PRINC EDWARD

Bliži se dolazak sina kraljice Elizabete II. u Hrvatsku, a evo što će sve obići

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Najmlađi sin britanske kraljice Elizabete II. uskoro će po prvi puta posjetiti Lijepu Našu. Svečani dolazak princ Edwarda, grofa od Wessexa očekuje se idući tjedan

Princu Edwardu će u Splitu domaćin biti gradonačelnik Andro Krstulović Opara, s kojim će obići Dioklecijanovu palaču. Palača simbolizira i ranu i blisku vezu Velike Britanije i Hrvatske – u 18. stoljeću, škotski arhitekt Robert Adam oduševio se njenim arhitektonskim zahvatima i koristio ih kao inspiraciju za dizajn zgrada u Britaniji.

Na večeri na razaraču Britanske kraljevske mornarice HMS Duncan u splitskoj luci, Njegovoj Kraljevskoj Visosti pridružit će se predstavnici hrvatske Vlade i oružanih snaga, obilježavajući blisku suradnju Ujedinjenje Kraljevine i Republike Hrvatske u područjima obrane i sigurnosti – bilateralno i u okviru NATO-a – kao i 10-godišnjicu članstva Hrvatske u NATO-u.

Princ Edward posjetit će Prvu gimnaziju, koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, UK. Princ će otvoriti i ured britanske tvrtke ICE Marine Design, koja je specijalizirana za dizajn brodova i planira zaposliti 60 ljudi u Hrvatskoj u naredne dvije godine, te se sastati s profesorom Miroslavom Radmanom (MEDILS), čija bi znanstvena istraživanja sa sveučilištem u Cambridgeu, UK, trebala pomoći da živimo zdravije – i duže.

  • +6
  • +3

Princ Edward

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Članovi Kraljevske obitelji smatraju se `veleposlanicima` Ujedinjene Kraljevine i Kraljice – njihovi posjeti pokazuju poštovanje i pažnju Velike Britanije prema zemlji koju posjećuju,' rekao je Andrew Dalgleish, britanski veleposlanik u Hrvatskoj. 'Posjet Princa Edwarda naglašava trajno prijateljstvo i partnerstvo Velike Britanije i Hrvatske. Naše dvije zemlje već su povezane na toliko nivoa, kroz povijest i danas, u kulturi i znanosti, obrani i sigurnosti, vrijednostima i biznisu. Ništa nije prirodnije nego nadograđivati na tu sjajnu bazu i u budućnosti.'

  • +11
  • +8

Uskrs britanske kraljevske obitelji

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!