CHEF ROBERT:

'Bilo bi mi nadraže da je Kike bila bolja od mene'

25.10.2012 u 00:00

Bionic
Reading

Na prošloj Gastroakademiji Kike je izjavila da bi voljela naučiti pripremati ribu romb. Sad joj se ta želja ostvarila: zadatak je bio pripremiti romba, ali sirovog, na tri različita načina

U 23. epizodi Masterchefa svi su mogli predahnuti, osim Ivone Kristine. Bio je to trenutak za okršaj s poznatim chefom te prilika za osiguravanje imuniteta u eliminacijama koje slijede ovaj tjedan.

Chef Robert Kličković je poput nje, hrvatskih korijena, a rođen u inozemstvu. Njegovo mjesto rođenja - Garmisch Partenkirchen - ujedno je i mjesto gdje je u tamošnjem hotelu sa samo 15 godina stekao prva profesionalna iskustva. Nakon toga su uslijedila brojna iskustva u Njemačkoj, čak i Tajlandu da bi na kraju završio u čuvenom restoranu Kukuriku u Kastvu. Jedan je od začetnika kulture uživanja u hrani (slow food).

Još jedna od zanimljivosti vezana za ovog chefa je ta da mu ovo nije prvi put da kuha pred kamerama. Može se pohvaliti pobjedom u talijanskom kulinarskom showu 'La prova del cuoco' prije nekoliko godina.

Kike se u kuharskoj odori osjeća odlično: 'Ova odora mi je jedan od najboljih komada odjeće! Fenomenalno! Bolje od Chanelovog odijela ili vjenčanice Vera Wang.' Kaže da nije bila nervozna dok joj nisu počeli pričati o chefu.

'Super mi je što je rođen vani, a Hrvat porijeklom te se vratio u Hrvatsku, kao i ja', rekla je. Kike je rođena i odrasla u Sjedinjenim Američkim Državama, točnije New Jerseyju. Misli da će chef, budući da je već kuhao u showu, prema njoj biti blaži, jer zna kako je pred kamerama.

Marku Raiću Kike djeluje poletno i prpošno kao nikad dosad, tako da ništa osim pobjede ne dolazi u obzir. 'Kike je dosta samouvjerena, ima podršku s galerije i razvalit će', rekao je.

Marina kaže da su svi opet ostali impresionirani. 'Ja obožavam sirovu ribu, žao mi je da nisam uspjela probati', dodala je.

Petri Plantak je sirova riba osobna strast. Časlav misli da bi mu najveći problem bio čišćenje romba. Već je prije jeo jela koja je ovaj chef pripremao. Prepoznao ga je po paškoj skuti koja je često sastojak njegovih jela.

Chef Robert osobno jako voli sirovu ribu koja prije par godina kod nas nije bila popularna, ljudi su imali averziju. On će za pripremu romba imati 45 minuta, a Kike sat vremena.

Za vrijeme kuhanja chef je prilično često obilazio Ivonu Kristinu i pomagao joj. Redukcija koju je radila joj nije uspjela pa ju je napravila još jednom. Chef je kušao njezinu narančastu emulziju koja je bila previše vodenasta, nakon čega je ona prolila dio te pokušala 'ispraviti' ostatak. 'Kikin tanjur mi izgleda čišće od tanjura šefa Roberta', kazala je Petra Plantak.

Došlo je vrijeme da žiri odradi svoj dio posla. Prvi na redu za kušanje bio je tanjur chefa Roberta. 'Meni ovo izgleda identično prezentirano. Krupna sol je sigurno greška', kazao je Dino. Radovan je zaključio da je u jelu bila najbolja jagoda. Dino misli da na drugom, Kikinom tanjuru kompozicija nije ista. 'Malo je živa', rekao je za ribu.

Dodao je da je sol krupna, a redukcija se razlila po tanjuru. Mate je nastavio: 'Je, je, živo, živo.' Po njegovom mišljenju su krupni filei, nespretno narezani što su tehničke greške. Radovan kaže da tanjur govori o tome da se ipak radi o kopiji.

Žiri je Robertu dao sljedeće ocjene: Dino 4, Mate 4 i Radovan 4. Dino je za svoju četvorku rekao da je radi krupne soli, što je jedini kriterij.

Ivona Kristina ipak nije imala toliko sreće. Dino joj je dao čak dvojku, što je prvi put u ovoj sezoni showa, a Mate i Radovan su joj dali istu ocjenu - trojku.

Tako je šef Robert osvojio 12, a Kike 8 u ukupnom zbroju ocjena te se nije uspjela izboriti za imunitet.

Žiri je obrazložio svoje ocjene na sličan način kao i kod kušanja.

Chef Robert kaže da je Kike bila odlična te da ga je najviše iznenadilo to što je brzo filetirala ribu koliko-toliko dobro. Ivona Kristina kaže da je danas puno naučila te da će obavezno ovo probati. Na to je Igor dodao: 'Rombovi, bježite ispred Ivone ovo ljeto.'

Dino je kazao da je mislio da će briljirati. 'Nisam se iznenadio. Iznenadio bi se da je drugi tanjur bio chefov', kazao je Mate koji je već kušao Robertova jela.

Kaže da se Ivona Kristina jako dobro snašla, jer je činila greške iz neznanja, a ne nepažnje. Misli da se od nje još puno toga može očekivati. 'Malo mi je žao što je Kike dobila te ocjene. Barem da smo bili isti. Bilo bi mi još draže da je bila bolja od mene', kazao je gostujući chef.