jackson, ali i Ray Liotta, koji je preminuo u svibnju. Ovo je ujedno jedna od njegovih zadnjih filmskih uloga.