pravi i službeni

Britanska kraljica Elizabeta II rođena je u travnju, no zašto se njezin rođendan slavi u lipnju?

02.06.2022 u 06:49

Bionic
Reading

Najdugovječnija vladarica u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva i žena s najdužim stažem na nekom prijestolju rođena je 21. travnja 1926. No njezin se rođendan javno slavi na drugi datum (ove godine i uz platinasti jubilej), a mnogi se pitaju zašto je to tako

Sve to seže daleko u povijest i povezano je s obilježavanjem ceremonije Trooping the Colour. Deklaracija iz 1748. godine zapravo je značila da će svaki kralj ili kraljica, počevši od kralja Georgea II, slaviti rođendan onda kada zapravo nisu rođeni.

Elizabeta II tako dvaput slavi rođendan, prvi put u travnju, kada je i rođena, no prema starom običaju službena se proslava rođendana britanskih vladara održava druge subote u lipnju. I dok se u travnju proslava obično održava u krugu obitelji, ona lipanjska je vrlo svečana i raskošna.

  • +3
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: PPE/face to face / Face to Face / Profimedia

Inače, na paradi će 1400 časnika, 400 glazbenika i 200 konja prolaziti ulicama Londona, od Buckinghamske palače do Whitehalla, odnosno Londonske općine, i natrag. Kraljica će doći kočijom kako bi pregledala trupe, uz prinčeve Charlesa i Williama te princezu Anne na konjima.

Ove će se godine proslava kraljičinog rođendana kombinirati s još jednom velikom obljetnicom. Naime 2. lipnja je službeni dan kraljičine krunidbe, a ove godine obilježit će se njezinih 70. godina na prijestolju. Dakle Ujedinjeno Kraljevstvo imat će četverodnevni praznik za platinasti jubilej (od četvrtka 2. lipnja do nedjelje 5. lipnja).

U subotu će se odvijati prava zabava: tijekom dana članovi kraljevske obitelji prisustvovat će Epsom Derbyju, utrci konja u Surreyju, jednoj od najprestižnijih u Engleskoj, a navečer će Buckinghamska palača biti pretvorena u mjesto za zabavu jer će ondje nastupiti svjetski poznate glazbene zvijezde, od Bonnie Tyler do Diane Ross.

Navodi se da će vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, kao i njihovo troje djece, preuzeti 'glavne uloge' iako se vjerojatno neće pojaviti na balkonu tijekom parade Trooping the Colour jer se na njemu pojavljuju samo aktivni, radni članovi kraljevske obitelji.

Princ Harry i Meghan Markle proslavit će 4. lipnja prvi rođendan malene Lilibet dvjestotinjak kilometara dalje, u Frogmore Cottageu, domu koji je kraljica poklonila Harryju i Meghan za vjenčanje (trenutačno ondje žive princeza Eugenie i njezina obitelj). Kraljica Elizabeta II će zbog proslave tog velikog dana svoje praunuke propustiti konjičke utrke u Epsomu, ujedno njezin omiljeni sportski događaj.

NA POLO UTAKMICI

Zaljubljena Meghan Markle nije se ustručavala pred svima princa Harryja nagraditi poljupcima

Pogledaj galeriju