intervju

Boris Štok o glazbi i očinstvu: 'To biće je sada centar mog svemira, sve drugo je manje važno, a ja sam dobio novu ulogu u životu'

27.12.2022 u 07:59

Bionic
Reading

Krenuo je kao frontmen suosnivač i dugogodišnji član višestruko nominirane i nagrađivanog Quasarra, iz kojeg je izašao 2017. godine kako bi nastavio solo karijeru. Surađivao je s mnogim jakim imenima hrvatske glazbene scene kao što su Josipa Lisac, Matija Dedić, Yaya, grupa Meritas, snimio tri albuma, a osim uspješne glazbene karijere bio je model za Yves Saint Laurent parfem Y. U novije vrijeme postao je tata pa je za tportal osim o glazbenim temama rekao ponešto i o svojoj kćerkici

Premda je Boris Štok diplomirao menadžment na ekonomiji u Rijeci, ostvario se u glazbenim vodama kaovokalist i tekstopisac. Svojim karizmatičnim glasom i pojavnošću osvaja publiku već dugi niz godina, a nedavno je objavio novi album '3', nasljednika hvaljenog albuma 'Uvijek dio mene' iz 2020. godine. Album '3' među ostalim sadrži i i njegovu verziju pjesme slavnog George Michaela 'Jesus To A Child':

Pred vama je novi album simboličnog naziva 3. Ima li trojka i veće značenje za vas?

Ima naravno, premda je to treći album u samostalnoj karijeri, taj broj mi je i privatno u posljednje vrijeme dosta simboličan. Shvaćam da nitko nema vremena slušati albuma i sve je fokusirano na singlove i spotove, meni kao autoru ovo ipak predstavlja zaokruženu cjelinu, zapis vremena i jedan proces kreativnog rada sa talentiranim glazbenicima i prijateljima pa me sve jako veseli i čini ponosnim da se uspjelo realizirati.

Što nam možete reći o novom albumu i procesu nastajanja?

Pjesme su nastajale u posljednje dvije godine, netom po oizlasku albuma 'Uvijek dio mene' počeo sam raditi na novim pjesmama. Rekao bih da je ovo prvi dio priče, drugi će izaći dogodine kao još jedan album s obzirom da se radi odvije različite cjeline produkcijski i zvukom. Upravo izlazi novi singl 'Još jednom', plesna i energična pjesma mal oretro ugođaja i moj hommage bendu Moloko i italodiscu, a prethodila su joj dva singla 'Netko poput nas' i 'Jesmo li jedini'. Album sam radio sa mojim stalim suradnikom Darkom Terlevićem i broji 9 pjesama, od kojih su sve autorske osim obrade George Michaela 'Jesus to a chilid' u izvedbi sa orkestrom i u aranžmanu Olje Dešića. Svakim albumom sam malo mijenjao zvuk, davao više prostora melodiji i vokalu pa je tako i sa ovim albumom, ali autorski i izvedbom uvijek je to prepoznatljiva moja estetika i senzibilitet i vjerujem da će se publici jako svidjeti.

Do sada ste imali nekoliko zanimljivih suradnji - s glumicom Natašom Janjić, Meritas, Josipom Lisac, Yayom… planirate li još takvih suradnji?

Svakako! Imao sam tu sreću i privilegiju raditi sa talentiranim glazbenicima i umjetnicima. Snimio sam cijeli jedan novi materijal sa nekima od najvećih u regiji: Matijom Dedićem, Elvisom Stanićem, Ante Gelom. Taj materijal će izaći dogodine.

Živite i radite u Rijeci, kako se to odražava na vašu karijeru, bi li vam bilo lakše da ste u Zagrebu?

Sigurno da bi, Zagreb nudi puno više a karijeru i posao, eventi, koncerti, mediji i poznanstva. Volim Zagreb i njegovu ponudu, pogotovo zadnjih godina, postaje pravi europski grad. Živio sam u Munchenu davno i tko zna gdje će me život još odvesti, ali za sada sam tu i sretan sam.

Što najviše volite u Rijeci?

Rijeka je moj grad, on me obilježio i oblikovao. Tu mi je obitelj, prijatelji, more. Rijeka ima tu pravu mjeru za normalan život i odmak od strke, a nije daleko od Zagreba. Istra, Opatija, otoci, glazba, kultura, Italija, sve je tu!

Volite li putovanja, putujete li često? Gdje volite ići?

Imao sam tu sreću da se proputovalo dosta, a ako bude prilike opet će 'guzica na put'. Naravno, sve ovisi o novcu, vremenu i okolnostima, tu sam kao i svi drugi. Najviše volim lokacije koje imaju kulturu hrane, umjetnosti. Treba osjetiti mirise i okuse svijeta. Volim Italiju, Španjolsku, mediteran, ali i NY, Buenos aires, Tokyo…

Prošle godine postali ste otac, koliko vas je to promijenilo?

Kompletno, potpuna rekalibracija! To biće je sada centar mog svemira, sve drugo je manje važno, a ja sam dobio novu ulogu u životu. Vjerujem da svaki roditelj zna o čemu pričam.

Kako je utjecalo na vaš posao?

Pa kao i svi, prestao sam filozofirati i postajem sve učinkovitiji. Nema se vremena i energije za gubiti, radi se ciljano i koncizno! Ali nije uvijek lako i moram odustati od prevelikih ambicija.

Hoćete li kćeri posvetiti pjesmu ili već jeste?

Jesam, 'jesmo li jedini'.

Bili ste zaštitno lice YLS parfema, vaša je publika pretežno ženska, smeta li vam ili laska ženska pažnja?

Svakome muškarcu to laska i daje samopouzdanje. Žene imaju više ukusa, strasti i emocija, ako mene pitate one su razlog i centar oko kojega se vrti svijet.

Koji su vam planovi za budućnost, privatno, poslovno?

Uživati u životu, glazbi i obitelji! Upravo izlazi novi singl, spot i album, imam i dogovorene nastupe (prvi je 15. prosinca u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku), na zimu snimam još jedan spot, pa novi album, itd.

  • +2
Boris Štok Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX